3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Arancini SICILIANI con ragu - ryżowe kulki z nadzieniem


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

RYŻ ALBORIO

  • 150 g cebula, pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnek
  • 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
  • 50 g oliwa z oliwek
  • 500 g ryż do risotto, Alborio
  • 150 g wino białe, wytrawne
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
  • 1/2 łyżeczki sól, drobna
  • 2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM, lub dwie kostki warzywne
  • 950 g woda
  • 50 g masła
  • 100 g ser parmezan, tarty, lub inny twardy

RAGU nadzienie

  • 70 g cebula
  • 3 ząbki czosnek
  • 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
  • 50 g oliwa z oliwek
  • 100 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
  • 50 g wino czerwone, wytrawne
  • 150 g przecier pomidorowy, z puszki
  • 2 łyżeczki cukier
  • 1/2 łyżeczki pieprz czarny, mielony
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3 pieczarki, pokrojone na kawałki
  • 100 g zielony groszek, mrożony

ARANCINI panierka i smażenie

  • 500 g woda
  • 4 łyżki mąka pszenna, na ciasto naleśnikowe
  • 1 szczypty sól
  • 250 g bułka tarta
  • Sporo olej roślinny, do smażenia
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 1h 40min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Trudny
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Ryż Arborio
  1. - Do Closed lid włóż: cebula, czosnek, papryczka, załóż miarkę, rozdrobnić 5s/obr.5, kopystką zgarnąć na dno Closed lid, wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.2
    - Wsyp do Closed lid ryż, wlej wino, dodaj kurkumę, sól, koncentrat bulionu warzywnego, załóż miarkę, gotować 3min/temp.120/obr.Counter-clockwise operation1,5

  2. - Dolać do Closed lid wodę, założyć miarkę na pokrywę, gotować 15min/temp.100/obr.Counter-clockwise operation1,5-2

  3. - Dodać do Closed lid masło, tarty ser, założyć pokrywę, mieszać przy użyciu kopystki 3min/temp.80/obr.Counter-clockwise operation2
    - Przy pomocy kopystki wyłożyć z Closed lid ugotowany ryż na tacę, rozgarnąć, wyrównać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, po kilku minutach przykryć folią spożywczą żeby ryż nie wysychał.
    - Wlać do Closed lid 1 litr wody, założyć miarkę i umyć Closed lid 10s/obr.10 i znów 10s/obr.Counter-clockwise operation10

  4. UWAGA:[/u] jeżeli chcemy uzyskać inny kolor ryżu, zamiast kurkumy możemy dodać w pkt.1:
    kolor zielony: 70-90g mrożonego szpinaku; kolor czerwony: małego buraka czerwonego pokrojonego na kawałki ok.50-80g; kolor biały: ugotować ryż bez dodatków barwiących.
  5. Nadzienie -Ragu
  6. - Do Closed lid włóż cebulę, papryczki, czosnek, pieczarki, rozdrobnić 5s/obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia, wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.1,5
    - Do Closed lid włóż mięso mielone, dusić 3min/temp.120/obr.Counter-clockwise operation2
    - Dodaj doClosed lid wino czerwone, pastę pomidorową (pulpę), cukier, sól, pieprz, załóż miarkę 20min/temp.100/obr.Counter-clockwise operation1,5
    - Dodać do Closed lid groszek zielony mrożony, 10min/temp.100/obr.Counter-clockwise operation1
    - Nadzienie przełożyć do miseczki, odstawić.


  7. ARANCINI wykonanie kulek ryżowych z nadzieniem
  8. - W misce rozrób wodę z mąką i szczyptą soli na rzadkie ciasto naleśnikowe
    - Wsyp do drugiej miski bułkę tartą
    - Przygotuj naczynie do moczenia rąk -ryż mniej się do nich klei
  9. - Na mokrą dłoń połóż ok.130g ryżu i uformuj kulkę i kciukiem zrób miejsce na nadzienie zostawiając ok.1cm ścianki ryżu
    - Łyżeczką nakładaj nadzienie dokładając kilka kostek sera mozarella do środka
    - Weź ok.20g ryżu zasłoń otwór z nadzieniem i ściśnij lekko ryż formując kształt kulki, stożka, walca
  10. - Teraz każdą kulkę zamocz w cieście naleśnikowym i obtocz dokładnie w bułce tartej
  11. - Rozgrzej mocno olej i smaż całkowicie zanużone kulki przez ok.5-7 minut aż kolor zmieni się na ciemno złoty
  12. - Przełuż kulki na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru oleju
  13. Podawać na ciepło, dobre są również na zimno i odgrzewane.
    Można maczać w sosach: paprykowy, pomidorowy, czosnkowy na ostro lub łagodnych.

    Buon appetito!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zmiana nadzienia, koloru, kształtu to tylko nasza fantazja i zasoby lodówki/spiżarni.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy