Tu jesteś:
PRZEPIS NA THERMOMIX ®
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
RYŻ ALBORIO
- 150 g cebula, pokrojona na kawałki
- 2 ząbki czosnek
- 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
- 50 g oliwa z oliwek
- 500 g ryż do risotto, Alborio
- 150 g wino białe, wytrawne
- 1/2 łyżeczki kurkumy, mielonej
- 1/2 łyżeczki sól, drobna
- 2 łyżeczki koncentrat bulionu warzywnego, wykonanego w TM, lub dwie kostki warzywne
- 950 g woda
- 50 g masła
- 100 g ser parmezan, tarty, lub inny twardy
RAGU nadzienie
- 70 g cebula
- 3 ząbki czosnek
- 1-2 Papryczka peperoncino, lub inna ostra
- 50 g oliwa z oliwek
- 100 g mięsa mielonego, mieszanego, wieprzowo-wołowego
- 50 g wino czerwone, wytrawne
- 150 g przecier pomidorowy, z puszki
- 2 łyżeczki cukier
- 1/2 łyżeczki pieprz czarny, mielony
- 1/4 łyżeczki sól
- 3 pieczarki, pokrojone na kawałki
- 100 g zielony groszek, mrożony
ARANCINI panierka i smażenie
- 500 g woda
- 4 łyżki mąka pszenna, na ciasto naleśnikowe
- 1 szczypty sól
- 250 g bułka tarta
- Sporo olej roślinny, do smażenia
-
6
1h 47min
Czas całkowity 1h 40minPieczenie / Gotowanie -
7
Trudny
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Przepis dla starszych osób Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Piknik Grill Prezent Gotowanie na co dzień Przystawka Danie główne Starter Drugie danie Dodatek Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Chiński Nowy Rok Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Drugie śniadanie Obiad Kolacja Kolacja Przekąska Gotowanie Smażenie Smażenie na głębokim tłuszczu Potrawa mięsna Potrawa z ryżu Kreatywne Niedrogie Bez alkoholu Włoska
5
Przygotowanie
- - Do
"Blokada naczynia miksującego" włóż: cebula, czosnek, papryczka, załóż miarkę, rozdrobnić 5s/obr.5, kopystką zgarnąć na dno
"Blokada naczynia miksującego" , wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.2
- Wsyp do"Blokada naczynia miksującego" ryż, wlej wino, dodaj kurkumę, sól, koncentrat bulionu warzywnego, załóż miarkę, gotować 3min/temp.120/obr.
"Obroty wsteczne" 1,5
- - Dodać do
"Blokada naczynia miksującego" masło, tarty ser, założyć pokrywę, mieszać przy użyciu kopystki 3min/temp.80/obr.
"Obroty wsteczne" 2
- Przy pomocy kopystki wyłożyć z"Blokada naczynia miksującego" ugotowany ryż na tacę, rozgarnąć, wyrównać i pozostawić do lekkiego ostygnięcia, po kilku minutach przykryć folią spożywczą żeby ryż nie wysychał.
- Wlać do"Blokada naczynia miksującego" 1 litr wody, założyć miarkę i umyć
"Blokada naczynia miksującego" 10s/obr.10 i znów 10s/obr.
"Obroty wsteczne" 10
- - Do
"Blokada naczynia miksującego" włóż cebulę, papryczki, czosnek, pieczarki, rozdrobnić 5s/obr.5, zgarnąć kopystką na dno naczynia, wlać oliwę, dusić 3min/temp.120/obr.1,5
- Do"Blokada naczynia miksującego" włóż mięso mielone, dusić 3min/temp.120/obr.
"Obroty wsteczne" 2
- Dodaj do"Blokada naczynia miksującego" wino czerwone, pastę pomidorową (pulpę), cukier, sól, pieprz, załóż miarkę 20min/temp.100/obr.
"Obroty wsteczne" 1,5
- Dodać do"Blokada naczynia miksującego" groszek zielony mrożony, 10min/temp.100/obr.
"Obroty wsteczne" 1
- Nadzienie przełożyć do miseczki, odstawić. - - Na mokrą dłoń połóż ok.130g ryżu i uformuj kulkę i kciukiem zrób miejsce na nadzienie zostawiając ok.1cm ścianki ryżu
- Łyżeczką nakładaj nadzienie dokładając kilka kostek sera mozarella do środka
- Weź ok.20g ryżu zasłoń otwór z nadzieniem i ściśnij lekko ryż formując kształt kulki, stożka, walca
Ryż Arborio
Nadzienie -Ragu
ARANCINI wykonanie kulek ryżowych z nadzieniem
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zmiana nadzienia, koloru, kształtu to tylko nasza fantazja i zasoby lodówki/spiżarni.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz