3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z soczewicą i serem z czarnuszką


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

Okrasa:

  • 2 cebule
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • sól, pieprz

Farsz:

  • sól, pierprz, czubryca zielona
  • ok 100g sera z czarnuszką (typu "Koryciński")
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kawałek selera (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 100g zielonej soczewicy

Ciasto:

  • ok 1,5 MT gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g mąki
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlać 1/2 l wody, umeścić koszyczek z soczewicą w Closed lid, gotować: 30min./Varoma/obr.2/.

    Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce.

    Roztopić masło, smażyć warzywa ok. 7-10 min.

    Dodać ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku: solą, pieprzem i czubricą zieloną. Przełożyć do Closed lid, miksować 5s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wystygnięcia, umyć Closed lid.

    Kiedy farsz będzie zimny dodać 3/4 sera startego na tarce, wymieszać.

     

  2. Składniki na ciasto włożyć do Closed lid, miksować do powstania gładkiej jednolitej masy (obr.5/30s.).

  3. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów koła, nakładać farsz, pierogi zlepić.

    Gotować w osolonej wodzie ok 5min.(wkładać na wrzatek).

  4. Podawać polane przesmażoną cebulką na maśle klarowanym, posypane resztą startego sera.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ważne, aby dodać starty ser dopiero, jak farsz będzie zimny. Ser stopi się podczas gotowania pierogów i nada im niepowtarzalny smak.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy