3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pizza na dużą blachę


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

CIASTO

  • 300 g wody
  • 45 g świeżych drożdży, (można zamienić na 7 g drożdży instant)
  • 510 g mąki na pizzę (może być tortowa), (można użyć typu 500) - w zależności od mąki można dodać więcej
  • 1 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • ulubione warzywa, wędliny, mięsa, owoce morza, sery itd.

SOS

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów pelati, w sosie
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta cukru
  • Bazylia
  • oregano
  • 6
    1h 30min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    SOS
  1. Do Closed lid wrzucić 2 ząbki czosnku. Rozdrobnić 3 sek/obr. 5.


    Zgarnąć ze ścianek na dno naczynia za pomocą kopystki.


    Dodać 2 łyżki oliwy z oliwek; dusić 2 min/100º[/b]C/obr. 1.


    Wrzucić pomidory pelati (z puszki) wraz z sosem pomidorowym, do smaku dodać: sól, pieprz, cukier, bayzlię i oregano. Dusić 5 min/100º[/b]C/obr. 2.


    W razie potrzeby delikatnie zmiksować.


    Gotowy sos przelać do innego naczynia. Umyć Closed lid.
  2. CIASTO
  3. Do Closed lid wlać 300 g wody, dodać 45 g pokruszonych drożdży. Podgrzać 6 min/40º[/b]C/obr.Gentle stir setting.


    Zostawić w Closed lid na 10 min.


    Po tym czasie dodać 510 g przesianej mąki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku. Wyrobić ciasto 4 min/Dough mode.


    Sprawdzić konsystencję ciasta - ewentualnie dodać mąki lub letniej wody.


    Pozostawić ciasto na 10 min w Closed lid.


    Dodać 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić ponownie 4 min/Dough mode.


    Zostawić ciasto w Closed lid (lub przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce) na 30-40 min. Cisto powinno podwoić swoją objętość.


    Na kilka minut przed wyjęciem ciasta rozgrzać piekarnik do 230º[/b]C.


    Ciasto cienko rozwałkować lub je rozciągnąć rękami, ułożyć na dużej blasze piekarnikowej.


    Ciasto posmarować wcześniej przygotowanym sosem (resztę sosu można użyć do upieczonej pizzy), nałożyć ulubione składniki (np. szynkę konserwową, szynkę parmeńską, salami, podsmażonego kurczaka, owoce morza, pieczarki, paprykę, czarne oliwki, cebulę, kukurydzę, pomidory, surowe jajko, mozzarellę, ser pleśniowy... oczywiście nie wszystko naraz!!!). tmrc_emoticons.)


    Piec 15 minut w temp. 230º[/b]C.


    Gotową pizzę można posypać liśćmi rukoli.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Aby wyciągnąć ciasto z naczynia TM, należy naczynie odwrócić (nad stolnicą) i pokręcić nasadką noży (zewnętrzna strona naczynia).

Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, to proponuję uformować bułeczki i zostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Piec ok. 15 min w temperaturze 180°C.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy