thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
30min
Czas całkowity
30min
porcja/porcje/porcji
4 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

  • 20 g sera gouda
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 20 g świeżej bazyli cytrynowej
  • 1 łyżeczki soli
  • 40 g migdałów bez skórki
  • 1 g cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g makaronu świderki

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Do naczynia wlej 1l wody, dodaj łyżeczkę soli, włóż makaron, gotuj 15min/100stopni/obr1 wsteczne. Po ugotowaniu odcedź i przełóż do miski.

    Mgdały i czosnek  ucieraj 10s obr8. Dodaj ser podzielony na kawałki i powtórz czynność Następnie dodaj bazylię, sól, zmiksuj kolejne 10s obr 7, na koniec odmierz oliwę, wyciśnij sok z połowy cytryny i wymieszaj 20s obr5.

    Wymieszaj makaron z sosem, podawaj na zimno.

Porady

Bazylię cytrynową można zastąpić zwykłą, roszaj sera żółtego wg. własnych upodobań bądź zaopatrzenia w lodówce, smacznego)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Świderki z pesto

Wydrukuj:

Komentarze

  • listopada 9, 2014 at 23:35

    i mam nadzieje ze bez dodatku soku z cytryny ,bo to juz bylby zupelnie inny sos

  • września 1, 2013 at 00:23

    Bardzo lubie Big Smile Big Smile  Tyle, ze ja pesto robie z orzeszkami pinii Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni SmileSmileWink                            

  • sierpnia 16, 2013 at 23:42
    5.0

    U mnie właśnie to było dziś na obiad. Tylko wersja była na 10 osób. Zamiast migdałów użyłam pestek słonecznika i dyni w sumie 60 g, ser gouda ok 110g, 90 g bazylii, 110 g oliwy tmrc_emoticons.) pozostałe składniki podobnie.  Danie podałam na ciepło.

    Dorota

Are you sure to delete this comment ?