 
                                            
                                    Czas przygotowania
                                30min
                                                                    
                                                            Czas całkowity
                                30min
                                                                    
                                                                                                    
                                                            porcja/porcje/porcji
                                
                                     4 
                                     porcja/porcje/porcji 
                                
                            Poziom
                                Łatwy
                            Składniki
Tagliatelle ze szpinakiem i chipsami z kindziuka
- 500 g makaronu tagliatelle, (polecam świeży z Lidla!)
- 40 g sera parmezan
- 100 g cebuli, (przekrojonej na pół)
- 3 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 250 g śmietany 30%
- 1 łyżeczka soli
- 2-3 szczypty pieprzu czarnego (świeżo mielonego)
- 3-4 szczypty gałki muszkatołowej (mielonej)
- 150-200 g świeżego szpinaku baby
Dodatki
- ok. 15 plastrów kinddziuka
- pomidorki koktajlowe
- garść pestek dyni lub słonecznika
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                         Kopystka Kopystka
- 
                        
                         Naczynie miksujące kompletne premium Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
- 1. Nastawić wodę na makaron, aby ugotował się równo z sosem.
 2. Na suchej i rozgrzanej patelni zesmażyć na chipsy kindziuk (wcześniej przekrojony na pół lub w paski), odstawić. Uprażyć pestki dyni lub słonecznika.
 3. Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć parmezan - zmielić 10s/obr. 10, przelożyć do innego naczynia. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć parmezan - zmielić 10s/obr. 10, przelożyć do innego naczynia.
 4. Do "Blokada naczynia miksującego"  włożyć cebulę, czosnek - rozdrobnić 3s./obr. 5, zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 2 min./120 st./obr. 1. "Blokada naczynia miksującego"  włożyć cebulę, czosnek - rozdrobnić 3s./obr. 5, zgarnąć na dno naczynia, dodać oliwę i dusić 2 min./120 st./obr. 1.
 5. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę - gotować 3 min./100 st./obr. 1.
 6. Dodać ok. 20 g rozdrobnionego wcześniej parmezanu - wymieszać 7s./obr. 3.
 7. Dodać szpinak - gotować 7 min./Varoma/obr. 1.
 8. Makaron podawać na gorąco z sosem, chipsami z kidziuka, świeżymi pomidorkami koktajlowymi i prażonymi pestkami dyni lub słonecznika - to połączenie jest naprawdę rewelacyjne, polecam!
Porady
Przepis stanowi wariant dla przepisu pn. "Tagliatelle ze szpinakiem" z Kuchni śródziemnomorskiej.
                        Model urządzenia Thermomix®
- 
                     Przepis jest tworzony dla Przepis jest tworzony dlaTM 5Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
 W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
               Kategorie przepisów: 
                                      
                
              
          
      INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne: 
                        
                         
                                     
                     
                     
                                     
                         
                         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
        
Komentarze
Zawsze miałem problemy z ciastem, ale ta metoda to prawdziwy przełom! Technika składania jest genialna. A sugestia, żeby pograć w Everholm podczas czekania, nie mogła być lepsza. To idealny towarzysz pieczenia. Tutaj znajdziesz grę: https://everholm.com/
Kto by pomyślał, że robienie ciasta może być jednocześnie tak terapeutyczne i rozrywkowe? Ciasto wyszło przepięknie, a ja świetnie się bawiłem grając w Atlyss. To pozycja obowiązkowa dla każdego, kto lubi casualowe granie podczas przerw w pieczeniu. Pobierz Atlyss i zacznij grać: https://atlyss.org/
Dziękuję za udostępnienie tego przepisu na ciasto! Instrukcje były łatwe do wykonania, a rezultaty pyszne. Podczas 6-godzinnego wyrastania grałem w DisasterArena i czas minął błyskawicznie. To urocza gra, która świetnie uzupełnia doświadczenie pieczenia. Dołącz do zabawy tutaj: https://disasterarena.net/
Robienie chleba jeszcze nigdy nie było tak zabawne! Postępowałem zgodnie z instrukcjami i ciasto wyszło idealne. Dzięki za wskazówkę dotyczącą gry Gameasy.Net podczas czekania na wyrośnięcie. To naprawdę wciągająca gra! Jeśli szukasz fajnej rozrywki, wypróbuj: Gameasy.net
Wypróbowałem ten przepis na ciasto i wyszło niesamowicie! Technika autolizy naprawdę zrobiła różnicę w teksturze. Liar's Bar
Po małych modyfikacjach wyszło przepysznie zamieniłam śmietanę 30% na 12% i jogurt naturalny( pół na pół). Kindziuka nie miałam wiec zrobiłam z szynką szwarcwaldzką i wyszło wyśmienite! Polecam wyprobować
 zamieniłam śmietanę 30% na 12% i jogurt naturalny( pół na pół). Kindziuka nie miałam wiec zrobiłam z szynką szwarcwaldzką i wyszło wyśmienite! Polecam wyprobować  
            
Dodaję do wypróbowania 
            
Dzisiaj wypróbuję