Składniki
4 osoba/osoby
ciasto
- 20 g drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 120 gramów wody, (wychodzi około 0,5 szklanki)
- 175 gramów mąki, (około 1,75 szklanki mąki, ja kupują mąkę na pizze)
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
sos pomidorowy do smarowania ciasta
- 1 puszki pomidorów, w kawałkach albo całe (mogą być też pomidory świerze bez szypułek sparzone i obrane ze skórki
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 liści bazylii, tylko liście, bazylia z krzaczka albo dowolne przyprawy według upodobań smakowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek, ja dodaję oliwe i papryką wtedy sos jest bardziej pikantny
- 2 strąki papryki, ja dodaję taką paprykę w doniczce (dzrewko paprykowe, 1 papryczka cała około 3 cm długości)
dodatki na pizzę
- 100 g sera żółtego
- 1 opakowania ryby i owoce morza, mieszane, najlepiej mieszanka
- 1 opakowania łosoś, wędzony
- 1 puszek owoce kiwi, mieszanka owoców w puszce
-
6
40min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do naczynia miksującego dodaję małą puszkę pomidorów w całości lub w kawałkach dodaję jeden większy ząbek czosnku, kilka liści świerzej bazylii (można też dodać swoje ulubione przyprawy to już według smaku), oliwa z oliwek (ja mam taką swoją oliwę z dodanymi małymi wyschniętymi papryczkami, wtedy olej jest pikantny) dodaję też 2 małe papryczki z tego oleju.
Jeśli ktoś nie lubi różnych sosów na upieczoną już pizzę to taka oliwa z papryczkami świetnie się nadaje na delikatne polanie pizzy po wierzchu.
miksujemy wszystkie składniki 5sekund/obrót 6
Wyrobione ciasto dzielę na 4 kawałki ( ja mam 4 blaszki 20cm x 25 cm)
jeśli ktoś robi w jednej dużej blaszce to może od razu wałkować ciasto na grubość usmażonego naleśnika
rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym posypujemy żółtym serem i układamy dodatki według uznania, ja proponuję ( mozarella, feta, gorgonzola taki w stylu 4 sery) albo (owoce moża, krewetki, małże, kalmary i ośmiorniczki) kto co lubi to może dodać
Można dodać kurczaka upieczonego, łososia wędzonego, tuńczyka, szpinak, jajko ugotowane i wiele wiele innych składników.
rozgrzewamy piekarnik na 220-240 stopni
do rozgrzanego piekarnika wkładamy pizzę i pieczeny około 10 minut
ciasta
sos pomidorowy do smarowania ciasta
Formowanie ciasta
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzIdealna, najlepsza. Za kazdym razem ciasto...
Idealna, najlepsza. Za kazdym razem ciasto wychodzi pyszne. Dodaje tylko troche wiecej maki
Polecam ten przepis. Robiłam go już kilka razy i...
Polecam ten przepis. Robiłam go już kilka razy i zawsze się udaje.
U mnie dzisiaj pizza ze 100 gram mąki pszennej i 80 gram mąki żytniej pełnoziarnistej. Nie bardzo chciała wyjść z naczynia, więc na koniec dodałam jeszcze łyżkę mąki. Do ciasta dodałam zioła do pizzy oraz więcej soli niż w przepisie. Nadzienie raczej klasyczne: kiełbasa, pieczarki, oliwki i ser. Kolacja rewelacyjna.
Następnym razem spróbuję wersji tylko z mąką pełnoziarnistą.
bardzo dobra pizza tylko mi wiecej mąki weszlo
bardzo dobra pizza
tylko mi wiecej mąki weszlo
Wreszcie znalazłam przepis na
Wreszcie znalazłam przepis na pyszne ciasto
!!!!
Ciasto jest naprawdę cieńkie
Ciasto jest naprawdę cieńkie i pyszne ale musiałam dodać wiecej mąki.
Gdzie można kupić taką mąkę na pizzę?
Jak się klei to trzeba
Jak się klei to trzeba dosypać więcej mąki i ponownie wyrobić, powinno samo odejść od noża no prawie samo i nie powinno się lepić do dłoni.
Długo się zastanawiałam jaką
Długo się zastanawiałam jaką ocenę postawić za ten przepis.
Z jednej strony ma wady:
- ciasto się koszmarnie lepi, trudno je wyciągnąć z naczynia, a potem podzielić na części,
- wg mnie to porcja na 2 osoby, a nie 4
No, chyba że te 4 osoby są już po obiedzie 
Ale daję maksymalną ilość gwiazdek, bo to najlepsza pizza, jaką w życiu zrobiłam! Przyznaję, że nie zauważyłam w opisie informacji o zalecanej grubości ciasta i rozwałkowałam je jeszcze cieniej. Wyszło rewelacyjnie - cieniutkie prawie jak papier i chrupiące. Nie ma jak to pizza na cienkim spodzie!
(Brak tematu)
(Brak tematu)
Pyszna pizza! Od wczoraj moja
Pyszna pizza! Od wczoraj moja ulubiona