Tu jesteś:
4
Składniki
10 porcja/porcje/porcji
CIASTO
- 300 g wody
- 45 g świeżych drożdży, (można zamienić na 7 g drożdży instant)
- 510 g mąki na pizzę (może być tortowa), (można użyć typu 500) - w zależności od mąki można dodać więcej
- 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione warzywa, wędliny, mięsa, owoce morza, sery itd.
SOS
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów pelati, w sosie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta cukru
- Bazylia
- oregano
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.
Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.
Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100º[/b]C/obr. 1.
Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bayzlię i oregano. Dusić 5 min/100º[/b]C/obr. 2.
W razie potrzeby delikatnie zmiksować.
Gotowy sos przelać do innego naczynia. Umyć"Blokada naczynia miksującego" .
- Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać 300 g wody, dodać 45 g pokruszonych drożdży. Podgrzać 6 min/40º[/b]C/obr.
"Mieszanie" .
Zostawić w"Blokada naczynia miksującego" na 10 min.
Po tym czasie dodać 510 g przesianej mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wyrobić ciasto 4 min/"Ciasto" .
Sprawdzić konsystencję ciasta - ewentualnie dodać mąki lub letniej wody.
Pozostawić ciasto na 10 min w"Blokada naczynia miksującego" .
Dodać 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić ponownie 4 min/"Ciasto" .
Zostawić ciasto w"Blokada naczynia miksującego" (lub przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce) na 30-40 min. Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 230º[/b]C.
Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, ułożyć na dużej blasze piekarnikowej.
Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem (resztę sosu można użyć do upieczonej pizzy), nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory, surowe jajko, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!).
Piec 15 minut w temp. 230º[/b]C.
Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli.
SOS
CIASTO
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).
Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, to proponuję uformować bułeczki i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15 min w temperaturze 180°C.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzAnnanam: Wystarczy, spokojnie się upiecze
Annanam: Wystarczy, spokojnie się upiecze
15 minut to nie za mało?
15 minut to nie za mało?