Tu jesteś:
4
Składniki
20 porcja/porcje/porcji
- 500 g kapusty kiszonej, bez zalewy
- 500 g wody
- 100 g marchewki, obranej
- 50 g pietruszki, obranej
- 120 g cebuli
- 40 g oleju
- 50 g masła
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g oleju
- 300 g wody, ciepłej
- 100 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
- Farsz:
-
6
-
7
Średni
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 31
5
Przygotowanie
-
Farsz:
- 1. Grzyby zalać wodą (najlepiej dzień wcześniej), odstawić do nasiąknięcia.
- 2. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, wlać wodę. Grzyby, marchewkę i pietruszkę ułożyć na przystawce Varoma, nałożyć na naczynie miksujące gotować 30 min/Varoma/obr. 1, ugotowaną kapustę przecedzić przez przystawkę Varoma.
- 3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/Varoma/obr..
- 4. Dodać grzyby, warzywa, kapustę, masło, sól i pieprz, rozdrobnić 15 s/obr. 4, następnie dusić, co jakiś czas mieszając kopystką, 5 min/Varoma//obr. 2. Doprawić do smaku pieprzem i solą, odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
- 5. Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 1 min//.
- 6. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wykroić szklanką koła, na środek każdego nałożyć farsz, uformować pierogi.
- 7. Ugotować we wrzącej osolonej wodzie do momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
Informacja:
- · Zbyt kwaśną kapustę przed ugotowaniem należy przepłukać wodą.
10
11
Komentarze
Odpowiedzmega pyszne 😋
mega pyszne 😋
Pierogi przepyszne. Robilam w tamtym roku i teraz...
Pierogi przepyszne. Robilam w tamtym roku i teraz robie wiecej. Zmieniam tylko skladniki na farsz. Jest w nim tylko kapusta grzyby i podsmazona cebulka. Kapuste i grzyby po wystygnieciu mieszam w termo dodajac do smaku pieprz i sol. Mieszam skladniki osobno po ok. 13 sek obr4, 5. Potem lacze oba skladniki i dodaje podsmazona cebulke. Bajka A najlepzza opinia to ze byly lepsze od tesciowej. A musze powiedziec ze robi przepyszne 😁
Doskonały przepis, bardzo dziękuję. Piergi...
Doskonały przepis, bardzo dziękuję. Piergi genialne
Pozdrawiam,-
Ela
Wspaniały przepis, moje pierwsze pierogi z...
Wspaniały przepis, moje pierwsze pierogi z kapustą i grzybami wyszły przepyszne. Farsz idealny, ciasto mięciutkie, elastyczne. "Kradnę" do moich kolekcji
Dziękuję
amelia2011:ja dopiero bede robic te pierogi ale...
amelia2011:ja dopiero bede robic te pierogi ale apropo mrozenia to ja mroze surowe😃
Bardzo dobre pierogi! Dorobiłam jeszcze 1/3...
Bardzo dobre pierogi! Dorobiłam jeszcze 1/3 ciasta,gdyż zostało mi farszu.👍👍👍
Ile pierogow wyjdzie z tego przepisu?...
Ile pierogow wyjdzie z tego przepisu?
Czy pierogi trzeba odrazu jesc czy mozna je zrobic dzien wczesniej? jak je przechowywac aby sie nie posklejaly i jesli mrozic to jak ;D dziekuje
Pyszny farsz, szybko i łatwo się robi. Dodałam...
Pyszny farsz, szybko i łatwo się robi. Dodałam jeszcze świeżych grzybów bo musiałam zużyć, wcześniej je obgotowalam, posiekalam, podsmażyłam z cebulką na patelni i dodałam do farszu. Dobrze, ze ciasto bez jajka, takie też robię i takie jest najlepsze
Czy zamiast suszonych grzybów mozna Dax świeże?...
Czy zamiast suszonych grzybów mozna Dax świeże? Jak tak to w jakiej ilości?
Bardzo bardzo bardzo dobre Pierogowy mój debiut,...
Bardzo bardzo bardzo dobre Pierogowy mój debiut, i to jaki! Mistrzostwo świata
Kochani, ile wychodzi pierogow z tego przepisu?...
Kochani, ile wychodzi pierogow z tego przepisu? Pozdrawiam
Te pierogi to mistrzostwo swiata!!!Bardzo dobry...
Te pierogi to mistrzostwo swiata!!!Bardzo dobry przepis.
niebo w gębie! mąż zwariował, przepyszne!!!!....
niebo w gębie! mąż zwariował, przepyszne!!!!. mi na tą porcję farszu musiałam dorobić 1/2 porcji ciasta. wyszło około 100 pierogów.
Moje pierwszy samodzielne pierogi . Wyszły super
Moje pierwszy samodzielne pierogi . Wyszły super
Przepis rewelacyjny! Farsz wyśmienity i to...
Przepis rewelacyjny! Farsz wyśmienity i to ciasto.....palce lizać!
Pyszne
Pyszne
PYSZNE PYSZNE
PYSZNE PYSZNE
Dziękuje Mixi Pierogi wyszły
Dziękuje Mixi
Pierogi wyszły przepyszne...mniam, mniam
ja jeszcze do kapusty dodałam 250gr mięsa od łopatki / tak robiła moja babcia, mówiła, że to specjalnie dla dziadka, trochę tłuszczyku nie zaszkodzi
/ pozdrawiam 
Cuuudoooooooooooo!!!
Cuuudoooooooooooo!!!
Moje pierwsze pierogi z
Moje pierwsze pierogi z kapustą i z grzybami. Były pyszne, jak u mamy
Popełniłam i ja te pierogi.
Popełniłam i ja te pierogi. Ciasto - marzenie! Wręcz wspaniałe: elastyczne i smaczne. Nieco rozczarował mnie farsz: robiłam ściśle wg przepisu i niestety smak nieco popsuła pietruszka, której nie zwykłam dodawać do farszu na pierogi. Ale o gustach się nie dyskutuje
Kolejnym razem po prostu pominę ten składnik.
zrobiłam na Wigilie i wyszły
zrobiłam na Wigilie i wyszły idealne polecam

Pierogi pierwsza klasa.
Pierogi pierwsza klasa.
Farsz pyszny Dziękuję za
Farsz pyszny
Dziękuję za genialny przepis
Mój debiut pierogowy, 109
Mój debiut pierogowy, 109 szt. aż brakło farszu i na szybko zmieliłem kurczaka gyros co był w lodówce
Wyszły przepyszne, tak jak lubię, cieniutkie i delikatne ciasto, wyrazisty farsz. Brawo Ja 
Pyszne! Polecam przepis.
Pyszne! Polecam przepis. Musiałam jeszcze przez chwilkę wyrabiać ciasto ręcznie, ale dosłownie zajęło mi to kilka sekund. Ciasto delikatne, elastyczne. Przyjemność lepienia, a smak pierogów rewelacyjny. Z przepisu wyszło mi 75 sztuk (wycinałam kółka o średnicy ok 5cm). Dziękuję i życzę smacznego!!!
bardzo dobry farsz i bardzo
bardzo dobry farsz i bardzo plastyczne ciasto
zrobiłam 90 pierogów i 90 uszek
polecam
Superaśny przepis. Pierogi
Superaśny przepis. Pierogi już czekają na wigilię, a ja czekam na nie.
Farsz jest Obłędny.
Farsz jest Obłędny.
lepiej 2 razy - jak robiłam
lepiej 2 razy - jak robiłam kiedyś z podójnej porcji ruskie to nie daje rady
Ja lada moment będę próbować
Ja lada moment będę próbować
zrobiłam i wyszły pyszne
zrobiłam i wyszły pyszne
Super pierwsza klasa
Super pierwsza klasa
Mam pytanie, czy można zrobić
Mam pytanie, czy można zrobić bez pietruszki i marchewki i czy wyjdą wtedy równie udane? Będę wdzieczna za odpowiedź.
Jeśli chce zrobić z podwójnej
Jeśli chce zrobić z podwójnej porcji, to lepiej żebym dwukrotnie wrzuciła ciasto do naczynia miksującego i wyrobiła oddzielnie czy mogę wsypac 1100g mąki 600g wody i 60g oleju? Obawiam się, że dobrze się wtedy nie wyrobi. Podobnie jest jak wyrabiam ciasto na chleb to z 1kg jest bardzo ciężko. Jak Wy sądzicie? Może ktoś z Was już w ten sposób próbował i podzieli się spostrzeżeniem ?
Mój Bimby już w drodze do
Mój Bimby już w drodze do mnie, więc już niedługo wypróbuję!
pierogi
pierogi rewelacyjne,delikatne, farsz boski,jak dla mnie za dużo ciasta więc następnym razem zrobie jeszcze ruskie,POLECAM.
pyszne pierogi.polecam
pyszne pierogi.polecam
W weekend mam amitny plan
W weekend mam amitny plan zrobić pierożki na świeta i zamrozić skoro tak zachwalcie
Haniu, czy 35 sztu wyszło Ci
Haniu, czy 35 sztu wyszło Ci z tych proporcji składników? andziaa napisała, że wyszło jej 90 to duży rozrzut. U mnie są fani pierogów, więc bedę musiała zwiększyć proporcje.
Dziękuję i czekam dalej z
Dziękuję
i czekam dalej z niecerpliwością na mojego pomocnika
Ja przepisu na ciasto
Ja przepisu na ciasto pierogowe używam często i zawsze mi wychodzi 35 a kapustę można gotować na 1lub
bo i tak ją mielisz
Hania z Łodzi: Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
mi wyszło 90
mi wyszło 90
Ciasto cieniutkie, farsz
Ciasto cieniutkie, farsz obłędny. Nigdy lepszych domowych nie jadłam!!! Polecam
Jestem kompletnym laikiem.
Jestem kompletnym laikiem. Jeszcze nie mam TM, ale lada dzień będzie. A ponieważ święta tuż tuż, to pytanie, czy w pkt 2 kapustę gotować na obrotach 1 czy wsteczych? Ile pierogów wychodzi z podanych ilości składników? Pozdrawiam
Mniej więcej dziewczyny ile
Mniej więcej dziewczyny ile wychodzi pierogów ??
Witam. Mam ciągle ten sam
Witam. Mam ciągle ten sam problem: czy ta podana proporcja grzybów to suchych czy po namoczeniu, bo grzyby namoczone zmieniają wagę
:)
Ula i Zyga napisał: Bardzo,
Że też wcześniej nie przeczytałam Twojego komentarza. Świetny pomysł. Następnym razem wykorzystam.
Poza tym świetny przepis i polecam oczywiście!
Pierogi bardzo dobre. Farsz
Pierogi bardzo dobre. Farsz rewelacyjny i świetnie smakuje również z łazankami