Składniki
8 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 200 g wody letniej
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 500 g mąki
farsz
- 500 g kapusty kiszonej
- 65 g grzybów suszonych
- 1 cebula
- 80 g margaryny
- sól, pieprz
- 500 g wody
-
6
1h 30min
Czas całkowity 1h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Przygotowanie
-
Grzyby płuczemy w misce, po odciśnięciu wkładamy do TM razem z odciśniętą kapustą. Dolewamy 0,5 l wody, gotujemy 18 minut, Varoma, obroty 1,5.
-
Odlewamy wodę, rozdrabniamy 5 sekund, obroty 5, przekłądamy do innego naczynia.
-
Do naczynia wkładamy cebulę, rozdrabniamy 5 sekund, obroty 4. Dodajemy margarynę i dusimy 4 minuty, Varoma, obroty 1,5. Dodajemy kapustę z grzybami i dusimy 8 minut, 100 stopni, obroty 1,5. Odstawimy do wystygnięcia.
-
Do przemytego naczynia wkłądamy składniki na ciasto, mieszamy 1 minutę, interwał.
-
Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy kółka i układamy farsz. Mi wyszło 54 pierogi
Porady
Do ciasta można dodać zmielone grzyby, wtedy ciasto nabierze koloru
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmargaryna zdecydowanie odpada,
margaryna zdecydowanie odpada,
18 minut gotowania grzybow z kapusta to...
18 minut gotowania grzybow z kapusta to zdecydowanie za krotko jak dla mnie - podwoilam czas - i na koncu zwiekszylam z 8 minut na 15 - lacznie ponad 45 minut powinno sie wszystko gotowac