3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Kaszotto z parmezanem


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Kaszotto

  • 60 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki 3 cm
  • ok 30 g szalotki, przekrojonej na pół
  • 40 g masła
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 300 g kaszy pęczak
  • 60 g białego, wytrawnego wina
  • 600 g wody
  • 2 łyżeczki Koncentratu bulionu TM
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    Kaszotto
  1. Do naczynia miksującego włożyć parmezan (ok 60 g), rozdrobnić 10s/obr.10, przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć szalotkę (ok 30 g), rozdrobnić 5s/obr.5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  3. Dodać 20 g masła i oliwę z oliwek (10g) i dusić 3min/120"C/obr.1
  4. Dodać kaszę (300 g) 3min/120"C/Counter-clockwise operation/obr.1 bez założonej miarki
  5. Dodać wino (60 g), gotować 1min/100"C/Counter-clockwise operation/obr.1
  6. Dodać wodę (600 g), koncetrat bulionu warzywnego lub mięsnego (2 łyżeczki) i sól (pół łyżeczki), wymieszać kopystką kaszę na dnie naczynia miksującego, aby zapobiec przywieraniu. Gotować 20min/100"C/Counter-clockwise operation/obr.1 Zamiast miarki nałożyć koszyczek, aby uniknąć chlapania. Kaszotto pozostawić w naczyniu miksującym na minutę, następnie przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Dodać pozostałe 20 g masła i straty parmezan, dokładnie wymieszać i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Na podstawie przepisu na risotto z parmezanem z książki "Kulinarne ABC"


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz