3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi ruskie


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 560 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko kurze
  • 250 g ciepłej wody

farsz

  • soli, do smaku
  • 150 g cebuli dymki, posiekanej i usmażonej
  • 500 g twarogu
  • 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pieprz, mielony, do smaku
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć w podajej kolejności do Closed lid wyrobić 1 min./Closed lid/Dough mode

    2. ciasto wyjąc, cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie i wykrawać szklanką krążki.

    3. do czystego Closed lid włożyć kaszę mannę i ziemniaki i zemleć 4s./obr.4

    4. dodać ser, cebulę, sól i pieprz, wyrobić przy pomocy kopystki 30s./obr.3-3,5

    5. na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

1. ciasto po wyjęciu z Closed lid odłożyć część ciasta do wałkowania a resztę można włożyć do woreczka foliowego i owinąć w ręcznik aby nie traciło ciepła i elastyczności.

2. tak przygotowane pierożki przed ugotowaniem można zamrozić (pojedynczo poukładać  na tacy aby się nie zlepiły i wstawić do zamrażarki)

3. zamiast gotowania można takie pierożki usmażyć w głębokim oleju aż do zrumienienia. wychodzą bardzo chrupiące.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne,...

    Zgłoszony przez net_ka na listopada 23, 2018 at 14:43.

    Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne, super się wałkowało, ale dość szybko wysychało. Polecam przekroić go na połowę i najpierw zrobić z jednej porcji a drugą schować do folii. Natomiast farsz nie przypadł mi do gustu. Zdecydowanie zbyt dużo ziemniakow, przez co był bardzo kleisty i nie dało się lepić pierogow. I za bardzo zmielony.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez Zakrecona123 na października 23, 2018 at 12:25.

    Bardzo dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak dla mnie za bardzo wodnisty farsz. 500kg sera,...

    Zgłoszony przez malg0rzatka na lipca 9, 2018 at 06:10.

    jak dla mnie za bardzo wodnisty farsz. 500kg sera, 250g twarogu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszly bardzo pysznie

    Zgłoszony przez agnies81 na stycznia 27, 2018 at 10:04.

    Wyszly bardzo pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja do ciasta nie dałam jajka a olej zamieniłam...

    Zgłoszony przez Anna tm5 na grudnia 18, 2017 at 08:02.

    Ja do ciasta nie dałam jajka a olej zamieniłam na dwie łyżki masła. Olej utwardza ciasto a z dodatkiem masła jest aksamitne, miękkie no i przepyszne. Szybko zniknęły z talerzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły obłędne! Nawet mój mąż, który...

    Zgłoszony przez Joasika na sierpnia 5, 2017 at 00:11.

    Wyszły obłędne! Nawet mój mąż, który zdecydowanie nie jest fanem ruskich, wcisnął tyle, że mi oczy z orbit niemal wyszły tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj wyproacutebowaam przepis Nie polecam...

    Zgłoszony przez ewaja na czerwca 11, 2017 at 15:09.

    Dzisiaj wypróbowałam przepis. Nie polecam. Ciasto wychodzi mięciutkie, ale po wywałkowaniu cieniutko , po ugotowaniu wychodzi mamałyga. Jak wywałkowam grubo; to w porządku. Nie lubię takich grubych pierogów. Farsz na szczęście zrobiłam tradycyjny. I w ten sposób upewniłam się, że pierogi mojej mamy - bez udziwnień są najlepsze na świecie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto na pierogi bardzo dobre i mięciutkie! A co...

    Zgłoszony przez oska1990 na kwietnia 16, 2017 at 20:46.

    Ciasto na pierogi bardzo dobre i mięciutkie! A co do farszu to nie smakował nam.. i nie chodzi tu o składniki tylko o to,że zrobiła się z tego taka "maziaja". Wolę jednak zrobić farsz tradycyjnie z tych samych składników (bez kaszy mannej).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry przepis, polecam....

    Zgłoszony przez missolaaa na stycznia 26, 2017 at 00:19.

    Dobry przepis, polecam.

