Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Wariant Penne z sosem szpinakowo-serowym
- 100 g sera pleśniowego, (wg upodobań - ja dałam Lazur niebieski)
- 500 g makaronu świderki
- 200 g śmietany do zup i sosów 18% (np. Łaciata)
- 20 g masła
- 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego, nie musi być całkowicie rozmrożony i odsączony
- 15 g mąki pszennej, do zagęszczenia sosu
- 50 g mleka 3,2%, do zagęszczenia sosu
- 50 g sera grana padano lub cheddar, do posypania
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Szpinak, masło i śmietanę gotujemy 15 min. / 100 st. C/ obr. 2. Dokładamy ser pleśniowy pokrojony w kostkę i gotujemy jeszcze 2 min. / 100 st. C / obr. 2. Dodajemy mąkę rozmieszaną z mlekiem i wlewamy, zagotowujemy 3 min /100st/obr 2,5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz gałką muszkatołową (po spróbowaniu, bo ser ma dość intensywny smak).
Makaron gotujemy w osolonej wodzie aldente.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy z sosem i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika 30 min.180 st.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz