3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi z bananami "kapelusiki"


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 350 g mąki pszennej, np.poznańska do pierogów
  • 200 g wrzącej wody
  • 35 g masła

Do wody

  • 1 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru, opcjonalnie

Nadzienie

  • 1000 g bananów, dojrzałe, ale nie przejrzałe
  • 6
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Do TM przesiać mąkę.

    W osobnym naczniu we wrzącej wodzie roztopić masło. Gorące wlać do mąki w TM. Wyrabiać 1min 30 sekCiasto. Zostawić w zamkniętym TM na ok 20 minut.

    W tym czasie pokroić banany na plastry grubości 7-8 mm (na oko).

    Ciasto przełożyć do torebki foliowej (żeby nie obsychało), urywać po kawałku, wałkować, wykrawać foremką krążki dowolnej wielkości. Na jednym kłaść plasterek banana, drugim przykrywać i zlepiać przy pomocy widelca dookoła plasterka banana (im krążek ciasta większy, tym plasterek banana może być grubszy).

    Wrzucać na wrzącą osoloną wodę, gotować do wypłynięcia pierogów na wierzch. Jeśli dodamy do wody cukier pierogi nie będą się sklejać

    SMACZNEGO!
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto można rozwałkować baaardzo cienko, jeśli nam się chcetmrc_emoticons.). Jest bardzo elastyczne i...cudownie maślane. W zależności od grubości rozwałkowanego ciasta i wielkości foremki do wykrawania, których użyjemy wyjdzie nam 70-100 pierożków.

Można podawać ze śmietaną, innymi owocami np. maliny, borówki ameryk, ale też "gołe" doskonale smakują.

Można zamrażać.

Proponuję przygotować bananów z zapasem, bo ile nam wyjdzie zależy od wielkości bananów (i skóry, która nam odejdzie), a też grubości, na jaką je pokroimy i kilogram może być za małotmrc_emoticons.;)

Zdjęcia przedstawiają etapy robienia.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy