Składniki
5 porcja/porcje/porcji
ciasto
- 560 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko kurze
- 250 g ciepłej wody
farsz
- soli, do smaku
- 150 g cebuli dymki, posiekanej i usmażonej
- 500 g twarogu
- 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych
- 2 łyżki kaszy manny
- pieprz, mielony, do smaku
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto włożyć w podajej kolejności do
"Blokada naczynia miksującego" wyrobić 1 min./
"Blokada naczynia miksującego" /
"Ciasto"
2. ciasto wyjąc, cienko rozwałkować na opruszonym mąką blacie i wykrawać szklanką krążki.
3. do czystego
"Blokada naczynia miksującego" włożyć kaszę mannę i ziemniaki i zemleć 4s./obr.4
4. dodać ser, cebulę, sól i pieprz, wyrobić przy pomocy kopystki 30s./obr.3-3,5
5. na środku każdego krążka kłaść farsz, zlepiać brzegi, wrzucać na gotującą osoloną wodę, gotować ok 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
1. ciasto po wyjęciu z "Blokada naczynia miksującego" odłożyć część ciasta do wałkowania a resztę można włożyć do woreczka foliowego i owinąć w ręcznik aby nie traciło ciepła i elastyczności.
2. tak przygotowane pierożki przed ugotowaniem można zamrozić (pojedynczo poukładać na tacy aby się nie zlepiły i wstawić do zamrażarki)
3. zamiast gotowania można takie pierożki usmażyć w głębokim oleju aż do zrumienienia. wychodzą bardzo chrupiące.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNikolaksawery:wiem , że pytanie dawno temu było...
Nikolaksawery:wiem , że pytanie dawno temu było , ale Semolina to taka zagraniczna kasza manna
Mieszkając w Anglii właśnie tego używałam .
"Brak obrotów wstecznych"
Moim zdaniem farsz za rzadki za dużo sera przez...
Moim zdaniem farsz za rzadki za dużo sera przez co po ugotowaniu są pierogi płaskie i z małą ilością nadzienia. Mnie farszu jeszcze zostalo. Moim zdaniem trzeba farsz mocniej doprawić, ale to kwestia smaku. Ciasto walkowalo się dobrze, jednak nie może leżeć bo się klei. Ciężko mi było nadążyć z wycinaniem lepieniem i gotowaniem ich aby się nie przykleiły. Blat miałam obsypany mąka. Będę próbować farsz zrobić w innych proporcjach.
Od dziecka wcinam pierogi ruskin ale kaszy manny...
Od dziecka wcinam pierogi ruskin ale kaszy manny jeszcze bist nie dodawal nasz ladny Serek bialy dobre ziemniaczki I na ciemno cebuleczka podsmazona pychotka
jarek123: Witam, mieszkam w Turcji i tutaj...
jarek123: Witam, mieszkam w Turcji i tutaj niestety brak kaszy
Nikolaksawery: a gdzie Pani mieszka?
Nikolaksawery: a gdzie Pani mieszka?
PS. do farszu nie dodawałam kaszy manny
PS. do farszu nie dodawałam kaszy manny
ciasto na pierogi super, ładnie się sklejają,...
ciasto na pierogi super, ładnie się sklejają, farsz idealny pod warunkiem użycia dobrych ziemniaków - nie koniecznie mączystych bo wtedy konsystencja farszu przypomina klej i lepienie pierogów jest utrudnione, dla nas najlepsze odsmażane na patelni
Witan, co zamiast kaszki manny mogę dać? W...
Witan, co zamiast kaszki manny mogę dać? W chwili obecnej (poza Polska) gdzie przebywam nie ma kaszki manny 😏
Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne,...
Robilam wczoraj te pierogi. Ciasto bardzo fajne, super się wałkowało, ale dość szybko wysychało. Polecam przekroić go na połowę i najpierw zrobić z jednej porcji a drugą schować do folii. Natomiast farsz nie przypadł mi do gustu. Zdecydowanie zbyt dużo ziemniakow, przez co był bardzo kleisty i nie dało się lepić pierogow. I za bardzo zmielony.
Bardzo dobre
Bardzo dobre
jak dla mnie za bardzo wodnisty farsz. 500kg sera,...
jak dla mnie za bardzo wodnisty farsz. 500kg sera, 250g twarogu.
Wyszly bardzo pysznie
Wyszly bardzo pysznie
Ja do ciasta nie dałam jajka a olej zamieniłam...
Ja do ciasta nie dałam jajka a olej zamieniłam na dwie łyżki masła. Olej utwardza ciasto a z dodatkiem masła jest aksamitne, miękkie no i przepyszne. Szybko zniknęły z talerzy.
Wyszły obłędne! Nawet mój mąż, który...
Wyszły obłędne! Nawet mój mąż, który zdecydowanie nie jest fanem ruskich, wcisnął tyle, że mi oczy z orbit niemal wyszły
Dzisiaj wyproacutebowaam przepis Nie polecam...
Dzisiaj wypróbowałam przepis. Nie polecam. Ciasto wychodzi mięciutkie, ale po wywałkowaniu cieniutko , po ugotowaniu wychodzi mamałyga. Jak wywałkowam grubo; to w porządku. Nie lubię takich grubych pierogów. Farsz na szczęście zrobiłam tradycyjny. I w ten sposób upewniłam się, że pierogi mojej mamy - bez udziwnień są najlepsze na świecie
Ciasto na pierogi bardzo dobre i mięciutkie! A co...
Ciasto na pierogi bardzo dobre i mięciutkie! A co do farszu to nie smakował nam.. i nie chodzi tu o składniki tylko o to,że zrobiła się z tego taka "maziaja". Wolę jednak zrobić farsz tradycyjnie z tych samych składników (bez kaszy mannej).
Dobry przepis, polecam....
Dobry przepis, polecam.
Do ciasta dałam 500g mąki, a farsz zrobiłam z podwojnej porcji.
bardzo pyszne
bardzo pyszne
Bo kto dodaje jajka do ciasta
Bo kto dodaje jajka do ciasta na pierogi ten ma gumowate ciasto
Ciasto według TM nie jest
Ciasto według TM nie jest klasycznym ciastem na pierogi. Nasze babcie używają tylko ciepłej wody i mąki. Reszta niepotrzebna. Ciasto nie jest takie twarde jak z jajkiem. Farsz bez kaszy mannej jest ogólnie OK
Dziekuje za podpowiedz, tym
Dziekuje za podpowiedz, tym bardziej ze bede robic poraz pierwszy jest to wskazowka dla mnie niezbedna
pozdrawiam
Cudowne. Bardzo lubię pierogi
Cudowne. Bardzo lubię pierogi ruskie
Szczerze, ciasto ma super
Szczerze, ciasto ma super konsystencje i super sie pieogi klei ale po ugotowaniu guma, i szybko twardnieja. Poerwszy raz jedlam pierogi z tak twardym i gumowym ciastem.
Ciasto super!
Ciasto super!
przepis dodaje do
przepis dodaje do kolekcji
ciasto rewelacyjne chociaz farsz robilam ze swojego przepisu
dzis i ja wyprobuje mam
dzis i ja wyprobuje mam nadzieje ze sie uda
Ciasto ok, ale jak dla mnie
Ciasto ok, ale jak dla mnie farsz za bardzo przemielony.
Robiłam dziś te pierogi i
Robiłam dziś te pierogi i wiem ze farsz zrobie nast razem recznie. Doprawic trzeba wiecej jezeli lubimy wyrazne smaki
pyszne
Pierożki bardzo dobre,
Pierożki bardzo dobre, wykorzystałam ciasto z przepisu a farsz zrobiłam bardzo podobnie. Polecam.
przepis swietny aczkolwiek
przepis swietny aczkolwiek bardzo wazne: farsz musi byc zimny (najlepiej na ok 30min do lodowki) inaczej jest zbyt lepiki i zle sie zlepia boki
smacznego
Pierożki bardzo dobre:)
Pierożki bardzo dobre
Lidio dziękuje za podpowiedż
Lidio dziękuje za podpowiedż
ten przepis od tej chwili jest w moim kajecie kulinarnym
Pozdrawiam serdecznie 
polecam ten przepis na ciasto
polecam ten przepis na ciasto pierogowe. pochodzi on z jednej z książek TM i odkąd go wypróbowałam nie robię już innego.
ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje, bo im bardziej wystudzone tym bardziej twarde się robi
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Witaj Lidien Dziekuje za
Witaj Lidien
Dziekuje za przepis który dzisiaj wykorzystam
maje kochane wnusie zamówiły sobie pierożki
a ja szukałam sprawdzonego przepisu
Serdwcznie pozdrawiam
