3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z soczewicą i serem z czarnuszką


Wydrukuj:
4

Składniki

2 osoba/osoby

Okrasa:

  • 2 cebule
  • 5 łyżek masła klarowanego
  • sól, pieprz

Farsz:

  • sól, pierprz, czubryca zielona
  • ok 100g sera z czarnuszką (typu "Koryciński")
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • kawałek selera (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka
  • 100g zielonej soczewicy

Ciasto:

  • ok 1,5 MT gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 200g mąki
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid wlać 1/2 l wody, umeścić koszyczek z soczewicą w Closed lid, gotować: 30min./Varoma/obr.2/.

    Cebulę pokroić w kostkę, marchew i seler zetrzeć na tarce.

    Roztopić masło, smażyć warzywa ok. 7-10 min.

    Dodać ugotowaną soczewicę, doprawić do smaku: solą, pieprzem i czubricą zieloną. Przełożyć do Closed lid, miksować 5s/obr.6. Przełożyć do innego naczynia, pozostawić do wystygnięcia, umyć Closed lid.

    Kiedy farsz będzie zimny dodać 3/4 sera startego na tarce, wymieszać.

     

  2. Składniki na ciasto włożyć do Closed lid, miksować do powstania gładkiej jednolitej masy (obr.5/30s.).

  3. Ciasto rozwałkować, wykrawać foremką do pierogów koła, nakładać farsz, pierogi zlepić.

    Gotować w osolonej wodzie ok 5min.(wkładać na wrzatek).

  4. Podawać polane przesmażoną cebulką na maśle klarowanym, posypane resztą startego sera.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
11

Porady

Ważne, aby dodać starty ser dopiero, jak farsz będzie zimny. Ser stopi się podczas gotowania pierogów i nada im niepowtarzalny smak.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy