thumbnail image 1
thumbnail image 2
thumbnail image 3
thumbnail image 4
thumbnail image 1 thumbnail image 2 thumbnail image 3 thumbnail image 4
Czas przygotowania
1h 0min
Czas całkowity
1h 0min
porcja/porcje/porcji
5 porcja/porcje/porcji
Poziom
--
  • TM 31
opublikowany: 30/11/11
zmieniono dnia: 21/03/16

Składniki

ciasto

  • 560 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko kurze
  • 250 g ciepłej wody

farsz

  • soli, do smaku
  • 150 g cebuli dymki, posiekanej i usmażonej
  • 500 g twarogu
  • 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pieprz, mielony, do smaku

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć w podajej kolejności do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wyrobić 1 min./Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto"

    2. ciasto wyjąc, cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie i wykrawać szklanką krążki.

    3. do czystego Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" włożyć kaszę mannę i ziemniaki i zemleć 4s./obr.4

    4. dodać ser, cebulę, sól i pieprz, wyrobić przy pomocy kopystki 30s./obr.3-3,5

    5. na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

Porady

1. ciasto po wyjęciu z Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" odłożyć część ciasta do wałkowania a resztę można włożyć do woreczka foliowego i owinąć w ręcznik aby nie traciło ciepła i elastyczności.

2. tak przygotowane pierożki przed ugotowaniem można zamrozić (pojedynczo poukładać  na tacy aby się nie zlepiły i wstawić do zamrażarki)

3. zamiast gotowania można takie pierożki usmażyć w głębokim oleju aż do zrumienienia. wychodzą bardzo chrupiące.

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Pierogi ruskie

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 27, 2022 at 13:33

    Nikolaksawery:wiem , że pytanie dawno temu było , ale Semolina to taka zagraniczna kasza manna tmrc_emoticons.) Mieszkając w Anglii właśnie tego używałam . Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych"

  • stycznia 9, 2020 at 11:41

    Moim zdaniem farsz za rzadki za dużo sera przez co po ugotowaniu są pierogi płaskie i z małą ilością nadzienia. Mnie farszu jeszcze zostalo. Moim zdaniem trzeba farsz mocniej doprawić, ale to kwestia smaku. Ciasto walkowalo się dobrze, jednak nie może leżeć bo się klei. Ciężko mi było nadążyć z wycinaniem lepieniem i gotowaniem ich aby się nie przykleiły. Blat miałam obsypany mąka. Będę próbować farsz zrobić w innych proporcjach.

  • grudnia 4, 2019 at 04:16

    Od dziecka wcinam pierogi ruskin ale kaszy manny jeszcze bist nie dodawal nasz ladny Serek bialy dobre ziemniaczki I na ciemno cebuleczka podsmazona pychotka

  • marca 21, 2019 at 18:08

    jarek123: Witam, mieszkam w Turcji i tutaj niestety brak kaszy

  • marca 21, 2019 at 17:47

    Nikolaksawery: a gdzie Pani mieszka? tmrc_emoticons.D

  • grudnia 26, 2018 at 18:34

    PS. do farszu nie dodawałam kaszy manny tmrc_emoticons.)

  • grudnia 26, 2018 at 18:33

    ciasto na pierogi super, ładnie się sklejają, farsz idealny pod warunkiem użycia dobrych ziemniaków - nie koniecznie mączystych bo wtedy konsystencja farszu przypomina klej i lepienie pierogów jest utrudnione, dla nas najlepsze odsmażane na patelni tmrc_emoticons.)

  • grudnia 15, 2018 at 08:41

    Witan, co zamiast kaszki manny mogę dać? W chwili obecnej (poza Polska) gdzie przebywam nie ma kaszki manny 😏

  • listopada 23, 2018 at 13:43

    Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne, super się wałkowało, ale dość szybko wysychało. Polecam przekroić go na połowę i najpierw zrobić z jednej porcji a drugą schować do folii. Natomiast farsz nie przypadł mi do gustu. Zdecydowanie zbyt dużo ziemniakow, przez co był bardzo kleisty i nie dało się lepić pierogow. I za bardzo zmielony.

  • października 23, 2018 at 10:25

    Bardzo dobre

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: