Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 150 g sera pleśniowego, (wg upodobań - ja dałam ser gorgonzola)
- 250 g makaronu penne
- 200 g śmietany do zup i sosów 18% (np. Łaciata)
- 50 g masła
- 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego, (pokruszonego na małe kawałki)
-
6
-
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
Szpinak, masło i śmietanę gotujemy 15 min. / 100 st. C/ obr. 2. Dokładamy ser pleśniowy pokrojony w kostkę i gotujemy jeszcze 2 min. / 100 st. C / obr. 2. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku (po spróbowaniu, bo ser ma dość intensywny smak).
Podajemy z ugotowanym makaronem penne.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzJa zrobiłam z połowy porcji ...
Ja zrobiłam z połowy porcji
Czas 10 min
Później Ser i ząb czosnku przeciśnięty przez praskę
Jeszcze 2 mi.
2oo g makaronu ugotowanego i obroty wsteczne 6 sekund poz 3
Posypałam parmezanem!!!
Super 👌
Pyszne, dodałam dwa ząbki czosnku
Pyszne, dodałam dwa ząbki czosnku
ale pychota wczoraj sie zajadaliśmy
ale pychota wczoraj sie zajadaliśmy
Bardzo pyszne i proste danie dodalabym jeszcze...
Bardzo pyszne i proste danie
dodalabym jeszcze pierś z kurczaka
Najlepszy sos szpinakowy jaki jadłam polecam!!!!
Najlepszy sos szpinakowy jaki jadłam polecam!!!!
ania_koscielak: Koniecznie czosnek, szpinak go...
ania_koscielak: Koniecznie czosnek, szpinak go kocha
Przepyszne, sama na obiad wciągnęłam 2...
Przepyszne, sama na obiad wciągnęłam 2 talerze... Zrobiłam wersję z czosnkiem !!!
Bardzo dobry przepis. Polecam wszystkim.
Bardzo dobry przepis. Polecam wszystkim.
Super aternatywa na piątek
Super aternatywa na piątek
ania_koscielak:Polecam dodać sok z połowy małej...
ania_koscielak:Polecam dodać sok z połowy małej cytryny pod koniec gotowania szpinaku. Smak jest bardziej wyrazisty. A na sam koniec po nałożeniu dania na talerz proponuję położyc pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Często robię podobne danie ale z serkiem mascapone i smażonym filetem z kurczaka lub indyka. Wszystko bez użycia thermomixa
nawyki z przeszłości
Pyszny sos Zrobiam z makaronem widerki i dodaam...
Pyszny sos. Zrobiłam z makaronem świderki i dodałam ząbek czonku.Wszystkim smakowało.
pychota palce lizac
pychota palce lizac
Danie jet ok. brakuję mi trochę smaku i jest...
Danie jet ok. brakuję mi trochę smaku i jest trochę mdły niestety czym można ładnie doprawić?
PYCHA
Bardzo dobre danie. Ja
Bardzo dobre danie. Ja dodatkowo podsmażyłam na patelni piersi z kurczaka pokrojone w kostke z ulubioną przyprawą i na koniec wszystko zmieszałam razem w garnku, doprawiłam i chwilkę jeszcze podgrzałam. Spokojnie mozna tez dac 200g sera pleśniowego. Bardzo szybko się robi. Danie gotowe w 1/2 godziny
Bardzo smaczne. Polecam.
Bardzo smaczne. Polecam.
Wygląda całkiem apetycznie.
Wygląda całkiem apetycznie. Odkładam do przetestowania w niedalekiej przyszłości.
Jacek
"Nieważne co gotujesz - ma smakować i już"
Mi smakowało danie, troszkę
Mi smakowało danie, troszkę zmodyfikowałam zamiast smietany dałam mleko (mniej kalori). Polecam
Mi nie smakowało , była to
Mi nie smakowało
, była to zielona breja bez smaku. Więcej nie zrobię.
Bardzo szybkie i smaczne
Bardzo szybkie i smaczne danie
Dziękuję bardzo za przepis 
Dobre
Dobre
sos wspaniały....
sos wspaniały....
Zrobiłam dzisiaj ten makaron
Zrobiłam dzisiaj ten makaron na obiad i rodzina była nim zachwycona
efunia79 napisał: Pycha
Dziekuję za komantarz ;o) Polecam inne przepisy do testowania. Pozdrawiam.
;o)
Angelica napisał: Bardzo
Dziekuję za komantarz ;o) Polecam inne przepisy do testowania. Pozdrawiam.
;o)
Pycha
Pycha
Bardzo dobre. Łatwe i
Bardzo dobre. Łatwe i szybkie. U nas dodatkowo sok z cytryny i dużo pieprzu. Polecam.
........
Tak... wodę na makaron można postawic w garnku przed przystapieniem do przygotowywania sosu i makaron ugotuje się w miedzyczasie. Będzie wtedy gorący.
;o)
Witam, jestem laikiem, jeśli
Witam,
jestem laikiem, jeśli chodzi o gotowanie z Thermomixem, stąd moje pytanie
Rozumiem, że w czasie przygotowywania sosu, makaron jest gotowany w "normalnym" garnku, czy tak?
Tak aby w finale ciepły makaron połączyć z gorącym sosem.
Czy może gotują Panie makaron w Thermomixie przed robienie sosu? Tylko wtedy chyba już jest zimny?
Pozdrawiam
Super danie:) Właśnie
Super danie
Właśnie zjedliśmy na kolację - mniaammmmm.
P.S Również dodałam świeży szpinak, zmieliłam 5s obroty 6 pomagając kopystką. Zmiejszyłam czas gotowania szpinaku do 10 min.
Często robię taki makaron to
Często robię taki makaron to świetny sposób na przemycenie szpinaku do diety naszych pociech. Ja dodaję świeży szpinak zakupiony w Biedronce lub Lidlu (prawie 2 paczki na danie) Szpinak znacznie zmniejsza objętość podczas duszenia. Dodatkowo świeży duszony na maśle czy oliwie szpinak oddaje sporo wody tak więc należy go dusić na patelni
, nie za długo, pamiętajcie że szpinak im dłużej się dusi tym bardziej ciemnieje. To danie również fajnie smakuje z podduszonym czosnkiem i cebulą
.
Ladybird napisał: Dzisiaj
Dziekuję za komentarz ;o) Polecam inne przepisy do testowania. Pozdrawiam.
;o)
monika6500 napisał: Jadziu,
Super. Zdolny jest po mamusi ;o) Pozdrawiam.
;o)
Tojota napisał: Pyszności !!!
Dziekuję za komantarz ;o) Polecam inne przepisy do testowania. Pozdrawiam.
;o)
Dzisiaj wypróbowalam i powiem
Dzisiaj wypróbowalam i powiem szczerze, że przepis jest rewelacyjny
ja jednak dodałam ser feta ponieważ połączenie fety i szpinaku jest moim ulubionym
Do tego dania zrobilam jeszcze nuggetsy wg przepisu z przepisowni i wyżerka była super
Jadziu, mój syn zrobił
Pyszności !!! Czekam na
Pyszności !!! Czekam na kolejne pomysły na super daniaz makaronu. Pozdrawiam
mi przypomniała się wersja
mi przypomniała się wersja brokuły i ricotta, ale tą wypróbuję
O to świetny pomysł!
O to świetny pomysł! Dzięki
Bardzo dobry sosik:) Dodałam
Bardzo dobry sosik
Dodałam ser Delikate Blue, 100gram ( z Biedronki )- smak nie był dominujący, co nam bardzo pasuje. Dodałam jeszcze 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku ( na początku gotowania ). Pycha 
Feta może być zamiennikiem
Feta może być zamiennikiem dla tych, którzy nie przepadaja za serem pleśniowym ;o)
;o)
Świetnym dodatkiem do
Świetnym dodatkiem do szpinaku jets też ser typu feta. Polecam
Absolutna rewelacja, nawet
Absolutna rewelacja, nawet mój 5letni niejadek powiedział, że smaczna. Dałam pół na pół serka topionego ziołowego z delikatnym serkiem pleśniowym ziołowym cammembert.
:)coś pysznego. Nie miałam
Dziekuję za komentarze.
Dziekuję za komentarze. Cieszę się, że smakowało.
Z kurczakiem nie jeszcze probowałam - czas poznac nowe smaki ;o)
;o)
Bardzo dobre danie:) zapach
Bardzo dobre danie
zapach jak dla mnie za ostry ale można jedząc nie wąchać
lub dać troszkę mniej sera pleśniowego 
Cóż mogę napisać hmmmm
Cóż mogę napisać hmmmm przepyszne
Uwielbiam to danie. Proponuję
Uwielbiam to danie.
Proponuję spróbujcie po 10 minutach gotowania dołożyć pokrojony w kostkę i przyprawiony gyrosem kurczak, tem.100/obroty
"Obroty wsteczne" /obroty1. Dokładam także gałkę muszkatołową, potem ser pleśniowy.
Pozdrawiam.
Asiak1 napisał: Witam i znowu
Cieszę się, że smakowało. Postaram się zamiescić coś wiecej w wolnym czasie
;o)
Witam i znowu komentuję Twój
Witam i znowu komentuję Twój przepis. Sos to strzał w dziesiątkę. U mnie dostał nazwę "Sos Shreka", bo gdybym powiedziała, że szpinakowy to mój 6-latek by sie nie tknął a tak mu bardzo smakował. Proszę o więcej przepisów na "nielubiane" warzywa
