3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pierogi ruskie


Wydrukuj:
4

Składniki

5 porcja/porcje/porcji

ciasto

  • 560 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko kurze
  • 250 g ciepłej wody

farsz

  • soli, do smaku
  • 150 g cebuli dymki, posiekanej i usmażonej
  • 500 g twarogu
  • 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • pieprz, mielony, do smaku
5

Przygotowanie

  1. 1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć w podajej kolejności do Blokada naczynia miksującego wyrobić 1 min./Blokada naczynia miksującego/Ciasto

    2. ciasto wyjąc, cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie i wykrawać szklanką krążki.

    3. do czystego Blokada naczynia miksującego włożyć kaszę mannę i ziemniaki i zemleć 4s./obr.4

    4. dodać ser, cebulę, sól i pieprz, wyrobić przy pomocy kopystki 30s./obr.3-3,5

    5. na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

1. ciasto po wyjęciu z Blokada naczynia miksującego odłożyć część ciasta do wałkowania a resztę można włożyć do woreczka foliowego i owinąć w ręcznik aby nie traciło ciepła i elastyczności.

2. tak przygotowane pierożki przed ugotowaniem można zamrozić (pojedynczo poukładać  na tacy aby się nie zlepiły i wstawić do zamrażarki)

3. zamiast gotowania można takie pierożki usmażyć w głębokim oleju aż do zrumienienia. wychodzą bardzo chrupiące.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nikolaksawery:wiem , że pytanie dawno temu było...

    Zgłoszony przez ulado na stycznia 27, 2022 at 14:33.

    Nikolaksawery:wiem , że pytanie dawno temu było , ale Semolina to taka zagraniczna kasza manna tmrc_emoticons.) Mieszkając w Anglii właśnie tego używałam . Brak obrotów wstecznych

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moim zdaniem farsz za rzadki za dużo sera przez...

    Zgłoszony przez Tati11 na stycznia 9, 2020 at 12:41.

    Moim zdaniem farsz za rzadki za dużo sera przez co po ugotowaniu są pierogi płaskie i z małą ilością nadzienia. Mnie farszu jeszcze zostalo. Moim zdaniem trzeba farsz mocniej doprawić, ale to kwestia smaku. Ciasto walkowalo się dobrze, jednak nie może leżeć bo się klei. Ciężko mi było nadążyć z wycinaniem lepieniem i gotowaniem ich aby się nie przykleiły. Blat miałam obsypany mąka. Będę próbować farsz zrobić w innych proporcjach.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Od dziecka wcinam pierogi ruskin ale kaszy manny...

    Zgłoszony przez Dorota021063 na grudnia 4, 2019 at 05:16.

    Od dziecka wcinam pierogi ruskin ale kaszy manny jeszcze bist nie dodawal nasz ladny Serek bialy dobre ziemniaczki I na ciemno cebuleczka podsmazona pychotka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jarek123: Witam, mieszkam w Turcji i tutaj...

    Zgłoszony przez Nikolaksawery na marca 21, 2019 at 19:08.

    jarek123: Witam, mieszkam w Turcji i tutaj niestety brak kaszy

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nikolaksawery: a gdzie Pani mieszka?

    Zgłoszony przez jarek123 na marca 21, 2019 at 18:47.

    Nikolaksawery: a gdzie Pani mieszka? tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • PS. do farszu nie dodawałam kaszy manny

    Zgłoszony przez BarbaraBielaszewska na grudnia 26, 2018 at 19:34.

    PS. do farszu nie dodawałam kaszy manny tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto na pierogi super, ładnie się sklejają,...

    Zgłoszony przez BarbaraBielaszewska na grudnia 26, 2018 at 19:33.

    ciasto na pierogi super, ładnie się sklejają, farsz idealny pod warunkiem użycia dobrych ziemniaków - nie koniecznie mączystych bo wtedy konsystencja farszu przypomina klej i lepienie pierogów jest utrudnione, dla nas najlepsze odsmażane na patelni tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witan, co zamiast kaszki manny mogę dać? W...

    Zgłoszony przez Nikolaksawery na grudnia 15, 2018 at 09:41.

    Witan, co zamiast kaszki manny mogę dać? W chwili obecnej (poza Polska) gdzie przebywam nie ma kaszki manny 😏

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne,...

    Zgłoszony przez net_ka na listopada 23, 2018 at 14:43.

    Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne, super się wałkowało, ale dość szybko wysychało. Polecam przekroić go na połowę i najpierw zrobić z jednej porcji a drugą schować do folii. Natomiast farsz nie przypadł mi do gustu. Zdecydowanie zbyt dużo ziemniakow, przez co był bardzo kleisty i nie dało się lepić pierogow. I za bardzo zmielony.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobre

    Zgłoszony przez Zakrecona123 na października 23, 2018 at 12:25.

    Bardzo dobre

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jak dla mnie za bardzo wodnisty farsz. 500kg sera,...

    Zgłoszony przez malg0rzatka na lipca 9, 2018 at 06:10.

    jak dla mnie za bardzo wodnisty farsz. 500kg sera, 250g twarogu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszly bardzo pysznie

    Zgłoszony przez agnies81 na stycznia 27, 2018 at 10:04.

    Wyszly bardzo pysznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja do ciasta nie dałam jajka a olej zamieniłam...

    Zgłoszony przez Anna tm5 na grudnia 18, 2017 at 08:02.

    Ja do ciasta nie dałam jajka a olej zamieniłam na dwie łyżki masła. Olej utwardza ciasto a z dodatkiem masła jest aksamitne, miękkie no i przepyszne. Szybko zniknęły z talerzy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły obłędne! Nawet mój mąż, który...

    Zgłoszony przez Joasika na sierpnia 5, 2017 at 00:11.

    Wyszły obłędne! Nawet mój mąż, który zdecydowanie nie jest fanem ruskich, wcisnął tyle, że mi oczy z orbit niemal wyszły tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj wyproacutebowaam przepis Nie polecam...

    Zgłoszony przez ewaja na czerwca 11, 2017 at 15:09.

    Dzisiaj wypróbowałam przepis. Nie polecam. Ciasto wychodzi mięciutkie, ale po wywałkowaniu cieniutko , po ugotowaniu wychodzi mamałyga. Jak wywałkowam grubo; to w porządku. Nie lubię takich grubych pierogów. Farsz na szczęście zrobiłam tradycyjny. I w ten sposób upewniłam się, że pierogi mojej mamy - bez udziwnień są najlepsze na świecie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto na pierogi bardzo dobre i mięciutkie! A co...

    Zgłoszony przez oska1990 na kwietnia 16, 2017 at 20:46.

    Ciasto na pierogi bardzo dobre i mięciutkie! A co do farszu to nie smakował nam.. i nie chodzi tu o składniki tylko o to,że zrobiła się z tego taka "maziaja". Wolę jednak zrobić farsz tradycyjnie z tych samych składników (bez kaszy mannej).

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobry przepis, polecam....

    Zgłoszony przez missolaaa na stycznia 26, 2017 at 00:19.

    Dobry przepis, polecam.

    Do ciasta dałam 500g mąki, a farsz zrobiłam z podwojnej porcji.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo pyszne

    Zgłoszony przez adrianamazur na września 18, 2016 at 12:47.

    bardzo pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bo kto dodaje jajka do ciasta

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 7, 2016 at 23:21.

    Bo kto dodaje jajka do ciasta na pierogi ten ma gumowate ciasto tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto według TM nie jest

    Zgłoszony przez Bodek_B na kwietnia 7, 2016 at 23:20.

    Ciasto według TM nie jest klasycznym ciastem na pierogi. Nasze babcie używają tylko ciepłej wody i mąki. Reszta niepotrzebna. Ciasto nie jest takie twarde jak z jajkiem. Farsz bez kaszy mannej jest ogólnie OK

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziekuje za podpowiedz, tym

    Zgłoszony przez MAŻGA na marca 21, 2016 at 17:19.

    Dziekuje za podpowiedz, tym bardziej ze bede robic poraz pierwszy jest to wskazowka dla mnie niezbedna tmrc_emoticons.;) pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cudowne. Bardzo lubię pierogi

    Zgłoszony przez Limonka na lutego 20, 2016 at 13:33.

    Cudowne. Bardzo lubię pierogi ruskie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szczerze, ciasto ma super

    Zgłoszony przez Annabell na stycznia 19, 2016 at 19:52.

    Szczerze, ciasto ma super konsystencje i super sie pieogi klei ale po ugotowaniu guma, i szybko twardnieja. Poerwszy raz jedlam pierogi z tak twardym i gumowym ciastem. 

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto super!

    Zgłoszony przez magdalene na grudnia 28, 2015 at 21:42.

    Ciasto super!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis dodaje do

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 20, 2015 at 19:24.

    przepis dodaje do kolekcji

    ciasto rewelacyjne chociaz farsz robilam ze swojego przepisu

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dzis i ja wyprobuje mam

    Zgłoszony przez sasia na grudnia 20, 2015 at 13:25.

    dzis i ja wyprobuje mam nadzieje ze sie uda tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto ok, ale jak dla mnie

    Zgłoszony przez Iziak na października 9, 2015 at 20:57.

    Ciasto ok, ale jak dla mnie farsz za bardzo przemielony. Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dziś te pierogi i

    Zgłoszony przez jan na października 9, 2015 at 17:43.

    Robiłam dziś te pierogi i wiem ze farsz zrobie nast razem recznie. Doprawic trzeba wiecej jezeli lubimy wyrazne smaki

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • pyszne

    Zgłoszony przez Paulina.c na maja 22, 2015 at 23:17.

    Cooking 10pyszne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierożki bardzo dobre,

    Zgłoszony przez pryska na lutego 22, 2015 at 16:48.

    Pierożki bardzo dobre, wykorzystałam ciasto z przepisu a farsz zrobiłam bardzo podobnie. Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis swietny aczkolwiek

    Zgłoszony przez zuzana89 na lipca 16, 2014 at 13:52.

    przepis swietny aczkolwiek bardzo wazne: farsz musi byc zimny (najlepiej na ok 30min do lodowki) inaczej jest zbyt lepiki i zle sie zlepia boki

    smacznego Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierożki bardzo dobre:)

    Zgłoszony przez iwonka_sz na czerwca 12, 2014 at 14:15.

    Pierożki bardzo dobretmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Lidio dziękuje za podpowiedż

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 31, 2012 at 16:56.

    Lidio dziękuje za podpowiedż tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.D Big Smile ten przepis od tej chwili jest w moim kajecie kulinarnym tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.;) Pozdrawiam serdecznie Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam ten przepis na ciasto

    Zgłoszony przez lidien na października 31, 2012 at 10:06.

    polecam ten przepis na ciasto pierogowe. pochodzi on z jednej z książek TM i odkąd go wypróbowałam nie robię już innego. 

    ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje, bo im bardziej wystudzone tym bardziej twarde się robi

    Lidia


    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Witaj Lidien Dziekuje za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 31, 2012 at 09:52.

    Witaj Lidien tmrc_emoticons.) Dziekuje za przepis który dzisiaj wykorzystam tmrc_emoticons.D Big Smile maje kochane wnusie zamówiły sobie pierożki tmrc_emoticons.;) a ja szukałam sprawdzonego przepisu tmrc_emoticons.;) tmrc_emoticons.D Big Smile Serdwcznie pozdrawiam Love Party

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze