Składniki
2 osoba/osoby
Okrasa:
- 2 cebule
- 5 łyżek masła klarowanego
- sól, pieprz
Farsz:
- sól, pierprz, czubryca zielona
- ok 100g sera z czarnuszką (typu "Koryciński")
- 1 łyżka masła klarowanego
- kawałek selera (opcjonalnie)
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka
- 100g zielonej soczewicy
Ciasto:
- ok 1,5 MT gorącej wody
- 1 łyżka oliwy
- 200g mąki
-
6
2h 0min
Czas całkowity 2h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Do
"Blokada naczynia miksującego" wlać 1/2 l wody, umeścić koszyczek z soczewicą w
"Blokada naczynia miksującego" , gotować: 30min./Varoma/obr.2/.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce.
Roztopić masło, smażyć warzywa ok. 7-10 min.
Dodać ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku: solą, pieprzem i czubricą zieloną. Przełożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , miksować 5s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wystygnięcia, umyć
"Blokada naczynia miksującego" .
Kiedy farsz będzie zimny dodać 3/4 sera startego na tarce, wymieszać.
Składniki na ciasto włożyć do
"Blokada naczynia miksującego" , miksować do powstania gładkiej jednolitej masy (obr.5/30s.).
Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów koła, nakładać farsz, pierogi zlepić.
Gotować w osolonej wodzie ok 5min.(wkładać na wrzatek).
Podawać polane przesmażoną cebulką na maśle klarowanym, posypane resztą startego sera.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Ważne, aby dodać starty ser dopiero, jak farsz będzie zimny. Ser stopi się podczas gotowania pierogów i nada im niepowtarzalny smak.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz