thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
40min
Czas całkowity
40min
porcja/porcje/porcji
6 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy
  • TM 31
opublikowany: 21/08/13
zmieniono dnia: 23/05/22

Składniki

  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g oleju
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 200 g mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25 g drożdży

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Ciasto
  1.  1.Do naczynia miksującego włożyć drożdże,mleko,cukier, wymieszać  2min30s/37°C/obr.1

    2.Dodać pozostałe składniki w podanej kolejności i wyrobić ciasto 2min/Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" /Ciasto"Ciasto" ,ciasto nie powinno być  lepkie-w razie potrzeby dosypać mąki i jeszcze raz wyrobić

    3.Ciasto przełozyć do innego naczynia i zostawić do wyrośnięcia na ok.20min

    4.Ciasto podzielić na 6 części i uformować cienkie placki tak aby nie powstały w nim dziury

    5.Smazyć w głębokim gorącym oleju na złoty kolor z obu stron

Porady

Langosz najlepiej smakuje ze śmietanowym sosem czosnkowym ,posypany startym żółtym serem ale można go również podawać solo lub z dżemem

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

LANGOSZ

Wydrukuj:

Komentarze

  • lipca 5, 2022 at 14:53

    PYCHOTA!!!! MOJE DZIECIAKI UWIELBIAJĄ !

  • sierpnia 30, 2016 at 21:38

    Rewelacja. Jedna uwaga- mąki musiałam dosyć aż 150 g

  • lipca 30, 2016 at 11:45

    Pyszne!!!

  • lipca 30, 2016 at 11:12

    Zrobilam

  • czerwca 30, 2015 at 19:51
    5.0

    Zrobiłam!!! Cudowne!!!!

  • lutego 26, 2015 at 08:44

    Znajome smaki, ja robię z dodatkiem gotowanych ziemniaków i bez jajka. Obłożyć można właściwie wszystkim co kto lubi. U mnie najczęściej starty żółty ser zmieszany z kilkoma łyżkami 12% śmietany i rostartym ząbkiem czosnku - jak tym już wysmaruję langosza delikatnie skrapiam oliwą. Tym co nie lubią czosnku polecam drobno pokrojone pieczarki przesmażone z cebulką po odparowaniu wody podduszone na maśle. Pychota tmrc_emoticons.)

  • listopada 18, 2014 at 14:13

    oooo, ale mi brakowało takiego przepisu tmrc_emoticons.) . Musze koniecznie zrobić!!

  • listopada 18, 2014 at 12:44

    Ma ktoś jakiś wypróbowany sposób na sos śmietanowo-czosnkowy, który by pasował do langosza? tmrc_emoticons.)

  • sierpnia 25, 2013 at 18:53

    Przepis ciekawy. Dodaje do wyprobowania tmrc_emoticons.D

  • sierpnia 22, 2013 at 16:42

    hmmm jest to przepis na ciasto drożdżowe i oczywiście pewnie w piekarniku jak najbardziej można langosze upiec ale na pewno nie będzie tego efektu, to ciasto jest zbliżone do naszych pączków no i cóż nie wyobrażam sobie pączków z piekarnika tmrc_emoticons.( przepis dostałam od gospodyni u której mieszkaliśmy gdy byłam na wakacjach na Węgrzech i zachwycałam się smakiem węgierskich langoszy tmrc_emoticons.) to ich tradycyjny sposób przyżądzenia ....ale tak na prawdę od czego mamy kreatywność tmrc_emoticons.) 

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: