3 Ten przepis nie posiada zdjęcia
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Knedle ze śliwkami


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g wody
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypty soi
  • 300 g śliwek węgierek
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Do Closed lid wlej wodę włóż koszyczek, odważ ziemniaki i gotuj 27/Waroma/obr.1

    Śliwki wypestkuj, posyp cynamonem i cukrem.

    Wyjmij kosztczzek z ziemniakami, odstaw i ostudź. naczynie umyj.

    Do Closed lid włóż ostudzne ziemniaki, rozdrobnić 6s/pbr.4. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną,jajko, sół i wyrobić przy pomocy kopystki 20s./obr.4

    Solnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i uformuj wałek. Obtocz go w mące. Wałek podzxiel na mniejsze kawałki, uformuj z nich placuszki. Na środek każdego połóż śliwkę, zlep i uformułuj kulę.

    Knedle gotuj w osolonej, wrzącej wodzie 5 min. Jak wypłyną na powierzchnię wody , wyciąg na talerz, polej masłem i podawaj gorące.

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Knedle można podawać ze śmietaną.

Ciasto nie może leżeć zbyt długo bo  zroobi się zbyt rzadkie.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz