Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Ryż z jabłkami na mleku kokosowym
- 400 g mleka kokosowego, (najlepiej EnerBio lub RealTai - w składzie samo mleko i woda, bez zbędnych dodatków)
- 400 g wody
- 5-6 jabłek, (średniej wielkości)
- 200 g ryżu
- 1 opakowania cukru waniliowego, (lub 15-20g cukru waniliowego wykonanego w TM)
- 1 łyżeczki cynamonu, mielonego, (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
-
6
50min
Czas całkowity 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" wsypać ryż, wlać mleko i wodę, dodać cukier waniliowy. Gotować 15min/100st/obr1"Obroty wsteczne" Gotowy ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego (polecam połowę dać do drugiego naczynia/miseczki, żeby móc ułożyć ryż i jabłka warstwami)
- Piekarnik nastawić na 180st.
- Jabłka (obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone na ćwiartki) włożyć do i zmiksować 20s/obr 7. Gotować z dodatkiem cynamonu 7min/Varoma/obr1.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć na przemian ryż i jabłka. Na wierzchu można dodatkowo posypać cynamonem. Zapiekać w piekarniku w 180st około 10minut.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz