Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

Wariant Penne z sosem szpinakowo-serowym

  • 100 g sera pleśniowego, (wg upodobań - ja dałam Lazur niebieski)
  • 500 g makaronu świderki
  • 200 g śmietany do zup i sosów 18% (np. Łaciata)
  • 20 g masła
  • 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego, nie musi być całkowicie rozmrożony i odsączony
  • 15 g mąki pszennej, do zagęszczenia sosu
  • 50 g mleka 3,2%, do zagęszczenia sosu
  • 50 g sera grana padano lub cheddar, do posypania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Szpinak, masło i śmietanę gotujemy 15 min. / 100 st. C/ obr. 2. Dokładamy ser pleśniowy pokrojony w kostkę i gotujemy jeszcze 2 min. / 100 st. C / obr. 2. Dodajemy mąkę rozmieszaną z mlekiem i wlewamy, zagotowujemy 3 min /100st/obr 2,5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz gałką muszkatołową (po spróbowaniu, bo ser ma dość intensywny smak).

    Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente.
    Wykładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z sosem i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika 30 min.180 st.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Zapiekane świderki z sosem szpinakowo-serowym

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?