3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Tagliatelle ze szpinakiem i chipsami z kindziuka


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Tagliatelle ze szpinakiem i chipsami z kindziuka

  • 500 g makaronu tagliatelle, (polecam świeży z Lidla!)
  • 40 g sera parmezan
  • 100 g cebuli, (przekrojonej na pół)
  • 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka soli
  • 2-3 szczypty pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
  • 3-4 szczypty gałki muszkatołowej (mielonej)
  • 150-200 g świeżego szpinaku baby

Dodatki

  • ok. 15 plastrów kinddziuka
  • pomidorki koktajlowe
  • garść pestek dyni lub słonecznika
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Nastawić wodę na makaron, aby ugotował się równo z sosem.
    2. Na suchej i rozgrzanej patelni zesmażyć na chipsy kindziuk (wcześniej przekrojony na pół lub w paski), odstawić. Uprażyć pestki dyni lub słonecznika.
    3. Do Closed lid włożyć parmezan - zmielić 10s/obr. 10, przelożyć do innego naczynia.
    4. Do Closed lid włożyć cebulę, czosnek - rozdrobnić 3s./obr. 5, zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 2 min./120 st./obr. 1.
    5. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę - gotować 3 min./100 st./obr. 1.
    6. Dodać ok. 20 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu - wymieszać 7s./obr. 3.
    7. Dodać szpinak - gotować 7 min./Varoma/obr. 1.
    8. Makaron podawać na gorąco z sosem, chipsami z kidziuka, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika - to połączenie jest naprawdę rewelacyjne, polecam!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis stanowi wariant dla przepisu pn. "Tagliatelle ze szpinakiem" z Kuchni śródziemnomorskiej.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Po małych modyfikacjach wyszło przepysznie ...

    Zgłoszony przez oska1990 na kwietnia 1, 2017 at 17:45.

    Po małych modyfikacjach wyszło przepysznie tmrc_emoticons.) zamieniłam śmietanę 30% na 12% i jogurt naturalny( pół na pół). Kindziuka nie miałam wiec zrobiłam z szynką szwarcwaldzką i wyszło wyśmienite! Polecam wyprobować Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dodaję do wypróbowania

    Zgłoszony przez jolaskobejko na stycznia 15, 2017 at 19:50.

    Dodaję do wypróbowania tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj wypróbuję

    Zgłoszony przez Lenka2006 na listopada 30, 2016 at 10:02.

    Dzisiaj wypróbujęSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze