3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka ziemniaczana z szynką


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Zapiekanka

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule
  • 200-300 g szynki lub kiełbaski
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 60-90 g sera pleśniowego, np. roquefort lub brie
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 1000 g wody
  • 1350 g ziemniaków

Sos do zapiekanki

  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki przyprawy do ziemniaków, [ opcjonalnie można robić mieszankę samemu: sól, pieprz, tymianek, oregano, suszone papryczki chili, suszona cebula]
5

Przygotowanie

    KROK 3 - pieczenie
  1. 1. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na ok. 30 minut (200 st. C, góra-dół).

  2. KROK 2 - sos do zapiekanki
  3. 1. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy - 30 sek. / obr. 4.

    2. Tak wymieszany sos wlewamy do przygotowanej wcześniej zapiekanki, a następnie układamy plastry żółtego sera.

  4. KROK 1 - gotowanie warzyw na parze
  5. 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, zamykamy pokrywę, ustawiamy przystawkę Varoma - na dolnej i górnej części umieszczamy ziemniaki. Gotujemy na parze - 25 min. / Varoma / obr. 1.

     

    2. W czasie, kiedy gotują się ziemniaki, rozgrzewamy olej na patelni i kroimy cebulę na kawałki. Gdy olej jest rozgrzany, wrzucamy na patelnię. Kiedy celuba się podsmaża, kroimy czosnek na cienkie platerki i dodajmey na patelnię. Następnie kroimy szynkę - najpierw w cienkie plastry, a następnie na małe prostokąty. Dodajemy na patelnię i całość podsmażamy na małym ogniu do momentu, kiedy zagotują się ziemniaki.  

     

    3. Po zagotowaniu się ziemniaków, tworzymy warstwy w naczyniu żaroodpornym:

    - ziemniaki

    - podsmażoną cebulkę z czosnkiem i szynką

    - pokrojony na kawałki ser pleśniowy 

    - znów ziemniaki, podsmażona cebulka itd., aż skończą się produkty. 

    Ważne, aby na górze znalazło się choć kilka ziemniaków.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Można skrócić czas gotowania ziemniaków na parze i zwiększyć o kilka- kilknaście minut pieczenie, ale w takiej formie zapiekanka smakuje mi najbardziej tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz