3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Lekki bigos


Wydrukuj:
4

Składniki

  • 400 g kapusty, białej, pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 25 g oleju rzepakowego
  • 120 g różnych warzyw (marchewka, pietruszka, seler) pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 800 g wody
  • 10 g suszonych grzybów
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 6 śliwek, suszonych
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu ( Prymat)
  • 200 g mięsa z szynki wieprzowej pokrojonej w drobną kostkę
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 200 g kiełbasy, śląskiej pokrojonej w pół-plasterki
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć 200g   kapusty białej,  rozdrobnić 3 sek/ obr 5. Wyłożyć do innego naczynia (miski),  czynność powtórzyć z drugą porcją 200g kapusty,

    2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 sek/obr. 5, zgarnąć na dno naczynia,

    3. Dodać olej, poddusić 5 min / varoma/ obr. 1,

    4. Dodać marchew, pietruszkę, seler, rozdrobnić  8 sek / obr.5,, zgarnąć kopystką ze ścianek na dno daczynia,

    5. Wlać wodę, dodać kapustę kiszoną, ziele angielskie, grzybki, śliwki, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i kostkę bulionową,

    6. Na przystawce Varoma rozłożyć równomiernie mięso, boczek i kiełbasę, przystawkę nałożyć  na pokrywę naczynia, , gotować 40 min / varoma/obr. 1 / wsteczne .

    7. Po 30 minutach zdjąć przystawkę Varoma, otworzyć pokrywę naczynia i dołożyć  kapustę  białą.

    8. Ponownie zamknąć naczynie, położyć przystawkę Varoma i kontynuować gotowanie.

    9. Po zakończonym gotowaniu sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jeszcze twarde,  gogotować 10 min.                                                                                                                                                                 10. Zdjąć przystawkę Varoma, zawartość naczynia przełożyć do rondla (garnka), dołożyć mięso, boczek i kielbasę z Varomy, przyprawę do bigosu, wymieszać łyżką.

    Można w garnku jeszcze podgotować na małym ogniu. Bigos odgrzewany jest coraz lepszy.

    S M A C Z N E G O !

     

10
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Kemot1Jestem jego autorką i nie zgapiłam z...

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 19, 2018 at 12:01.

    Kemot1Jestem jego autorką i nie zgapiłam z "Kuchni Polskiej " bo wtedy jeszcze nie było TM5. Proszę popatrzec na datę jego publikacji.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kemot1:chyba ze jest odwrotnie ‚to szacun dla...

    Zgłoszony przez Kemot1 na stycznia 26, 2018 at 18:57.

    Kemot1:chyba ze jest odwrotnie ‚to szacun dla pani GabrysiSmileSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 😀

    Zgłoszony przez Kemot1 na stycznia 26, 2018 at 18:45.

    😀

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszny bigos, szybko zniknął

    Zgłoszony przez shangree na grudnia 21, 2017 at 22:21.

    Przepyszny bigos, szybko zniknął

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super bigos, już gotowałam wcześniej, teraz...

    Zgłoszony przez stela na grudnia 16, 2017 at 16:25.

    Super bigos, już gotowałam wcześniej, teraz zrobię na świętaSmile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bigos naprawdę godny polecenia!!

    Zgłoszony przez sylviahak na grudnia 14, 2017 at 07:43.

    Cooking 1Bigos naprawdę godny polecenia!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • mistrzostwo swiata ten bigos!!!

    Zgłoszony przez wiola19 na grudnia 12, 2017 at 20:12.

    mistrzostwo swiata ten bigos!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ok

    Zgłoszony przez Krzysztof1970 na grudnia 3, 2017 at 14:04.

    ok

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pan Bigos!

    Zgłoszony przez boogna na listopada 17, 2017 at 14:04.

    Pan Bigos! Smile

    Bogna

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • po prostu rewelacja -najlepszy jaki kiedykolwiek...

    Zgłoszony przez AGAB0103 na września 13, 2017 at 15:28.

    po prostu rewelacja -najlepszy jaki kiedykolwiek jedliśmy!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Rewelacja!!!!!!

    Zgłoszony przez Asia01 na września 10, 2017 at 22:27.

    Rewelacja!!!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mój pierwszy w życiu bigos i taki sukces!!...

    Zgłoszony przez demi8625 na sierpnia 7, 2017 at 20:13.

    Mój pierwszy w życiu bigos i taki sukces!! Bigosik rewelacyjny tmrc_emoticons.;))

    "Gotowanie to akt miłości, podarunek, sposób na dzielenie z innymi małych sekretów"

    Sophia Loren

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Palce liza

    Zgłoszony przez MixPomysłów na maja 23, 2017 at 12:40.

    Palce lizać....Lol

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzikuj za wszystkie pochway

    Zgłoszony przez gabi49 na kwietnia 30, 2017 at 22:51.

    Dziękuję za wszystkie pochwały. Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny

    Zgłoszony przez Wolfik na kwietnia 30, 2017 at 22:38.

    Pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • idelany

    Zgłoszony przez tusiaczek_b na kwietnia 30, 2017 at 18:49.

    idelany!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powiem tak: niebo w gębie!

    Zgłoszony przez tenia65 na kwietnia 15, 2017 at 00:37.

    Powiem tak: niebo w gębie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry i faktycznie lekki bigos Juz nigdy...

    Zgłoszony przez slonko75 na marca 16, 2017 at 20:59.

    Bardzo dobry i faktycznie lekki bigostmrc_emoticons.-) Juz nigdy nie zrobie bigosu w "tradycyjny" (bez uzycia TM) sposobtmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry i faktycznie lekki bigos Juz nigdy...

    Zgłoszony przez slonko75 na marca 16, 2017 at 20:57.

    Bardzo dobry i faktycznie lekki bigostmrc_emoticons.-) Juz nigdy nie zrobie bigosu w "tradycyjny" (bez uzycia TM) sposobtmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na ile porcji bigos wychodzi? Będę mieć w...

    Zgłoszony przez napoleonka na marca 1, 2017 at 13:39.

    Na ile porcji bigos wychodzi? Będę mieć w sobotę 17 osób i nie wiem czy podwójna porcja wystarczy czy robić potrójną?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bigosik przepyszny robię poraz kolejny i jest...

    Zgłoszony przez MixPomysłów na lutego 12, 2017 at 19:32.

    Bigosik przepyszny robię poraz kolejny i jest meeeega Closed lid

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moj pierwszy bigos z thermomixa i musze przynac,...

    Zgłoszony przez dorota.klasovity na lutego 12, 2017 at 19:32.

    Moj pierwszy bigos z thermomixa i musze przynac, ze jestem milo zaskoczona. Bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu. szkoda tylko, ze tak malo wychodzi.. SmileTongue

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry bigos. Robiłam bez grzybów i...

    Zgłoszony przez rafaliwiola na stycznia 9, 2017 at 17:04.

    Bardzo dobry bigos. Robiłam bez grzybów i śliwek. Wyłacznie z kapusty kiszonej.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Naprawdę bardzo dobry bigos. Robiłam bez...

    Zgłoszony przez AAlicja na stycznia 8, 2017 at 09:13.

    Naprawdę bardzo dobry bigos. Robiłam bez grzybów, bo akurat nie miałam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bigosik pierwsza klasa... Mój ulubiony...

    Zgłoszony przez Dorota Ostrowska na stycznia 7, 2017 at 20:24.

    Bigosik pierwsza klasa... Mój ulubiony...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszny!

    Zgłoszony przez Gosiak2017 na stycznia 7, 2017 at 18:50.

    Pyszny!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • sprawdziłam i polecam

    Zgłoszony przez ashanti88 na stycznia 3, 2017 at 19:49.

    sprawdziłam i polecam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pycha

    Zgłoszony przez olova na grudnia 23, 2016 at 09:38.

    Pycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gotowała dzisiaj w nocy i wyszedł fenomenalny!!!...

    Zgłoszony przez Ewelina.jakiela na grudnia 23, 2016 at 09:09.

    gotowała dzisiaj w nocy i wyszedł fenomenalny!!! 😍 ❤ przepis polecam jest mega

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nawet mi wyszedl - jak na moj piewrszy bigos jest...

    Zgłoszony przez jagor1976 na grudnia 22, 2016 at 21:45.

    Smile nawet mi wyszedl - jak na moj piewrszy bigos jest calkiem niezly. Co prawda dodalem troszke owcow jalowca, drobinka kminku i zamiast szynki wieprzowej to dodalem piersi z kurczaka, ale to tylko mala modyfikacja , ktora jest kwestia indywidualnego smaku. Raczej balem sie jak to sie zmiesci w termosiu TM5 i milo jestem zaskoczony - ten przepis jest stworzony na termosia tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis na ten bigos jest świetny. Oczywiście...

    Zgłoszony przez Baradora13 na grudnia 19, 2016 at 23:34.

    Przepis na ten bigos jest świetny. Oczywiście trzeba go troszkę podgotować w garnku i "podrasować" tzn. odrobinę przyprawić wg uznania, ale baza rewelacyjna. Smile Gratuluję!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bigosik smaczny

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na grudnia 19, 2016 at 14:44.

    Bigosik smaczny

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dobry, ale robiłam podwójną...

    Zgłoszony przez mirka85r na grudnia 18, 2016 at 18:59.

    bardzo dobry, ale robiłam podwójną porcję, więc przeniosłam do garnka składniki.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bigos wyszedł przepsyszny!!! super przepis

    Zgłoszony przez Aga Iwa na grudnia 13, 2016 at 10:49.

    Bigos wyszedł przepsyszny!!! super przepistmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry bigos! Gotowałam 15 min. dłużej....

    Zgłoszony przez Kate80 na grudnia 1, 2016 at 22:39.

    Bardzo dobry bigos! Gotowałam 15 min. dłużej. Nastepnym razem dam mniej mięsa - jak dla mnie w przepisie jest go trochę za dużo. Na pewno do powtórzenia!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jak dla mnie przepis rewelacja Szybki i smaczny

    Zgłoszony przez malina.w na grudnia 1, 2016 at 15:43.

    Jak dla mnie przepis rewelacja tmrc_emoticons.-) Szybki i smaczny tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • BIGOS IDEALNY...

    Zgłoszony przez Aggula na listopada 25, 2016 at 16:20.

    BIGOS IDEALNY

    Robiłam go już kilka razy i choć czasem trochę improwizuję ( zmieniam proporcje, coś dodam, czegoś mi brak ) to jednak jest super. A według przepisu poprostu idealny. Ta porcja to dla nas zdecydowanie za mało ! Taaaaki dobry ! tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super tylko ja na końcu podsmażam mięso...

    Zgłoszony przez Nati1205 na listopada 24, 2016 at 21:58.

    Super tmrc_emoticons.) tylko ja na końcu podsmażam mięso jeszcze na patelni tmrc_emoticons.) bardzo dobry

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota

    Zgłoszony przez fela180 na listopada 24, 2016 at 11:59.

    Pychota tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robiłam dzisiaj pierwszy raz i to mój...

    Zgłoszony przez annaagarus na listopada 19, 2016 at 19:29.

    Robiłam dzisiaj pierwszy raz i to mój pierwszy bigos tmrc_emoticons.D pyyyycha tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że udało się tak pomyślnie...

    Zgłoszony przez Mikusia na listopada 19, 2016 at 08:44.

    Cieszę się, że udało się tak pomyślnie opracować przepis na bigosik w Thermomixie Smile Świetnie smakuje i o ile mniej pracy i bałaganu w kuchni przy tym daniu Lol Ilość również wychodzi imponująca 😊Jedynie z czym radziłabym uważać to z boczkiem, bo go nie smażymy tylko gotujemy, więc radzę pokrajać w naprawdę drobne kawałki, bo inaczej może później przeszkadzać 😉

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • polecam

    Zgłoszony przez malred na listopada 11, 2016 at 20:45.

    polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bigos rewelacja, przepyszny, nie tłusty, na...

    Zgłoszony przez Verka na listopada 10, 2016 at 18:10.

    Bigos rewelacja, przepyszny, nie tłusty, na prawdę bardzo lekki, gotowałam go jeszcze w garnku. Gorąco polecam ten przepis, warto spróbować.Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Na TM 5 rowniez polecam

    Zgłoszony przez MatMati na listopada 8, 2016 at 19:48.

    Na TM 5 rowniez polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bigosik zrobiony !!! Mąż

    Zgłoszony przez Lucy74 na października 15, 2016 at 14:07.

    bigosik zrobiony !!! Mąż przetestował. Poprosił o dokładkę tmrc_emoticons.;)  Polecam. (za sugestią innych dodoałam trochę wina czerwonego)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam, przepis super!

    Zgłoszony przez Ewelina1609 na października 14, 2016 at 11:29.

    Potwierdzam, przepis super! Ja dodaję  kminek i troszkę czerwonego wina....pycha! Kapustę białą dodaję już po 10min gotowania bo inaczej jest twarda! Polecam wszystkim!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, że mój bigos

    Zgłoszony przez gabi49 na października 9, 2016 at 23:00.

    Cieszę się, że mój bigos smakuje i dziękuję za uznanie. Śliwki suszone są już  wśród wymienionych składników. Bez śliwek nie ma bigosu!  Wino czerwone można oczywiście dodawać, ale ja wolę je w kiliszku, jako zwieńczenie uczty bigosowej. tmrc_emoticons.)

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bigos najlepszy jaki znam. Ja

    Zgłoszony przez pirat1976 na października 9, 2016 at 19:46.

    Bigos najlepszy jaki znam. Ja dodaję jeszcze śliwki suszone i podlewam czerwonym winem.PYCHA

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny bigosik. Bez

    Zgłoszony przez mima_2 na października 4, 2016 at 21:05.

    Bardzo smaczny bigosik. Bez tłuszczu, mąki tak jak lubię. Jedyny minus to, że jest go trochę za mało. Lubimy pojeść bigosik ze 3 dni a tu... jedno podejście i pusto tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczny bigosik. Bez

    Zgłoszony przez mima_2 na października 4, 2016 at 21:05.

    Bardzo smaczny bigosik. Bez tłuszczu, mąki tak jak lubię. Jedyny minus to, że jest go trochę za mało. Lubimy pojeść bigosik ze 3 dni a tu... jedno podejście i pusto tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •