Tu jesteś:
4
Składniki
6 porcja/porcje/porcji
SZWEDZKIE KLOPSIKI WEGAŃSKIE -JADŁONOMIA
- 150 g cebuli, OBRANEJ, PRZEKROJONEJ NA PÓŁ
- 170 g ryż brązowy
- 650 g wody
- 170 g soczewica, suszona
- 100 g bułki tartej
- 70 g mleko, roślinne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, mielonego
- 1-1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprz, mielony
- olej do smażenia
-
6
50min
Czas całkowity 50minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego dodać cebulę 5s/5obr
Przełożyć do miseczki , odstawić. - Do naczynia miksującega dodać ryż oraz wodę 10min/100st/1obr
"Obroty wsteczne"
- Dodać soczewicę 20min/100st/1obr.
"Obroty wsteczne"
- Dodać rozdrobnioną wcześniej cebulę oraz pozostałe składniki i przemieszać kopystką. Następnie 5s/5obr. przemieszać ponownie kopystką i ponownie 5s/5obr.
Z powstałej masy lepić klopsiki o śr.2-3cm - Smażyć na rozgrzanym oleju lub gotować na parze w przystawce Varoma (patrz wskazówka) Podawać z puree ziemniaczanym z jabłkiem : (link do przepisu wkrótce) oraz żurawiną.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Klopsiki zamiast smażenia można też ugotować na parze przy jednoczesnym gotowaniu ziemniaków na puree w naczyniu miksująsym. Oryginalny przepis z Jadłonomii Marty Dymek
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzHmm. Nie przeszly u nas. Brak im cos.
Hmm. Nie przeszly u nas. Brak im cos.