Tu jesteś:
4
Składniki
4 porcja/porcje/porcji
- 600 g ziemniaków, małych, dokładnie umytych
- 1 szczypta cukru
- 500 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1000 g szparagów, białych lub zielonych, obranych ze skórki
-
6
15min
Czas całkowity 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
-
9
5
Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól i cukier, włożyć koszyczek, włożyć do niego ziemniaki. Szparagi ułożyć w poprzek na górnej części przystawki Varoma.
- Nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze około 25-30min/Varoma/obr.1. Sprawdzić, czy szparagi się ugotowały, w razie potrzeby przedłużyć czas gotowania (w zależności od wielkości i rodzaju szparagów). Podawać szparagi i małe ziemniaki jako przystawkę do smażonego mięsa lub szynki.
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Komentarze
OdpowiedzUwielbiam zielone szparagi
Uwielbiam zielone szparagi !
wlasnie sprawdzilam i te
wlasnie sprawdzilam i te 25min to czas idealny
Moja córka do tego zawsze
Moja córka do tego zawsze dodaje sos holenderski
Ja uwielbiam z sosem
Ja uwielbiam z sosem holenderskim...z Tm5.....mniam,palce lizac
Wypróbowany przepis. bardzo
Wypróbowany przepis. bardzo dobre danie.wyszło super.polecam
Według tego przepisu
Według tego przepisu gotowałam jedynie szparagi - jako "danie" na kolację. 25 minut dla 1 kg zielonych szparagów na Varomie okazało się idealnym czasem. Szparagi wyszły palce lizać! O wiele smaczniejsze niż gotowane w wodzie. Polecam!
Zrobiłam tak szparagi,
Zrobiłam tak szparagi, zielone. I powiem tak, ze moim zdaniem cała sztuka w pysznych szpargach tkwi w tym aby uparowac je odpowiednio, nie za długo ale tak zeby były miękkie a jednocześnie chrupiące. Zbyt długie parowanie powoduje, ze robią się "żylaste". Przepis polecam.
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
A ja się zastanawiałm jak
A ja się zastanawiałm jak gotowac szparagi i nie wpadłam, ze na Varomie. Dzięki
Grażka
Życie jest lekkie, łatwe i przyjemne.
Bardzo łatwy przepis, ale
Bardzo łatwy przepis, ale zarazam bardzo smaczny. Idealny w wersji z jajkiem sadzonym lub z filetem z kurczaka z grilla.
"Blokada naczynia miksującego"
Smaczne i zdrowe, ja także
Smaczne i zdrowe, ja także zrobiłam z jajkiem sadzonym
Już kilka razy robiłam
Już kilka razy robiłam zielone szparagi wg tego przepisu i za każdym razem są super!
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Uwialbiam ten przepis i
Ważne by sprawdzić szparagów
Ważne by sprawdzić szparagów przy zakupie. Muszą być świeże i niezdewniałe.
Koncowki powinno się łamać, zawsze odłamują się w miejscu gdzie zaczynają być miękkie.
Cudownie, że znów zaczyna się sezon na szparagi. W tym roku trochę późno. Mam nadzieję, że truskawki będą o czasie
"...nowa potrawa znaczy dla ludzkości więcej niż nowo odkryta gwiazda.."
:) Ja również nie mam
Albo trafiłam na złe szparagi
Albo trafiłam na złe szparagi (białe) albo nie wiem co... dla mnie to było nie dobre (niby miękkie a twarde..bllee i ten smak wrrr) więc wywaliłam... ale ziemniaczki pycha
Fajne wiosenne danie, lubie
Fajne wiosenne danie, lubie szparagi, dodaje do ulubionych
Robiłam wczoraj. Fajny
Robiłam wczoraj. Fajny przepis, bo wystarczy wszystko wrzucić i gotuje się samo. Sugerowałabym dać więcej soli, bo ziemniaki wyszły zupełnie niedoprawione (a zazwyczaj nie używam dużo soli).
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com