3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Włoskie paluszki pełnoziarniste


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

20 kawałek/kawałki/kawałków

  • 380 g ziarna pszenicy
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 65 g oleju
  • 30 g smalcu
  • 280 g wody, letniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g kaszy manny
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
  • 9
5

Przygotowanie

    1. Do naczynia miksującego włożyć pszenicę, zemleć 1 min/obr. 10.
    2. Dodać mąkę, drożdże, 50 g oleju, smalec, wodę, sól i cukier, wymieszać 3 min/ Closed lid / Dough mode .
    3. Z ciasta uformować gruby walec, posmarować pozostałym olejem, posypać kaszą manną i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
    4. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i 15-20 cm szerokości.
    5. Następnie pokroić je w paski o szerokości 1 cm, skręcić je lekko, nadając kształt korkociągu, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym wcześniej piekarniku. Czas pieczenia ok. 15-16 min/temp. 200°C.
10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz