3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Uszka do barszczu


Wydrukuj:
4

Składniki

30 porcja/porcje/porcji

  • Farsz:
  • 150 g cebuli, przekrojonej na połowę
  • 20 g oleju
  • 30-50 g bułki tartej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • Ciasto:
  • 250-270 g mąki pszennej
  • 15 g oleju
  • 150 g ciepłej wody
  • 50 g grzybów, suszonych, (np.: borowiki, podgrzybki)
  • 500 g wody
  • 6
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. Farsz:

    1. 1.    Do naczynia miksującego włożyć grzyby, rozdrobnić 3 s/obr. 6.
    2. 2.    Dodać wodę, gotować 20 min/100ºC/obr. 1.
    3. 3.    Całość przecedzić przez koszyczek, odstawić do ocieknięcia.
    4. 4.    Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5, następnie poddusić 3 min/Varoma/obr. 2.
    5. 5.    Dodać grzyby, 30 g bułki tartej, sól i pieprz, dusić 1 min/100ºC/obr. 2, zmiksować 10 s/obr. 5, odstawić do ostygnięcia. Jeśli farsz jest zbyt mokry należy dodać więcej bułki tartej.

     

    Ciasto:

    1. 6.    Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min//.
    2. 7.    Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, miarką MT wykroić kółka. Na środek każdego nałożyć farsz, zlepić jak pierogi i skleić ze sobą dwa przeciwległe końce.

    Gotować we wrzącej osolonej wodzie, do momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię wody.

10
11

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mąż robił już 2x z tego przepisu i są pyszne...

    Zgłoszony przez Vanesska na września 24, 2018 at 14:18.

    Mąż robił już 2x z tego przepisu i są pyszne !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ten przepis mnie nie zachwycil. Farsch byl troche...

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na marca 17, 2017 at 12:45.

    Ten przepis mnie nie zachwycil. Farsch byl troche bez smaku lub moze tez raczej gorzki posmak grzybow....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis. Szczególnie jeśli chodzi...

    Zgłoszony przez niunas na grudnia 16, 2016 at 15:28.

    Świetny przepis. Szczególnie jeśli chodzi o ciasto. Uszka lepiły się raz dwa! tmrc_emoticons.) Ja grzyby moczyłam całą noc. Farsz bardzo dobry, aczkowiek u mnie był mały posmak goryczki. Nie wiem czy to zależy od grzybów czy od cebuli.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis! Pychota! Moje pierwsze uszka,...

    Zgłoszony przez Duśka0680 na grudnia 16, 2016 at 11:00.

    Super przepis! Pychota! Moje pierwsze uszka, ciasto mega plastyczne! Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ivett napisał:...

    Zgłoszony przez Kasia_Karlsruhe na grudnia 12, 2016 at 15:03.

    Ivett napisał:
    wszyscy rozumieją ten przepis a ja nieCry pomieszanie składników ciasta i farszu.o ile wiem to grzyby do farszu a woda? napisane ze do farszu a w składnikach do ciasta.POMOCY!!!!



    Ja na poczatku tez nie bardzo zrozumialam ten przepis... W sumie to tylko w skladnikach kolejnosc sie nie zgadza, najpierw powinny byc grzyby, rozdrbnic, potem dolac 500 g wody a potem to juz tak jak leci farsz i ciasto tmrc_emoticons.-)

    Jednego co jeszcze nie zrozumialam, to grzyby przed robieniem namoczyc czy suszone rozdrbnic?....

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wszyscy rozumieją ten przepis a ja nie...

    Zgłoszony przez Ivett na grudnia 8, 2016 at 14:45.

    wszyscy rozumieją ten przepis a ja nieCry pomieszanie składników ciasta i farszu.o ile wiem to grzyby do farszu a woda? napisane ze do farszu a w składnikach do ciasta.POMOCY!!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje już zrobione i zamrożone, polecam

    Zgłoszony przez Marzena_7777 na listopada 20, 2016 at 18:07.

    Moje już zrobione i zamrożone, polecamCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cisto plastyczne a farsz

    Zgłoszony przez olina na stycznia 21, 2016 at 14:22.

    Cisto plastyczne a farsz przesmaczny. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uszka wyszły świetnie.

    Zgłoszony przez apage_borsuk na grudnia 30, 2015 at 14:26.

    Uszka wyszły świetnie. Pychota! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uszka rewelacyjne, zniknęły

    Zgłoszony przez art_jmc na grudnia 28, 2015 at 15:49.

    Uszka rewelacyjne, zniknęły jako jedna z pierwszych potraw ze stołu.

    Polecam!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak ma być   sprawdziłem

    Zgłoszony przez KosmatyKucharz na grudnia 27, 2015 at 19:58.

    Tak ma być Closed lid Dough mode tmrc_emoticons.) sprawdziłem tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uszka wyszły świetnie!!! Mimo

    Zgłoszony przez KosmatyKucharz na grudnia 27, 2015 at 19:56.

    Uszka wyszły świetnie!!!

    Mimo iż użyłem chińskich grzybków to wyszło świetnie. tmrc_emoticons.-) tmrc_emoticons.-D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis,rewelacja

    Zgłoszony przez monia7 na grudnia 23, 2015 at 21:03.

    Super przepis,rewelacja

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uszka wspaniałe Niebo w

    Zgłoszony przez Monisia75 na grudnia 22, 2015 at 10:13.

    Uszka wspaniałe tmrc_emoticons.) Niebo w gębie tmrc_emoticons.) Ciasto mięciutkie i elastyczne, farsz przepyszny tmrc_emoticons.) Córka po spróbowaniu powiedziała: "Mamo,uszka mega"tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis. Właśnie

    Zgłoszony przez barbara@ na grudnia 20, 2015 at 18:44.

    Super przepis. Właśnie zrobiłam moje pierwsze samodzielne uszka tmrc_emoticons.-) Pyyyszne. I wspaniale wyglądają

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja nie namoczylam grzybów i

    Zgłoszony przez msen na grudnia 20, 2015 at 12:53.

    Ja nie namoczylam grzybów i żałuję.  Farsz wyszedł gorzki  tmrc_emoticons.(  

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię je któryś raz z rzędu i

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 20, 2015 at 08:52.

    Robię je któryś raz z rzędu i są naprawdę rewelacyjne! 

    Polecam gorąco!

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Uszka rewelacyjne, rozpływają

    Zgłoszony przez iwka_ma na grudnia 18, 2015 at 21:13.

    Uszka rewelacyjne, rozpływają się w ustach. Nawet dla początkującej gospodyni do zrobienia. Dziękuję za wspaniały przepis, który wykorzystałam, przygotowując Swięta. Część uszek zamroziłam surowych, a część ugotowałam, specjalnie po to, żeby spróbować. Nie żałuję - polecam wszystkim niezdecydowanym,

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Tak, 2min/interwał

    Zgłoszony przez ufka30 na grudnia 17, 2015 at 08:48.

    Tak, 2min/interwał tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cześć, Mam pytanie odnośnie

    Zgłoszony przez karolamarek na grudnia 14, 2015 at 18:53.

    Cześć,

    Mam pytanie odnośnie pkt 6  jest napisane do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na ciasto, wyrobić 2 min//.?  Ma być 2 min Closed lidDough mode?  Będę robić pierwszy raz uszka w thermomixie wiec mam wątpliwości.

    Z góry dzięki za odpowiedź Mrugnięcie

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem zachwycona tym ciastem

    Zgłoszony przez Pola75 na grudnia 12, 2015 at 14:58.

    Jestem zachwycona tym ciastem ! Mięciutkie , elastyczne ; lepienie uszek poszło mi tak szybko jak nigdy dotąd !

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super

    Zgłoszony przez pan_profesor na grudnia 30, 2014 at 09:33.

    Super przepis!!!Polecam!!!Mina teściowej gdy spróbowała-BEZCENNAtmrc_emoticons.-) Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciekawy, bo nie trzeba

    Zgłoszony przez mikulina na grudnia 23, 2014 at 17:24.

    Ciekawy, bo nie trzeba wcześniej moczyć grzybów. Zrobię farsz już dziś, a jutro do lepienia tmrc_emoticons.)

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skorzystałam z przepisu na

    Zgłoszony przez karolina90 na grudnia 23, 2013 at 10:51.

    Skorzystałam z przepisu na ciasto. Niesamowite ułatwienie w świątecznych przygotowaniach. Ciasto tak delikatne, że nie trzeba się bać o zbyt grube wałkowanie a co najważniejsze po 2 min. wyrabiania na interwale jest już gotowe do wałkowania bez dodatkowego dodawania mąki. Z podanej ilości składników (wycinając kółka MT) zrobiłam 50 uszek bo tyle potrzebowałam (reszte ciasta zamroziłam) a spokojnie wyszłoby jeszcze ok. 100 szt. tmrc_emoticons.) Farsz robiłam swój także, komentarz dotyczy tylko ciasta. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych i Smacznych Świąt tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja grzyby moczę, nie wiem co

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 12, 2013 at 12:08.

    Ja grzyby moczę, nie wiem co odpowie Mixi ? Pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy grzyby rozdrabniamy

    Zgłoszony przez Jelka na grudnia 12, 2013 at 09:37.

    Czy grzyby rozdrabniamy suszone, czy wcześniej namoczone?

    pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobilam podwòjna porcje

    Zgłoszony przez veronicab71 na grudnia 24, 2012 at 16:43.

    Zrobilam podwòjna porcje farszu i z tej porcji ciasta wyszlo mi 100 sztuk uszek Big Smile Big Smile  Troche na dzisiaj, a reszte zamrozilam. Bedzie na przyszly raz tmrc_emoticons.;)  Ja mroze surowe uszka, pierogi, makaron.... itd. Ukladam na tacke posypana lekko maka, ukladam jeden obok drugiego, by sie nie stykaly i do zamrazalnika. Zamrozone wkladam do woreczka, jak Gabrysia (zajmuja mniej miejsca ) Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Mixi zrobiłam pyszne uszka

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 24, 2012 at 15:42.

     Mixi zrobiłam pyszne uszka do barszczu tmrc_emoticons.) polecam tmrc_emoticons.D Big Smile Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • kolejny przepis do

    Zgłoszony przez ilonaw na grudnia 17, 2012 at 20:38.

    kolejny przepis do wypróbowania Cooking 1  , w wigilię zabieram się za klejenie uszek, dziękuje za przepis MIXI

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Mixi dziękuję za przepis

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na grudnia 16, 2012 at 22:45.

    Mixi dziękuję za przepis tmrc_emoticons.) jutro zrobię uszka Big Smile Pozdrawiam Party Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo dziekuje:))

    Zgłoszony przez marta22 na listopada 25, 2011 at 09:23.

    bardzo dziekujetmrc_emoticons.))

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jeżeli chcemy uszka , bądź

    Zgłoszony przez gabi49 na listopada 24, 2011 at 20:32.

    Jeżeli chcemy uszka , bądź pierogi , zamrozić, to po ugotowaniu najlepiej polać je olejem, poukładać na tacce i tak włożyc do zamrażarki. Po zamrożeniu można je włożyć do woreczka , zajmują wówczas mniej miejsca . Jeżeli chcemy je zjeść, to wyjąć i odparować kilka minut , może 5, na waromie. Są jak świeżo ugotowane.. Tak u mnie w domu praktykujemy z wszystkimi pierogami i kluskami na parze.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wydaje  mi się, że  ugotowane

    Zgłoszony przez akunia na listopada 24, 2011 at 18:09.

    Wydaje  mi się, że  ugotowane można  zamrozić 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • czy zamrozic mozna surowe,czy

    Zgłoszony przez marta22 na listopada 24, 2011 at 16:57.

    czy zamrozic mozna surowe,czy ugotowane?chcialabym zamrozic,ale nie wiem jak,boje sie ze sie posklejajatmrc_emoticons.((

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam dzisiaj uszka PYCHA

    Zgłoszony przez akunia na listopada 24, 2011 at 16:49.

    Zrobiłam dzisiaj uszka PYCHA !!!!!! tmrc_emoticons.) polecam z barszczykiem  przepis też  z niebieskiej  książki też jest super !!!! Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ile sztuk mniej więcej

    Zgłoszony przez mmarta132 na listopada 21, 2011 at 16:06.

    ile sztuk mniej więcej wychodzi z tego przepisu?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Fajny przepis trzeba

    Zgłoszony przez akunia na października 7, 2011 at 16:17.

    Fajny przepis trzeba skosztować Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • wyprubuję jutro dla

    Zgłoszony przez wiesława kulinska na października 7, 2011 at 15:57.

    wyprubuję jutro dla gości,dobre bo bez mięska

    tmrc_emoticons.) Cooking 1 Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo fajny przepis.

    Zgłoszony przez dzidektrbn na września 8, 2011 at 14:46.

    Bardzo fajny przepis. Zrobiliśmy ponad 70 sztuk. Część zjedliśmy a resztę zamroziliśmy. Pyszności!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis, jutro je

    Zgłoszony przez waga na grudnia 23, 2010 at 14:25.

    Super przepis, jutro je spróbujemy z barszczem tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze