3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zapiekanka ziemniaczana z szynką


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Zapiekanka

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 duże cebule
  • 200-300 g szynki lub kiełbaski
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 60-90 g sera pleśniowego, np. roquefort lub brie
  • 5 plastrów żółtego sera
  • 1000 g wody
  • 1350 g ziemniaków

Sos do zapiekanki

  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki przyprawy do ziemniaków, [ opcjonalnie można robić mieszankę samemu: sól, pieprz, tymianek, oregano, suszone papryczki chili, suszona cebula]
5

Przygotowanie

    KROK 3 - pieczenie
  1. 1. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na ok. 30 minut (200 st. C, góra-dół).

  2. KROK 2 - sos do zapiekanki
  3. 1. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu miksującym i mieszamy - 30 sek. / obr. 4.

    2. Tak wymieszany sos wlewamy do przygotowanej wcześniej zapiekanki, a następnie układamy plastry żółtego sera.

  4. KROK 1 - gotowanie warzyw na parze
  5. 1. Do naczynia miksującego wlewamy wodę, zamykamy pokrywę, ustawiamy przystawkę Varoma - na dolnej i górnej części umieszczamy ziemniaki. Gotujemy na parze - 25 min. / Varoma / obr. 1.

     

    2. W czasie, kiedy gotują się ziemniaki, rozgrzewamy olej na patelni i kroimy cebulę na kawałki. Gdy olej jest rozgrzany, wrzucamy na patelnię. Kiedy celuba się podsmaża, kroimy czosnek na cienkie platerki i dodajmey na patelnię. Następnie kroimy szynkę - najpierw w cienkie plastry, a następnie na małe prostokąty. Dodajemy na patelnię i całość podsmażamy na małym ogniu do momentu, kiedy zagotują się ziemniaki.  

     

    3. Po zagotowaniu się ziemniaków, tworzymy warstwy w naczyniu żaroodpornym:

    - ziemniaki

    - podsmażoną cebulkę z czosnkiem i szynką

    - pokrojony na kawałki ser pleśniowy 

    - znów ziemniaki, podsmażona cebulka itd., aż skończą się produkty. 

    Ważne, aby na górze znalazło się choć kilka ziemniaków.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można skrócić czas gotowania ziemniaków na parze i zwiększyć o kilka- kilknaście minut pieczenie, ale w takiej formie zapiekanka smakuje mi najbardziej tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz