thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
55min
Czas całkowity
55min
porcja/porcje/porcji
80 kawałek/kawałki/kawałków
Poziom
Średni
  • TM 6
  • TM 5
opublikowany: 21/10/22
zmieniono dnia: 27/10/22

Składniki

Farsz

  • 350 g dyni, bez skóry i pestek pokrojonej w ok 3 cm kawałki
  • 200 g sera cheddar, pokrojonego na 2-3cm kawałki
  • 200 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
  • 50 g sera feta, kanapkowego, czyli dającego się smarować
  • 30 g masła
  • sól, do smaku
  • pieprz, mielony, do smaku

Ciasto

  • 250 g wody, ciepłej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczek soli
  • 20 g oleju
  • 560 g mąki pszennej

Do gotowania

  • 6,5 litra wody
  • 2 łyżeczki soli

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Farsz
  1. Do naczynia miksującego dodaj cheddar. Rozdrobnij 7 sek./obr. 6. Przełóż do innego naczynia.
  2. W naczyniu miksującym umieść dynię, rozdrobnij 7 sek./obr. 5. Dynię zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodaj masło, podgrzej 7 min./98°C/obr. 2.
  4. Miksowanie"Miksowanie" 15 sek./obr. 5-8 stopniowo zwiększając obroty. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjmij naczynie miksujące z obudowy na 10 min w celu ostudzenia zawartości.
  5. Dodaj do naczynia miksująćego wszystkie sery, sól i pieprz (ostrożnie z solą, bo feta i cheddar są słone. Jeśli lubisz dania mniej słone, to może się okazać, że już nie potrzebujesz dosalać wcale!). Wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.
  6. Farsz będzie niezbyt zwarty i to jest ok, ale niektóre gatunki dyni puszczają bardzo dużo wody, więc jeśli uznasz, że jest za mokry, to dodaj 30g kaszy manny i ponownie wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.
  7. Przełóż farsz do rękawa gastronomicznego. Umyj i osusz naczynie miksujące.
  8. Ciasto
  9. Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki i wyrób Ciasto"Ciasto" /1 min.
  10. Przygotowanie do gotowania pierogów
  11. Wstaw 10 l garnek z ok 6,5 litrami wody, dodaj do wody sól, nałóż pokrywkę i niech się zagotuje. W międzyczasie:
  12. Lepienie pierogów szybką metodą a'la ravioli
  13. Wyciskaj porcje farszu przy pomocy rękawa gastronomicznego. Gdy zrobisz rządek...
  14. Odkrój pas ciasta z takim właśnie "zapasem".
  15. Złóż ciasto, by całkowicie przykryć porcje farszu.
  16. Uciśnij palcami przestrzenie pomiędzy porcjami farszu tak, by sklepić ciasto docisnając je do blatu.
  17. A następnie sklej krawędź ciasta w ten sam sposób, czyli dociskając je palcami do blatu.
  18. Pokrój radełkiem tmrc_emoticons.) voila! Pierwsza porcja pierogów jest gotowa. Odłóż je na podsypany mąką blat i postępuj tak samo aż do zużycia całego farszu.
  19. Gotowanie
  20. Gdy woda w garnku się zagotuje, to wkładaj do niej pierogi. Gotuj 1 minutę od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  21. Gotowe! można jeść :)
  22. Pierogi podawaj natychmiast po ugotowaniu. Smacznego!

Porady

Dodatkowe akcesoria, których potrzebujesz:
- rękaw gastronomiczny,
- garnek
- łyżka cedzakowa lub durszlak
- radełko
- wałek

Jeśli zamierzasz ulepić pierogi tradycyjną metodą, to garnek z wodą do ich gotowania wstaw dopiero, gdy skończysz kleić lub pod koniec lepienia, bo to jednak potrwa dłużej tmrc_emoticons.;)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

12

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi z dynią i trzema serami

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: