Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Tagliatelle ze szpinakiem i chipsami z kindziuka
- 500 g makaronu tagliatelle, (polecam świeży z Lidla!)
- 40 g sera parmezan
- 100 g cebuli, (przekrojonej na pół)
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
- 3-4 szczypty gałki muszkatołowej (mielonej)
- 150-200 g świeżego szpinaku baby
Dodatki
- ok. 15 plastrów kinddziuka
- pomidorki koktajlowe
- garść pestek dyni lub słonecznika
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Nastawić wodę na makaron, aby ugotował się równo z sosem.
2. Na suchej i rozgrzanej patelni zesmażyć na chipsy kindziuk (wcześniej przekrojony na pół lub w paski), odstawić. Uprażyć pestki dyni lub słonecznika.
3. Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć parmezan - zmielić 10s/obr. 10, przelożyć do innego naczynia.
4. Do"Blokada naczynia miksującego" włożyć cebulę, czosnek - rozdrobnić 3s./obr. 5, zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 2 min./120 st./obr. 1.
5. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę - gotować 3 min./100 st./obr. 1.
6. Dodać ok. 20 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu - wymieszać 7s./obr. 3.
7. Dodać szpinak - gotować 7 min./Varoma/obr. 1.
8. Makaron podawać na gorąco z sosem, chipsami z kidziuka, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika - to połączenie jest naprawdę rewelacyjne, polecam!
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Przepis stanowi wariant dla przepisu pn. "Tagliatelle ze szpinakiem" z Kuchni śródziemnomorskiej.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzPo małych modyfikacjach wyszło przepysznie ...
Po małych modyfikacjach wyszło przepysznie
zamieniłam śmietanę 30% na 12% i jogurt naturalny( pół na pół). Kindziuka nie miałam wiec zrobiłam z szynką szwarcwaldzką i wyszło wyśmienite! Polecam wyprobować
Dodaję do wypróbowania
Dodaję do wypróbowania
Dzisiaj wypróbuję
Dzisiaj wypróbuję