Składniki
1200 g
mięso
- 1800 g schabu bez kości
nadzienie
- 5 Suszonych śliwek
- 5 suszonych morel
- 1 garść suszonej żurawiny
dodatkowo
- folia spożywcza
- 1500 g wody
marynata
- 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (Dijon)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka pieprzu w ziarnach
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
- 20-25 g soli gruboziarnistej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren jałowca
-
6
2h 0min
Czas całkowity 35minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 3 równe części, w każdej części robimy nożem w środku dziurę tak aby powstała kieszonka. Do każdego kawałka mięsa wkładamy suszone owoce. Odstawiamy.
Do kielicha wkładamy składniki na marynetę pomijając czosnek i musztardę, miksujemy 10s/obr 6 następnie dodajemy czosnek i musztardę i miksujemy 5s/obr 6
Do naczynia miksującego wlewamy wodę
Do Varomy włożyć zamarynowane kawałki mięsa w folii. Gotować ok 85 min/Varoma/obr 1
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia nie rozwijając folii. Można pozostawić w Varomie lub na talerzu. Otworzyć zawartość dopiero po całkowitym wystudzeniu odlać płyn, który wyciekł z mięsa.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Można podawać na ciepło jak również na zimno do kanapek
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz(Brak tematu)
Ktora strona foli zawinac mieso? Matowa ma byc do...
Ktora strona foli zawinac mieso? Matowa ma byc do srodka czy na zewnatrz??
dzisiaj robiłam - pyszne,
dzisiaj robiłam - pyszne, zarówno z pomidorami suszonymi jak i śliwkami