3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pomidory nadziewane z ziemniaczkami


Wydrukuj:
4

Składniki

3 porcja/porcje/porcji

  • 6 pomidoròw, duzych, dojrzalych
  • 100 gramów ryzu (czas got. 14 -16min)
  • 70 gramów sera zòltego ( fontal, asiago, gouda)
  • 800 gramów ziemniaków
  • oregano
  • rozmaryn, świeży, 4 galazki
  • pieprz, sól do smaku
  • olej z oliwek do smaku
  • 500 gramów wody
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Pomidory umyc, osuszyc, odciac gòrna czesc ( przykrywka). Odciete czesci odlozyc. Pomidory wypròznic  (odlozyc do miseczki miazsz, razem z sokiem), posolic w srodku, poukladac w durszlaku do gòry nogamy, by odciekly. W tym czasie obrac ziemniaki, umyc, osuszyc, pokroic na dosc duze kawalki, ulozyc w Varomie. Do koszyczka wlozyc ryz. Do Closed lid nalac wode, wlozyc koszyczek, na gòre postawic Varome : 15 - 20min / Varoma / obr 1. Po 10min wyjac koszyczek z ryzem, kontynuowac gotowanie ziemniakòw ( maja byc prawie ugotowane). Odcedzic. Wylac wode. Zmielic ser: 5sek / obr 5, odlozyc. Do Closed lid wlozyc miazsz z pomidoròw,oregano, igielki rozmarynu - 2 galazki, sòl do smaku oraz olej ( wg gustu) : 5sek / obr 5, przelozyc do miski. Do powstalego "sosu" dodac ryz i 50g sera, doprawic jeszcze sola,jesli trzeba, wymieszac. Na blache ulozyc wypelnione ryzem pomidory, przykryc " pokrywkami", pomiedzy poukladac ziemniaki. Ziemniaki posolic, posypac pozostalym serem, oregano, pozostalym rozmarynem. Polac wszystko olejem. Wstawic do nagrzanego piekarnika: 200° / 30- 45 min., zalezy od piekarnika ( uwaga, nie przypiec za mocno pomidoròw, bo gòra sie przypali, a dòl sie rozleci i ucieknie ryz ze srodka). Smacznego tmrc_emoticons.) 

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Zgadza sie, Gabi:)  Mozesz

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 24, 2012 at 00:34.

    Zgadza sie, Gabitmrc_emoticons.)  Mozesz pomieszac z miesem, jak na golabki, albo z tunczykiem, albo, jak Ci sie podoba. Przepis oryginalny, zmieniony po mojemu troche, przewiduje ryz. ALE !!! przepisy sa wlasnie po to, by je zmieniactmrc_emoticons.;) ... i dostosowywac do naszych gustòwtmrc_emoticons.;)  Inaczej byloby za monotonnie przy stoletmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Elu za potwierdzenie

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 23, 2012 at 21:47.

    Dzięki Elu za potwierdzenie moich pomysłów. Mnie też sam ryżyk jakoś nie zachwyca, a moja rodzinkę koli w zęby. tmrc_emoticons.D Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi ja tą potrawę robię

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 23, 2012 at 16:52.

    Gabi ja tą potrawę robię właśnie z mielonym mięsem i czasu nie wydłużam. Moi panowie lubią warzywa ale najlepiej w towarzystwie mięsa  tmrc_emoticons.) dlatego ten przepis wzbogaciłam o mięsko. Dosyć dawno temu robiłam tak nadziewaną paprykę, ale mojej rodzince jakoś nie przypadła do gustu  tmrc_emoticons.~ A wersję w pomidorach polubili  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, patrząc na zdjęcie

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 23, 2012 at 15:59.

    Veroniko, patrząc na zdjęcie , sądzę, że "pokrywka" pomidorka to ta część od ogonka? A można byłoby do tego ryżu dodać mielonego mięska, np drobiowego? Czy to wymagałoby już dluższego podpiekania i pomidory by tego nie wytrzymały? tmrc_emoticons.;)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Veroniko, to danie robiłam

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 23, 2012 at 00:11.

    Veroniko, to danie robiłam już 3 razy jest super! Wszystkim smakuje, szybko się go robi.

    Dzięki za przepis pozdrawiam  tmrc_emoticons.) 

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super letnie i lekkie danie.

    Zgłoszony przez Anna500 na sierpnia 11, 2012 at 11:16.

    Super letnie i lekkie danie. Dodaje do wypróbowania tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Vercia pyszności :D kocham

    Zgłoszony przez magi1 na sierpnia 11, 2012 at 11:05.

    Vercia pyszności tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D kocham pomidory tmrc_emoticons.D zrobie na obiadek tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zgadza sie, Elu, wiecej

    Zgłoszony przez veronicab71 na sierpnia 10, 2012 at 12:47.

    Zgadza sie, Elu, wiecej pisania, niz robotytmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) . Przepis jest latwy, szybki i smaczny. Akurat na lato. Jesli chcesz podwòjna ilosc, starczy podwoic skladniki ( mòwie o pomidorach !!!). Z ziemniakami jest troche inna sprawatmrc_emoticons.;)  Porada: jesli Twoje pomidory puszcza za duzo soku ( zobaczysz sama- ryz nie moze plywac w sosie pomidorowym! ), odlòz kilka lyzek, a na koncu  polejesz tym ziemniaki ( przed pieczeniem) tmrc_emoticons.;)

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki Veronika, super

    Zgłoszony przez ElaK na sierpnia 10, 2012 at 07:59.

    Dzięki Veronika, super przepis i duża porcja, akurat na moją rodzinę  tmrc_emoticons.)  

    Na pewno wypróbuję, bo szybki w zrobieniu (więcej miałaś pisania  tmrc_emoticons.D  tmrc_emoticons.;) a piecze się samo!

    Pozdrawiam

    ____________


    Mój blog kulinarny:


    http://ziolowaszuflada.blogspot.com/


    Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze