Forum S.O.S. dla nowicjuszy



175 odpowiedzi | Ostatni wpis
maja22 wrote:

witam. Czy mozna korzystac z przepisow na tm31 uzywajac tm5?

Myślę, że spokojnie możesz je wykorzystać.


Banas921 wrote:

Smród cebuli na pokrywce, uszczelce. Jak z tym walczyć?

cytryna + soda oczyszczona
-----------------

Promocje!


Drodzy nowicjusze, czy używaliście kiedyś syropu glukozowego przy pieczeniu ciast i tortów? Ja znalazłam niedawno przepisz taką glukozą i szczerze powiem, że nie wiem co z nia zrobić. Ktoś używał glukozy i możem dać mi jakieś wskazówki? Z góry dziękuję Smile


Smród cebuli na pokrywce, uszczelce. Jak z tym walczyć?


Witam, chciałabym wrócić do kwestii noży w TM, posiadam TM od roku, używam od czasu do czasu a już w nożu-tej części która jest najwyżej- zrobiły mi się małe wyszczerbienia, nie wiem od czego, z twardych rzeczy mialiłam kilka razy kawę, ze 2-3 razy zamrożone owoce i lód-hałas był przy tym okropny. Teraz ostrze nie jest gładkie, po przejechaniu palcem czuć te uszkodzenia. Boję się mielić lód czy zrobić likier z kukułek, żeby mi ten noż całkiem się nie uszkodził. I mam pytanie odnośnie mielenia marchewki, u mnie sprzęt bardzo hałasuje i skacze, gdy te kawałki uderzają o ścianki naczynia mam wrażenie jakbym mieliła kamienie:/


Oczywiście. Wykonanie niczym się nie różni.  Inny jest tylko ekran (dotykowy), ale funkcje takie same w obydwu urządzeniach. TM5 ma tylko większą pojemność naczynia i varomy.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


witam. Czy mozna korzystac z przepisow na tm31 uzywajac tm5?


Nie wiem o jakie ikonki Ci chodzi, ale to prawdopodobnie oznaczenia naczynia, kopystki, poszyczka jako pomocne w przygotowaniu lub też skróty czasu gotowania, temperatury i obrotów. Podobne masz w przepisach książkowych. Poczytaj instrukcę obsługi, bądź wstęp do książki ABC.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam

Co oznaczaja poszczegolne ikonki w przepisach, dziekuje z gory za odpowiedz


Agata, zupę wlewasz do naczynia, zamykasz pokrywę i ustawiasz na niej waromę. Waromę można wyłożyć namoczonym papierem do pieczenia i na niego poukładać drugie danie (nie wiem co masz). Papier po to, żeby soki z drugiego dania nie  zakłócały smaku zupy. Ja w ten sposób zawsze odgrzewam obiad, nawet tylko samo drugie danie, ale wtedy do naczynia oczywiście wlewam wodę. Czas podgrzewania to około 10 min, temp. waroma. Eksperymentuj, powodzenia. Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Czy można jakoś odgrzać obiad w Termomixie?

Zrobiłam zupę jarzynową i danie na Varomie i nie mam pojęcia jak to mężowi odgrzać?


KatrinAL wszystkie podstawy dostaniesz wraz z zakupem TM w książce - a potem to już tak na serio wszystko sama będziesz robiła w TM bo łatwiej i zdecydowanie szybciej Smile

ale zapraszamy na przepisy tutaj - sprawdzone przez użytkowników Smile


Cześć

 Te podstawowe przepisy będziesz mieć w książce którą dostaniesz razem z TM ....a resztę wyszukaj na przepisowni lub thermoprzepisy.pl


Witajcie,

zacznę prozaicznie:) jestem nowa i szukam podstawowych przepisów, takich "must have":

na początek: cukier waniliowy, "kostka rosołowa" -baza tm do zup, sos pomidorowy do pizzy:)

KatrinAL


Witajcie

Robiłam to ciasto cytrynowe i dla mnie zbyt cytrynowe (następnym razem dam o pół mniej cytryny niż w przepisie )

ale wyrosło pieknie i było bardzo puszyste ....piekłam w foremce do babki taka z kominem i dawałam mąke ziemniaczaną gdyż kukurydzianej nie miałam

pozdrawiam Baś...ka


Bardzo dziękuję za odpowiedzi i zabieram się do działania Cooking  4


Love Witaj Ivett Smile Wszystkie przepisy na TM 31, śmiało możesz wykorzystać na TM 5, ponieważ obiętość kielicha TM 5 jest większa niż w TM 31 Love Odwrotnie można skorzystać z przepisu ale trzeba skorygować składniki podane w przepisie Love (Ja tak robię Wink )

Pozdrawiam Grażyna Smile


Witam

Można robić w TX 5 przepisy z TX 31  (natomiast nie można czy raczej nie powinno się robić na odwrót ponieważ TX31 ma mniejszy garnek i mniejsze obroty)...

pozdrawiam Baś...ka

 

 


Pytanie nowicjusza.

Czy przepisy na TM 31 można robić w TM 5 bo w którym miejscu czytałam że nie, a tu widzę większość slodkości na TM 31 i nie wiem co zrobić. Czy te thermomixy tak bardzo się różnią, czy dotyczy to tylko tych przepisów gdzie pojemność w naczyniu miksującym jest rózna (TM 5 ma większą pojemność).


Na swoim profilu , masz tam drugą od góry ikonkę "Przepisy". Klikasz na nią i już widzisz. Tam też możesz sobie tworzyć swoje kolekcje przepisów ulubionych , np. bułki,  ciastka, itp. Smile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Hej,

Jestem nowa i mam pytanie odnośnie tej stronki Wink

kiedy dodaje przepisy do "ulubionych" gdzie je moge ogladać na swoim profilu?

Pozdrawiam;)


U mnie jest w pprzepisie do wyboru maka kukurydziana lub ziemniaczama. No nic. Jutro jeszcze raz sprubuje i dam znac co wyszlo.


A dokładnie:

170 g oleju słonecznikowego

260 g mąki pszennej

300 g cukru ( ja daję 230-250)

2-3 cytryny (najlepiej odważyć skórkę i sok; skórki ok. 15-20 g a soku ok.120 g)

70 g mąki kukurydzianej

4 jajka

170 g mleka ( ja dodaję letnie, takie o temp. pokojowej, świeże ze szklanej butelki a nie UHT)

1 czubata łyżka proszku do pieczenia

30 g cukru pudru do posypania (może być zmielony cukier trzcinowy)

 

To ciasto najlepiej piec w wąskiej foremce, np keksówce lub takiej do obręczy tortownicy ale z komonkiem. Wtedy jest mniejsze ryzyko zakalca. Smile Powodzenia! Jak upieczesz, to daj znać czy z tymi wszystkimi wskazówkami już wyszło? Myślę, że tak Smile

Pozdrawiam, Ela

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Annabel, w polskiej wersji jest mąka pszenna i kukurydziana

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dziekuje elaK. 

W orginalnym przepisie jest maka zwykla i ziemniaczana . Sa dwa rodzaje podane, to co mam zrezygnowac z maki ziemniaczanej i dac tylko make kukurydziana?

 


Annabell skórkę z cytryny najlepiej otrzeć tarką o drobnych oczkach, ew taką specjalną obieraczką do cytrusów. podsyłam adres zdjęcia na którym widać taką obieraczkę:

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRfqqCvn4SsMF5VllZa9eEixZ6UFz-BGriA708S9raXGTBC0wofYg

żeby skórka była sucha, to ja trę ją nad papierowym ręcznikiem kuchennym i delikattnie osuszam. Do ciasta cytrynowego używam mąki kukurydzianej, z ziemniaczaną wychodzi zakalec!

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dziekuje pieknie za rade, dalam prawie 100 gram cukru mniej  i mleko bylo z lodowki moze dlatego cos poszlo nie tak. Do tego skorke z cytryny obralam obieraczka wiec bylo odrobine bialego i po zmieleniu z cukrem nie byl to suchy proszek tylko taka maz mokra.

czym najlepiej jest obrac skorke z cytryny?


Witaj Annabell,

postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości i mamy nadzieję, że po zastosowaniu naszych wskazówek, przygotowane przez Ciebie ciasto pięknie wyrośnie.

Choć na pierwszy rzut oka wydaje się być prostym przepisem, to jednak ciasto cytrynowe jest dosyć specyficzne i trudne do wykonania. Bardzo ważne są szczegóły (począwszy od przygotowania urządzenia, tj. umycia naczynia miksującego i noży oraz ich dokładnego wysuszenia), poprzez samo przygotowanie i zmianę podanych w opcjach ilości niektórych składników.

W przypadku ciasta cytrynowego wszystko zależy od:

+ rodzaju użytej mąki (jak wiadomo - mąka kukurydziana jest lekka i doskonała przy pieczeniu ciasta, natomiast ziemniaczana jest ciężka i wspomagająca wytworzenie nieszczęsnego zakalca),

+ dodatkowa kwestia, to 2-3 cytryny, skórka i sok (najlepiej używać średniej wielkości cytryn, mieszczących się w dłoni, następnie skórkę należy ocierać bez białej części cytryny, dzięki temu unikniemy kolejnego "obciążenia" ciasta),

+ opcjonalnie w przepisie można zmniejszyć ilość cukru (zmniejszenie jego ilości np. o połowę również niekorzystnie wpływa na pieczenie ciasta),

+ jeśli udało się dokładnie otrzeć skórkę, wówczas jej mielenie z cukrem tylko wpłynie na korzystny efekt przygotowania ciasta: uzyskany puder cytrynowy będzie miałki i suchy, a ciasto pięknie wyrośnie.

Annabell, postaraj się zastosować nasze wskazówki, a ciasto z pewnością będzie wszystkim smakowało.

Życzymy przyjemnego gotowania z Thermomixem.

Pozdrawiamy,

Zespół Przepisy Thermomix


Nie wiem czy to pytanie pasuje tu , jesli nie to wybaczcie ale jestem tu nowa i nie orientuje sie jeszcze co i gdzie

mam problem z ciastami i nie wiem gdze lezy problem. Zrobilam dzisiaj ciasto cytrynowe z przepisu z chipa niemieckiego. Zrobilam wszystko krok po kroku, jedynie to dalam mniej cukru a tak to wszystko dalam ak jak w przepisie. Piekarnik na 180 gora dol. W przepisie jest 35-45 min.  Nie dosc ze mi popekalo zaraz na poczatku to na koniec po 45 minutach opadlo i jest zakalec.   

Dziewczyny jaka moze byc przyczyna bo to juz ktores ciasto z kolei i wszystkie popekane i nie wychodza takie jak powinne. Opadam z sil, bo kupilam sobie maszyne aby sobie ulatwic a nic mi nie ulatwia 

pliss pomozcie


To zależy ile wlejesz tej wody czy zupki do naczynia. Jeżeli masz TM5 to widzisz jaką temperaturę osiągnął.Jak dojdzie do 37st to na tej temperaturze potrzymaj jeszcze kilka minut, nie wiem, może 5 wystarczy. Podgrzewanie w słoiczku jest możliwe, ale musisz do tego użyć waromy. Po prostu: wlewasz wodę do naczynia (0,5l),  stawiasz waromę, wkładasz słoiczek do niej, przykrywasz pokrywą i włączasz czas i temperaturę varoma. Można też spróbować to samo przy użyciu koszyczka. Trzeba eksperymentować. Wink

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Prosze o porade!   Albo ja jestem slepa albo tego nie ma w podreczniku. Jesli chce miec wode lub zupke podgrzana do 37 stopni to na ile minut mam nastawic. Juz kila razy probiwalam podgrzewac i nie wychodzi. I 

i jeszcze pytanko.   Jest mozliwosc podgrzac zupke w sloiczku w tm5?

Pozdrrawiam


Dzieki, niby to takie banalne a jednak cos daje, faktycznie to co zbiera sie do góry to kopystka zrzuca na dno.


Przy użyciu kopystki  niejako "pomagamy" w wyrabianiu,  najczęściej ciast. Nie polega to tylko na włożeniu kopystki do otworu pokrywy. Pomagamy , mieszając kopystką zawartośc w naczyniu. Powinna to pokazac i wytłumaczyć przedstawicielka.  Wink

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam, rzadko tu goszcze poniewaz jestem typem samouka jednak zastanawiam sie co znaczy "mieszac za pomoca kopystki "   czy chodzi tylko o to aby podczas mieszania byla wlozona do otworu w pokrywie?

 


To już musisz sama eksperymentować. Spróbuj od  kilku sekund zwiększając obroty stopniowo np. do 8, potem sprawdź stopień rozdrobnienia i ewentualnie jeszcze chwilę. Nie ustawiaj czasu, ale patrz ile czasu mieliłaś, żeby mieć na przyszłość. W ten sposób zrobisz swój własny przepis na mielenie kawy. Bigsmile

Ja mam w ekspresie młynek wbudowany i się mieleniem nie zajmuję.  Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Kochani, Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak mielić kawę w ziarnach. Chodzi mi o zmielenie na taką grubość aby była odpowiednia do ekspresu ciśnieniowego, czyli nie za drobna i nie za gruba. Taka jaką się kupuje w sklepie już zmieloną.

Asia


Dziękuję za odpowiedzi. Pytam bo zatanawiałam sie czy trzeba będzie to doliczyć do "koszów eksploatacyjnych" - ich wymianę np. co parę lat. Ale już wszystko wiem dzięki Wam :)  Dziękuję

Jak pisałam w wątku powitalnym używam na razie TM21 (pożyczonego) i jego noże nie są jakoś szczególnie ostre i zatanawiałam się jak jest zaraz po zakupie czy te noże są bardzo ostre czy podobnej ostrości jak po kilku latach użytkowania...

Bo właśnie ostrzyć bym się bała - w senie zanosić do kogoś kto ostrzy noże i nożyczki (wyważenie) zwłaszcza że TM ma tak wysokie obroty...

Pozdrawiam

Basia


Basiu,  noży się nie ostrzy. Ostrość noży ma w TM drugorzędne znaczenie,  ponieważ istotą miksowania są obroty noży , ich szybkość i siła.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


smileysWitaj Barbaro ! smileys Nigdy w życiu nie ostrz noży  - one same się ostrzą podczas pracy a w szczególności przy kruszeniu kostek lodu smileys

smileys Mój TM ma 14 lat i do tej pory noże tną jak tralala smileys


Mam pytanie odnośnie noży. Czy można je ostrzyć? Czy jak się stępią to trzeba je wymienić? I po jakim czasie się tępią (przy intensywnej eksploatacji)

Szukałam na forum ale nic nie zmalazłam... Pytam ponieważ ze względu na duże obroty wydaje mi się że nie będzie ich można ostrzyć (ze względu na wyważenie) ale czy ktoś to przetestował?


Kama, jeszcze jedna ważna czynność. Czy przestrzegasz zasady kolejności składników?  Jeżeli w przepisie napisane, że składniki w/g podanej kolejniści - to tak trzeba je kolejno wkładać do naczynia.Sprawdź jeszcze to.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Żeby powiedzieć, że to są dokładnie te same składniki trzeba by było użyć mąki z tego samego opakowania i produktów w tej samej temperaturze, jednakowej wielkosci jajek, tej samej oliwy itd.

Typ mąki, ma ogromne znaczenie, bo im niższy - tym bardziej "maziste" ciasto. Duże znaczenie ma też temperatura wody. Zacznij może od tego, że nie wlewaj od razu całego płynu tylko 3/4, a później ewentualnie dolewaj w miarę potrzeby.

Znaczenie ma też oliwa czy olej - najmniej mokre są kiedy używa się oleju z pestek winogron bądź kukurydzy.

I jeszcze jedna uwaga - mam stary kielich z 2005 roku i nowy z bieżącego - do starego mniej się lepi, lepiej "odchodzi" od ścianek.

Powodzenia.

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Używam mąki 650, problem polega na tym, że siostra robi dokładnie to samo ciasto np. na pierogi i jej to ciasto wypada a moje nie, mimo dokładnie tych samych składników. Ona robiła pierogi leniwe i jej wypadło a moje wyszło rzadkie i lepiło się do ścianek naczynia bardzo. Sprawdzałam wagę bo myślałam że źle waży, ale waży dobrze. Nie wiem co jest przyczyną Aw

 


Kama,  ciasto nie zawsze wypada z naczynia. To zależy od rodzaju ciasta i jego konsystencji. Niektóre rodzaje ciast drożdżowych "wypadają", a inne nie. Myślę, że rodzaj mąki ma tu pośredni wpływ, a decyduje raczej ilość składników mokrych (woda, mleko, jajka itp.)  Wink  Dla sprawdzenie poproś siostrę , niech zrobi u Ciebie to swoje  "wypadające" ciasto i wtedy ocenisz. Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


kama1979 wrote:

Mam problem z wyrabianiem ciast.

A jakiej mąki używasz? Jaki typ?

Pozdr. Ala                   Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich


Mam problem z wyrabianiem ciast. Trzymam się ściśle przepisu a mimo to ciasto bardzo się klei, najdziwniejsze jest to, że siostra robi z dokładnie takich samych produktów i jej ciasto wypada z naczynia. Co może być przyczyną? 


Kasiu, ile czasu mniej więcej zajęło Ci to "na czuja"? Bo nie robiłam jeszcze bitej śmietany, ale mam zamiar i użyłabym również schłodzonej śmietany, podobnie jak Ty..

Mam na imię MONIKA! Witam wszystkich!!


Kasiu, super! Cieszę się, że planowane truskawki z bita smietaną dla gości się udały! Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych  Smile  Pytaj nas lub swojego PH o wszystko, chętnie pomożemy  Smile  

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


I udałao się ...wyszła bita  ..idealna .Była mocno schłodzona i na tzw."czuja " miksowałam  na 3obr.

Dziękuję za pomoc . Smile

Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna


Dziękuję dziewczyny , we czwartek będą goście  Cooking  2   zaplanowałam truskawki z bitą . Dam znać jak mi poszło Smile

Pozdrawiam  wszystkich Katarzyna