- TM 5
 
Składniki
mięso
- 1800 g schabu bez kości
 
nadzienie
- 5 Suszonych śliwek
 - 5 suszonych morel
 - 1 garść suszonej żurawiny
 
dodatkowo
- folia spożywcza
 - 1500 g wody
 
marynata
- 1,5 łyżeczki ostrej musztardy (Dijon)
 - 4 ząbki czosnku
 - 1 łyżeczka suszonej cebuli (opcjonalnie)
 - 1 łyżeczka rozmarynu
 - 1 łyżeczka kolendry
 - 1 łyżeczka tymianku
 - 1 łyżka majeranku
 - 1 łyżka pieprzu w ziarnach
 - 2 liście laurowe
 - 3 goździki
 - 20-25 g soli gruboziarnistej
 - 4 ziarna ziela angielskiego
 - 5 ziaren jałowca
 
Akcesoria, których potrzebujesz
- 
                        
                        
                        Varoma - 
                        
                        
                        Kopystka - 
                        
                        
                        Naczynie miksujące kompletne premium 
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Schab myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 3 równe części, w każdej części robimy nożem w środku dziurę tak aby powstała kieszonka. Do każdego kawałka mięsa wkładamy suszone owoce. Odstawiamy.
Do kielicha wkładamy składniki na marynetę pomijając czosnek i musztardę, miksujemy 10s/obr 6 następnie dodajemy czosnek i musztardę i miksujemy 5s/obr 6
Do naczynia miksującego wlewamy wodę
Do Varomy włożyć zamarynowane kawałki mięsa w folii. Gotować ok 85 min/Varoma/obr 1
Pozostawić do całkowitego wystygnięcia nie rozwijając folii. Można pozostawić w Varomie lub na talerzu. Otworzyć zawartość dopiero po całkowitym wystudzeniu odlać płyn, który wyciekł z mięsa.
Porady
Można podawać na ciepło jak również na zimno do kanapek
Model urządzenia Thermomix®
- 
                    
                        Przepis jest tworzony dlaTM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
 
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
                    
                    
                                    
                        
                        

                        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
        
Komentarze
Ktora strona foli zawinac mieso? Matowa ma byc do srodka czy na zewnatrz??
dzisiaj robiłam - pyszne, zarówno z pomidorami suszonymi jak i śliwkami