    Do ciasta dałam 500g mąki, a farsz zrobiłam z podwojnej porcji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo pyszne

    Zgłoszony przez adrianamazur na września 18, 2016 at 12:47.

    bardzo pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bo kto dodaje jajka do ciasta

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 7, 2016 at 23:21.

    Bo kto dodaje jajka do ciasta na pierogi ten ma gumowate ciasto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto według TM nie jest

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 7, 2016 at 23:20.

    Ciasto według TM nie jest klasycznym ciastem na pierogi. Nasze babcie używają tylko ciepłej wody i mąki. Reszta niepotrzebna. Ciasto nie jest takie twarde jak z jajkiem. Farsz bez kaszy mannej jest ogólnie OK

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje za podpowiedz, tym

    Zgłoszony przez MAŻGA na marca 21, 2016 at 17:19.

    Dziekuje za podpowiedz, tym bardziej ze bede robic poraz pierwszy jest to wskazowka dla mnie niezbedna tmrc_emoticons.;) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowne. Bardzo lubię pierogi

    Zgłoszony przez Limonka na lutego 20, 2016 at 13:33.

    Cudowne. Bardzo lubię pierogi ruskie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szczerze, ciasto ma super

    Zgłoszony przez Annabell na stycznia 19, 2016 at 19:52.

    Szczerze, ciasto ma super konsystencje i super sie pieogi klei ale po ugotowaniu guma, i szybko twardnieja. Poerwszy raz jedlam pierogi z tak twardym i gumowym ciastem. 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super!

    Zgłoszony przez magdalene na grudnia 28, 2015 at 21:42.

    Ciasto super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis dodaje do

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 20, 2015 at 19:24.

    przepis dodaje do kolekcji

    ciasto rewelacyjne chociaz farsz robilam ze swojego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzis i ja wyprobuje mam

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 20, 2015 at 13:25.

    dzis i ja wyprobuje mam nadzieje ze sie uda tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto ok, ale jak dla mnie

    Zgłoszony przez Iziak na października 9, 2015 at 20:57.

    Ciasto ok, ale jak dla mnie farsz za bardzo przemielony. Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dziś te pierogi i

    Zgłoszony przez jan na października 9, 2015 at 17:43.

    Robiłam dziś te pierogi i wiem ze farsz zrobie nast razem recznie. Doprawic trzeba wiecej jezeli lubimy wyrazne smaki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez Paulina.c na maja 22, 2015 at 23:17.

    Cooking 10pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierożki bardzo dobre,

    Zgłoszony przez pryska na lutego 22, 2015 at 16:48.

    Pierożki bardzo dobre, wykorzystałam ciasto z przepisu a farsz zrobiłam bardzo podobnie. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis swietny aczkolwiek

    Zgłoszony przez zuzana89 na lipca 16, 2014 at 13:52.

    przepis swietny aczkolwiek bardzo wazne: farsz musi byc zimny (najlepiej na ok 30min do lodowki) inaczej jest zbyt lepiki i zle sie zlepia boki

    smacznego Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierożki bardzo dobre:)

    Zgłoszony przez iwonka_sz na czerwca 12, 2014 at 14:15.

    Pierożki bardzo dobretmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio dziękuje za podpowiedż

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 31, 2012 at 16:56.

    Lidio dziękuje za podpowiedż tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile ten przepis od tej chwili jest w moim kajecie kulinarnym tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam ten przepis na ciasto

    Zgłoszony przez lidien na października 31, 2012 at 10:06.

    polecam ten przepis na ciasto pierogowe. pochodzi on z jednej z książek TM i odkąd go wypróbowałam nie robię już innego. 

    ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje, bo im bardziej wystudzone tym bardziej twarde się robi

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Lidien Dziekuje za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 31, 2012 at 09:52.

    Witaj Lidien tmrc_emoticons.) Dziekuje za przepis który dzisiaj wykorzystam tmrc_emoticons.D Big Smile maje kochane wnusie zamówiły sobie pierożki tmrc_emoticons.;) a ja szukałam sprawdzonego przepisu tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D Big Smile Serdwcznie pozdrawiam Love Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze