3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z kapustą i grzybami


Wydrukuj:
4

Składniki

20 porcja/porcje/porcji

  • 500 g kapusty kiszonej, bez zalewy
  • 500 g wody
  • 100 g marchewki, obranej
  • 50 g pietruszki, obranej
  • 120 g cebuli
  • 40 g oleju
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Ciasto:
  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g oleju
  • 300 g wody, ciepłej
  • 100 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
  • Farsz:
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

  1. Farsz:

     

    1. 1.    Grzyby zalać wodą (najlepiej dzień wcześniej), odstawić do nasiąknięcia.
    2. 2.    Do naczynia miksującego włożyć kapustę, wlać wodę. Grzyby, marchewkę i pietruszkę ułożyć na przystawce Varoma, nałożyć na naczynie miksujące gotować 30 min/Varoma/obr. 1, ugotowaną kapustę przecedzić przez przystawkę Varoma.
    3. 3.    Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/Varoma/obr..
    4. 4.    Dodać grzyby, warzywa, kapustę, masło, sól i pieprz, rozdrobnić 15 s/obr. 4, następnie dusić, co jakiś czas mieszając kopystką, 5 min/Varoma//obr. 2. Doprawić do smaku pieprzem i solą, odstawić do ostygnięcia.

     

    Ciasto:

     

    1. 5.    Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1 min//.
    2. 6.    Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wykroić szklanką koła, na środek każdego nałożyć farsz, uformować pierogi.
    3. 7.    Ugotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.

     

     

    Informacja:

    • ·         Zbyt kwaśną kapustę przed ugotowaniem należy przepłukać wodą.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Ile pierogow wyjdzie z tego przepisu?...

    Zgłoszony przez amelia2011 na grudnia 18, 2017 at 11:39.

    Ile pierogow wyjdzie z tego przepisu?
    Czy pierogi trzeba odrazu jesc czy mozna je zrobic dzien wczesniej? jak je przechowywac aby sie nie posklejaly i jesli mrozic to jak ;D dziekuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny farsz, szybko i łatwo się robi. Dodałam...

    Zgłoszony przez Kawiarenka na grudnia 10, 2017 at 09:05.

    Pyszny farsz, szybko i łatwo się robi. Dodałam jeszcze świeżych grzybów bo musiałam zużyć, wcześniej je obgotowalam, posiekalam, podsmażyłam z cebulką na patelni i dodałam do farszu. Dobrze, ze ciasto bez jajka, takie też robię i takie jest najlepszetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy zamiast suszonych grzybów mozna Dax świeże?...

    Zgłoszony przez mon88 na października 11, 2017 at 12:38.

    Czy zamiast suszonych grzybów mozna Dax świeże? Jak tak to w jakiej ilości?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo bardzo bardzo dobre Pierogowy mój debiut,...

    Zgłoszony przez m..arta na lipca 16, 2017 at 20:18.

    Bardzo bardzo bardzo dobre Pierogowy mój debiut, i to jaki! Mistrzostwo świata Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kochani, ile wychodzi pierogow z tego przepisu?...

    Zgłoszony przez Anulaa na grudnia 20, 2016 at 16:27.

    Kochani, ile wychodzi pierogow z tego przepisu? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Te pierogi to mistrzostwo swiata!!!Bardzo dobry...

    Zgłoszony przez edytka_33 na grudnia 20, 2016 at 08:44.

    Te pierogi to mistrzostwo swiata!!!Bardzo dobry przepis. Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niebo w gębie! mąż zwariował, przepyszne!!!!....

    Zgłoszony przez niunas na grudnia 18, 2016 at 23:07.

    niebo w gębie! mąż zwariował, przepyszne!!!!. mi na tą porcję farszu musiałam dorobić 1/2 porcji ciasta. wyszło około 100 pierogów.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje pierwszy samodzielne pierogi . Wyszły super

    Zgłoszony przez anetaamb na grudnia 18, 2016 at 14:48.

    Moje pierwszy samodzielne pierogi . Wyszły super

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis rewelacyjny! Farsz wyśmienity i to...

    Zgłoszony przez kasiato na grudnia 14, 2016 at 23:25.

    Przepis rewelacyjny! Farsz wyśmienity i to ciasto.....palce lizać!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne

    Zgłoszony przez angela27 na grudnia 7, 2016 at 08:44.

    Pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PYSZNE PYSZNE

    Zgłoszony przez FRANCA na października 16, 2016 at 19:43.

    PYSZNE PYSZNE tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuje Mixi Pierogi wyszły

    Zgłoszony przez pokorka na października 16, 2016 at 19:20.

    Dziękuje Mixi tmrc_emoticons.D Pierogi wyszły przepyszne...mniam, mniam tmrc_emoticons.D ja jeszcze do kapusty dodałam 250gr mięsa od łopatki / tak robiła moja babcia, mówiła, że to specjalnie dla dziadka, trochę tłuszczyku nie zaszkodzi  tmrc_emoticons.;)/ pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cuuudoooooooooooo!!!

    Zgłoszony przez Joanka79 na sierpnia 27, 2016 at 21:03.

    Cuuudoooooooooooo!!! Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje pierwsze pierogi z

    Zgłoszony przez ufka30 na marca 25, 2016 at 19:21.

    Moje pierwsze pierogi z kapustą i z grzybami. Były pyszne, jak u mamy tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Popełniłam i ja te pierogi.

    Zgłoszony przez Agary na marca 5, 2016 at 15:06.

    Popełniłam i ja te pierogi. Ciasto - marzenie! Wręcz wspaniałe: elastyczne i smaczne. Nieco rozczarował mnie farsz: robiłam ściśle wg przepisu i niestety smak nieco popsuła pietruszka, której nie zwykłam dodawać do farszu na pierogi. Ale o gustach się nie dyskutuje tmrc_emoticons.;) Kolejnym razem po prostu pominę ten składnik. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam na Wigilie i wyszły

    Zgłoszony przez Edycia84 na stycznia 19, 2016 at 14:07.

    zrobiłam na Wigilie i wyszły idealne polecam tmrc_emoticons.) Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi pierwsza klasa.

    Zgłoszony przez apage_borsuk na grudnia 30, 2015 at 14:13.

    Pierogi pierwsza klasa. tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Farsz pyszny Dziękuję za

    Zgłoszony przez Aleksandra85 na grudnia 27, 2015 at 16:56.

    Farsz pyszny tmrc_emoticons.D Dziękuję za genialny przepis tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój debiut pierogowy, 109

    Zgłoszony przez Besson na grudnia 25, 2015 at 10:10.

    Mój debiut pierogowy, 109 szt. aż brakło farszu i na szybko zmieliłem kurczaka gyros co był w lodówce tmrc_emoticons.) Wyszły przepyszne, tak jak lubię, cieniutkie i delikatne ciasto, wyrazisty farsz. Brawo Ja tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Polecam przepis.

    Zgłoszony przez DomiG na grudnia 25, 2015 at 10:09.

    Pyszne! Polecam przepis. Musiałam jeszcze przez chwilkę wyrabiać ciasto ręcznie, ale dosłownie zajęło mi to kilka sekund. Ciasto delikatne, elastyczne. Przyjemność lepienia,  a smak pierogów rewelacyjny. Z przepisu wyszło mi 75 sztuk (wycinałam kółka o średnicy ok 5cm). Dziękuję i życzę smacznego!!!   Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry farsz i bardzo

    Zgłoszony przez Kasiasrasia na grudnia 22, 2015 at 07:39.

    bardzo dobry farsz i bardzo plastyczne ciasto tmrc_emoticons.;) zrobiłam 90 pierogów i 90 uszek tmrc_emoticons.)  polecam 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Superaśny przepis. Pierogi

    Zgłoszony przez Agata207 na grudnia 21, 2015 at 22:26.

    Superaśny przepis. Pierogi już czekają na wigilię, a ja czekam na nie. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Farsz jest Obłędny. 

    Zgłoszony przez micka na grudnia 19, 2015 at 11:52.

    Farsz jest Obłędny.  Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lepiej 2 razy - jak robiłam

    Zgłoszony przez MagdaZd na grudnia 17, 2015 at 18:43.

    lepiej 2 razy - jak robiłam kiedyś z podójnej porcji ruskie to nie daje rady

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja lada moment będę próbować

    Zgłoszony przez marz na grudnia 17, 2015 at 13:25.

    Ja lada moment będę próbować tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobiłam i wyszły pyszne

    Zgłoszony przez Edycia84 na grudnia 17, 2015 at 12:36.

    zrobiłam i wyszły pyszne tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •    Super pierwsza klasa

    Zgłoszony przez Baksiu2 na grudnia 16, 2015 at 21:11.

       Super pierwsza klasa

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mam pytanie, czy można zrobić

    Zgłoszony przez izabelku na grudnia 16, 2015 at 18:05.

    Mam pytanie, czy można zrobić bez pietruszki i marchewki i czy wyjdą wtedy równie udane? Będę wdzieczna za odpowiedź.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeśli chce zrobić z podwójnej

    Zgłoszony przez hania89 na grudnia 16, 2015 at 09:03.

    Jeśli chce zrobić z podwójnej porcji, to lepiej żebym dwukrotnie wrzuciła ciasto do naczynia miksującego i wyrobiła oddzielnie czy mogę wsypac 1100g mąki 600g wody i 60g oleju? Obawiam się, że dobrze się wtedy nie wyrobi. Podobnie jest jak wyrabiam ciasto na chleb to z 1kg jest bardzo ciężko. Jak Wy sądzicie? Może ktoś z Was już w ten sposób próbował i podzieli się spostrzeżeniem ? tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój Bimby już w drodze do

    Zgłoszony przez marz na grudnia 12, 2015 at 15:20.

    Mój Bimby już w drodze do mnie, więc już niedługo wypróbuję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pierogi

    Zgłoszony przez viola309 na grudnia 12, 2015 at 15:16.

    pierogi rewelacyjne,delikatne, farsz boski,jak dla mnie za dużo ciasta więc następnym razem zrobie jeszcze ruskie,POLECAM.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne pierogi.polecam

    Zgłoszony przez curyk na grudnia 9, 2015 at 20:50.

    pyszne pierogi.polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W weekend mam amitny plan

    Zgłoszony przez Edycia84 na grudnia 9, 2015 at 11:48.

    W weekend mam amitny plan zrobić pierożki na świeta i zamrozić skoro tak zachwalcie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Haniu, czy 35 sztu wyszło Ci

    Zgłoszony przez marz na grudnia 9, 2015 at 07:56.

    Haniu, czy 35 sztu wyszło Ci z tych proporcji składników? andziaa napisała, że wyszło jej 90 to duży rozrzut. U mnie są fani pierogów, więc bedę musiała zwiększyć proporcje.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję  i czekam dalej z

    Zgłoszony przez marz na grudnia 9, 2015 at 06:20.

    Dziękuję  tmrc_emoticons.) i czekam dalej z niecerpliwością na mojego pomocnika

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja przepisu na ciasto

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 9, 2015 at 05:35.

    Ja przepisu na ciasto pierogowe używam często i zawsze mi wychodzi 35 a kapustę można gotować na 1lubGentle stir settingbo i tak ją mielisz

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mi wyszło 90

    Zgłoszony przez andziaa na grudnia 8, 2015 at 20:37.

    mi wyszło 90 tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto cieniutkie, farsz

    Zgłoszony przez andziaa na grudnia 8, 2015 at 20:36.

    Ciasto cieniutkie, farsz obłędny. Nigdy lepszych domowych nie jadłam!!! Polecamtmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem kompletnym laikiem.

    Zgłoszony przez marz na grudnia 8, 2015 at 11:55.

    Jestem kompletnym laikiem. Jeszcze nie mam TM, ale lada dzień będzie. A ponieważ święta tuż tuż, to pytanie, czy w pkt 2 kapustę gotować na obrotach 1 czy wsteczych? Ile pierogów wychodzi z podanych ilości składników? Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mniej więcej  dziewczyny ile

    Zgłoszony przez Tomi88 na grudnia 2, 2015 at 12:37.

    Mniej więcej  dziewczyny ile wychodzi pierogów ??

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witam. Mam ciągle ten sam

    Zgłoszony przez kuma555 na listopada 26, 2015 at 12:36.

    Witam. Mam ciągle ten sam problem: czy ta podana proporcja grzybów to suchych czy po namoczeniu, bo grzyby namoczone zmieniają wagę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :) 

    Zgłoszony przez Joanna_ad na października 17, 2015 at 11:37.

    tmrc_emoticons.) 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ula i Zyga napisał: Bardzo,

    Zgłoszony przez Joanna_ad na października 17, 2015 at 11:34.

    Ula i Zyga

    Bardzo, bardzo dobre przygotowujemy na wigilje ale oczywiscie musielismy sprobowac kilku wczesniej ... . Hmm super tmrc_emoticons.) Pozdowienia tmrc_emoticons.) ps. tez gotujemy kapuste w wodzie po grzybkach

     

    Że też wcześniej nie przeczytałam Twojego komentarza. Świetny pomysł. Następnym razem wykorzystam. tmrc_emoticons.)  Poza tym świetny przepis i polecam oczywiście! 

     

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi bardzo dobre. Farsz

    Zgłoszony przez AngelinaK na czerwca 8, 2015 at 16:45.

    Pierogi bardzo dobre. Farsz rewelacyjny i świetnie smakuje również z łazankami tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi niebo w ustach. Farsz

    Zgłoszony przez Iwka na grudnia 29, 2014 at 20:57.

    Pierogi niebo w ustach. Farsz rewelacja i w ogóle mniamniuśne. Gratuluję przepisu. Śliczne dzięki, pierogi będą miały zarezerwowane miejsce na moim stole.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo smaczne, dziekuje za

    Zgłoszony przez agnieszkasabina na grudnia 25, 2014 at 19:58.

    bardzo smaczne, dziekuje za przepis. Zrobilam na wigilie i wiem, ze beda na kazda inna okazje Cooking 9

     

    Agnieszka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest cudowny. Nic nie

    Zgłoszony przez Akamr na grudnia 23, 2014 at 16:29.

    Przepis jest cudowny. Nic nie zmieniałam. Pierogi smakowały nawet mojemu synowi, który do tej pory był im przeciwny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo, bardzo dobre

    Zgłoszony przez Ula i Zyga na grudnia 20, 2014 at 16:48.

    Bardzo, bardzo dobre przygotowujemy na wigilje ale oczywiscie musielismy sprobowac kilku wczesniej ... . Hmm super tmrc_emoticons.) Pozdowienia tmrc_emoticons.) ps. tez gotujemy kapuste w wodzie po grzybkach

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierogi są bardzo dobre,

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 18, 2014 at 21:18.

    Pierogi są bardzo dobre, cebulę duszę 3min/ Varoma / obr 1.Przepis polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsze jakie znam .Mniam

    Zgłoszony przez Hanna Gręda na grudnia 18, 2014 at 18:57.

    Najlepsze jakie znam .Mniam Big Smile

    Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.               

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •