3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wariant MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM i POMIDOROWYM AKCENTEM


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

2 porcja/porcje/porcji

KAPUSTA

  • 1 pęczka koperku świeżego, poszatkować
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 płaskiej łyżeczki cukru
  • 1 płaskich łyżeczek soku z cytryny
  • 25 g masła
  • 1 mała cebula lub 1 szalotka
  • 500 g młodej kapusty- pokrojona na kawałki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6
    20min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    DO DZIEŁA! Pyszny, wiosenny obiad i sam się zrobi :)
  1. 1. Umyć kapustę, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do Closed lid, poszatkować 20 s/obr. 4 (u mnie to wystarczyło, ale stopień rozdrobnienia proszę kontrolować wg gustu), przełożyć do miseczki.

     

     

  2. 2. opłukać Closed lid i wrzucić cebulę pokrojoną na pół, rozdrobnić 5 sek/obroty 5, zgarnąć kopystką na dno naczynia, dodać masło i poddusić 3,5 minuty/varoma/obroty 1

  3.  

    3. Dołożyć rozdrobnioną kapustę, dusić 10min/100st./obr.1Counter-clockwise operation

  4.  

    4. dodać sok z cytryny, sól, pieprz (wg uznania), łyżeczkę płaską cukru,  pokrojony koperek i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać 15 sek./obr 3 Counter-clockwise operation

10
11

Porady

nie trzeba dodawać wody, bo kapustka ma jej wystarczająco dużo. Mi najbardziej smakuje z młodymi ziemniaczkami w mundurkach tmrc_emoticons.)

 

SMACZNEGO!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smaczna kapustkadodałam marchewkę i tylko...

    Zgłoszony przez irena58 na lipca 10, 2017 at 14:25.

    Smaczna kapustkaSmiledodałam marchewkę i tylko szczyptę cukruBig Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie dodaam cukru i cytryny Pycha

    Zgłoszony przez anneetta17 na czerwca 28, 2017 at 19:58.

    Nie dodałam cukru i cytryny .. tmrc_emoticons.-) Pycha!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna kapusta Czytajc komentarze zrezygnowaam...

    Zgłoszony przez Sylwia_M. na maja 4, 2017 at 13:23.

    Przepyszna kapusta! Czytając komentarze zrezygnowałam z dodania cukru i wyszła pyszna tmrc_emoticons.-) następnym razem dodam marchewkę tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna...

    Zgłoszony przez elabroc na marca 1, 2017 at 19:48.

    Pyszna...

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo lubię kapustę z tego przepisu,robiłam...

    Zgłoszony przez Mac na listopada 3, 2016 at 19:00.

    Bardzo lubię kapustę z tego przepisu,robiłam wielokrotnie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • smaczna

    Zgłoszony przez Teufelchen07 na października 12, 2016 at 15:11.

    smaczna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kapusta bardzo smaczna

    Zgłoszony przez Agary na sierpnia 4, 2016 at 20:15.

    Kapusta bardzo smaczna tmrc_emoticons.) Wyszła jak dla mnie nieco za słodka, więc następnym razem w ogóle nie dodam cukru. Ponadto: czas gotowania 10 minut to za mało. Lepiej wydłużyć czas o kilka minut. I polecam dodanie kilku łyżek wody. Najwidoczniej "moja" kapusta nie miała jej zbyt wiele.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra baza U mnie bez

    Zgłoszony przez AngelinaK na sierpnia 1, 2016 at 14:28.

    Bardzo dobra baza tmrc_emoticons.) U mnie bez cytryny i cukru, ale za to z cukinią, papryką słodką w proszku i innymi moimi ulubionymi przyprawami. Moja kapusta, pomimo że młoda, musiała gotować się dłużej. Ostatecznie było bardzo smacznie tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajne i szybkie danie

    Zgłoszony przez Leonek2013 na lipca 7, 2016 at 21:02.

    Fajne i szybkie danie piątkowe  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najlepsza 

    Zgłoszony przez TalaDora na lipca 7, 2016 at 18:35.

    Najlepsza  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobra Dla mnie 7

    Zgłoszony przez Magda341 na czerwca 15, 2016 at 13:04.

    Bardzo dobra tmrc_emoticons.) Dla mnie 7 sekund szatkowania wystarczy.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :) bardzo się cieszę -

    Zgłoszony przez nathalie_m na czerwca 8, 2016 at 15:30.

    tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) bardzo się cieszę - cukier rzeczywiście nie jest potrzebny - ja chyba z przyzwyczajenia dodaję, tak jak do pomidorówki, do złamania smaku..

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepyszna.u mnie bez dodatku

    Zgłoszony przez hakimm na czerwca 4, 2016 at 12:40.

    Przepyszna.u mnie bez dodatku cukru.Super napewno nie raz ja zrobie.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Bardo smaczna kapusta.  Jak

    Zgłoszony przez katarzynawnowak na czerwca 3, 2016 at 20:03.

     

    Bardo smaczna kapusta.  Jak będę robić kolejny raz spróbuję nie dawać cukru, bo na mój gust troszkę za słodka wyszła.  Mimo to pierwsza klasa. Dziękuję za przepis. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo dobry przepis. Pycha

    Zgłoszony przez muf1 na maja 22, 2016 at 10:16.

    Bardzo dobry przepis. Pycha tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo się cieszę, że smakuje

    Zgłoszony przez nathalie_m na września 4, 2015 at 08:41.

    bardzo się cieszę, że smakuje tmrc_emoticons.) muszę spróbować bez cukrutmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo smaczne. Robię po raz

    Zgłoszony przez Dunika na września 3, 2015 at 16:44.

    Bardzo smaczne. Robię po raz kolejny z tego przepisu (nie dodaję jedynie cukrytmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • proste w zrobieniu i bardzo

    Zgłoszony przez Ataeblig na sierpnia 31, 2015 at 00:19.

    proste w zrobieniu i bardzo smaczne  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • dziękuję i smacznego!   Oli

    Zgłoszony przez nathalie_m na sierpnia 12, 2015 at 11:55.

    dziękuję i smacznego! tmrc_emoticons.)

     

    Oli

    Super przepis. Kapusta wychodzi obłędna. Szczerze polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Kapusta

    Zgłoszony przez Oli na lipca 25, 2015 at 15:46.

    Super przepis. Kapusta wychodzi obłędna. Szczerze polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • hmmm... nie mam doświadczenia

    Zgłoszony przez nathalie_m na lipca 22, 2015 at 15:19.

    hmmm... nie mam doświadczenia jeszcze z przetworami na zimę, więc trudno mi powiedzieć... ale właściwie, skoro można pasteryzować inne warzywa, to dlaczego nie kapustę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cieszę się, że smakuje ja

    Zgłoszony przez nathalie_m na lipca 22, 2015 at 15:18.

    cieszę się, że smakuje tmrc_emoticons.) ja też kolejny raz dziś ją robię - tak lubię młodą kapustę, że całe 0,5 kg jestem w stanie zjeść sama tmrc_emoticons.D

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pychota Szybkie i bardzo

    Zgłoszony przez koala 77 na lipca 22, 2015 at 14:54.

    Pychota tmrc_emoticons.)

    Szybkie i bardzo smaczne  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kapustka pyszna. Czy można ją

    Zgłoszony przez maagda1982 na lipca 21, 2015 at 20:54.

    Kapustka pyszna. Czy można ją w słoikach zapasteryzować na zimę?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo się cieszę - na

    Zgłoszony przez nathalie_m na czerwca 28, 2015 at 13:27.

    Bardzo się cieszę - na zdrowie! tmrc_emoticons.)

     

    renrew

    robiłam dwukrotnie, bez przecieru pomidorowego, wyszła mi lepsza niż dotychczasowe wykonania w sposób tradycyjny(garnkowy) - super, dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • robiłam dwukrotnie, bez

    Zgłoszony przez renrew na czerwca 24, 2015 at 16:06.

    robiłam dwukrotnie, bez przecieru pomidorowego, wyszła mi lepsza niż dotychczasowe wykonania w sposób tradycyjny(garnkowy) - super, dziękuję za przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • cieszę się, że smakowała ja

    Zgłoszony przez nathalie_m na maja 22, 2015 at 06:54.

    cieszę się, że smakowała tmrc_emoticons.) ja robiłam ją 2 dni temu, ale już za mną "chodzi" znowu tmrc_emoticons.) więc spróbuję Twoją wersję tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Kapusta bardzo dobra,

    Zgłoszony przez Justyna80 na maja 21, 2015 at 22:28.

    Kapusta bardzo dobra, osobiście zrezygnowałam z dodania cukru i cytryny a dodałam ostrą paprykę  tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze