3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Powidła ze śliwek w/g Lucynki


Wydrukuj:
4

Składniki

POWIDŁA

  • 1000 g śliwek węgierek, wypestkowanych
  • 100 g cukru
  • 6
    15min
    Czas całkowity 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
  • 9
5

Przygotowanie

  1. 1. Do Closed lid wkładamy wypestkowane śliwki, miksujemy 30 sek/pbr.10

    2. Zakładamy motylek i wsypujemy cukier. Wszystko razem gotujemy (parujemy) 25 min/temp.varoma/ obr.2,5, na poktywkę stawiamy koszyczek

    3. Po upływie czasu możemy jeszcze krótko zmiksować i przekładamy powidła do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odwracamy do góry dnem, żeby zakrętki "złapały". SMACZNEGO!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Jeżeli śliwki są bardzo dojrzałe i soczyste , sprawdzić kosystencję i ewentualnie jeszcze  pogotować (odparować).


Powidła gęstnieją po wystygnięciu! W naczyniu wydają się rzadkie.


Są bez dodatku wszelkich substancji zagęszczających . Naturalne i zdrowe.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Przepis rewelacyjny, polecam

    Zgłoszony przez 77justine na lipca 15, 2018 at 00:55.

    Przepis rewelacyjny, polecam Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne. Ja zamiast cukru dałam 200g erytrolu aby...

    Zgłoszony przez Domka86 na lipca 11, 2018 at 18:22.

    Pyszne. Ja zamiast cukru dałam 200g erytrolu aby były bardziej fit tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszły rewelacyjne! Polecam ten przepis

    Zgłoszony przez Wolverine na września 28, 2017 at 07:47.

    Wyszły rewelacyjne! Polecam ten przepis

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super polecam

    Zgłoszony przez liki1117 na listopada 20, 2016 at 13:14.

    Super polecam Cooking 1

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Genialne, proste do zrobienia. Polecam

    Zgłoszony przez esti-zet na października 31, 2016 at 00:45.

    Genialne, proste do zrobienia. Polecam tmrc_emoticons.)Cooking 9

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne, a jak długo można je

    Zgłoszony przez Pb4676 na października 7, 2016 at 19:04.

    Pyszne, a jak długo można je przechowywać?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moniko, kiedy "później"? Nie

    Zgłoszony przez gabi49 na października 5, 2016 at 15:38.

    Moniko, kiedy "później"? Nie rozumiem Twojego pytania.

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Później postępować jak w

    Zgłoszony przez monika81 na października 5, 2016 at 15:06.

    Później postępować jak w przepisie w/g Lucynki?

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne powidła  Polecam ten

    Zgłoszony przez agniesia528 na września 30, 2016 at 11:29.

    Pyszne powidła  tmrc_emoticons.) Polecam ten przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Moje wyszły świetnie.

    Zgłoszony przez Mada84 na września 8, 2016 at 14:45.

    Moje wyszły świetnie. Zrobiłam z kilograma, narazie słoika na zimię jeszcze nie mam nawet jednego, wczoraj wszyscy jedli kanapki, a nawet same powidła łyżką, a dzisiaj chcą z powidłami naleśniki. tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zrobiłam 20 słoiczków bez

    Zgłoszony przez ada67 na września 7, 2016 at 22:30.

    Zrobiłam 20 słoiczków bez cukru. Wyśmienite. Zwiększyłam tylko czas gotowania powideł do 30 min. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przepis cudowny w swej

    Zgłoszony przez milioli na września 6, 2016 at 17:50.

    przepis cudowny w swej prostocie, a powidła bajeczne 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidła przepyszne, zrobiłam

    Zgłoszony przez aprzybylska91 na sierpnia 31, 2016 at 23:15.

    Powidła przepyszne, zrobiłam już 6 kg śliwek, super ze tak mało cukru

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dwukrotnie robiłam powidła z

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 29, 2016 at 08:33.

    Dwukrotnie robiłam powidła z innych różnych przepisów i za każdym razem miałam mocno przypalone naczynie. Nie wiem czy tylko ja mam takiego pecha? Ledwo doszorowałam i bardzo sie zraziłam a szkoda ,bo powidła sa pyszne. Kusi mnie jednak ten przepis, bo byc może uzycie motylka zapobiegnie przypaleniu? A może z moim TM jest cos nie tak? Od czasu do czasu cos przypali , ale nie do takiego stopnia jak powidła. Proszę o radę może powinnam go reklamować?

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super, do czesci sliwek

    Zgłoszony przez Mruczaca na sierpnia 28, 2016 at 19:06.

    Super, do czesci sliwek dalismy kakao (40g na 1kg sliwek) - pycha. Sloiczki juz odstawione tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Potwierdzam pysznie i prosto

    Zgłoszony przez edusia68 na lipca 26, 2016 at 21:11.

    Potwierdzam pysznie i prosto

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidła wyszły przepyszne 

    Zgłoszony przez kasiullka4 na września 27, 2015 at 12:04.

    Powidła wyszły przepyszne  tmrc_emoticons.) Dziękuję 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przerabiam kolejny kilogram

    Zgłoszony przez elluchna na września 18, 2015 at 11:51.

    Przerabiam kolejny kilogram tmrc_emoticons.) Pychota tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się , że smakują. 

    Zgłoszony przez gabi49 na lipca 29, 2015 at 11:15.

    Cieszę się , że smakują.  Love

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne a przede wszystkim

    Zgłoszony przez Brownie4U na lipca 29, 2015 at 09:32.

    Pyszne a przede wszystkim mega proste tmrc_emoticons.-D z pewnością będę robić je co roku

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • się skusilam i nie żałuję

    Zgłoszony przez goofinka na lipca 24, 2015 at 19:28.

    się skusilam i nie żałuję tmrc_emoticons.) chyba zacznę w końcu robić zapasy na zimę. Super przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Powidła wyszły przepyszne

    Zgłoszony przez dhalii na września 17, 2013 at 20:21.

    Powidła wyszły przepyszne tmrc_emoticons.) bardzo dziękuję za przepis, na pewno na stałe zagości wśród moich przetworów tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skorzystałam z przepisu i

    Zgłoszony przez Chesti_00 na września 15, 2013 at 21:28.

    Skorzystałam z przepisu i wszyscy jesteśmy zachwyceni. tmrc_emoticons.) Przerobilismy 11kg niektóre tury z dodatkiem jabłek i też wyszło pycha. Gabi dzięki za pomoc tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • zrobilam z polowy...super

    Zgłoszony przez KUWI na sierpnia 18, 2013 at 21:19.

    zrobilam z polowy...super tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • poczekam na śliwki

    Zgłoszony przez ilonaw na sierpnia 13, 2013 at 19:09.

    poczekam na śliwki Big Smile  napewno wyjdą smaczne powidła śliwkowe tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi bardzo dobre te

    Zgłoszony przez Anna500 na października 6, 2012 at 15:54.

    Gabi bardzo dobre te powidełka, przerobiłam 10 kg bo u mnie w domku to jedzą tylko sliwki i wisnie jeżeli chodzi o dżemiki, bardzo dziękuję za szybki i pyszny przepis tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D i bardzo zdrowy bo ma mało cukru tmrc_emoticons.D pozdrawiam tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Gabi dziękuję za

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na września 10, 2012 at 13:22.

    Gabi dziękuję za szybki,prosty i bez chemii  przepis tmrc_emoticons.D dżemik jest gęsty i pyszny Love   tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziękuję za zainteresowanie

    Zgłoszony przez gabi49 na września 9, 2012 at 22:55.

    Dziękuję za zainteresowanie tematem powideł. Proponuję dodać wariant bo komentarz może się gdzieś zapodziać. Wybór sposobu wykonania  pozostawiam użytkownikom. W moim sposobie temperatura varoma pełni funkcję "odparowania", a wszystko jest w jednym naczyniu. Wydaje mi się, że też można wybrać mniejszy stopień rozdrobnienia i pewnie uzyska się atrakcyjną skórkę. Wypróbuję taką wersję.Big Smile

    GaBi

    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • :OWitam zainteresowane osoby

    Zgłoszony przez Danuta Baska na września 9, 2012 at 22:30.

    :OWitam zainteresowane osoby przygotowaniem powideł...)))

    Moja propozycja !!!

    1/Podsuszyć  w piekarniku wypestkowane śliwki korzystając z duzej blaszki.Temperatura 180-200 stopni (termoobieg)

    czas 20 min

    2/ Nie miksować tylko lekko rozdrobnić obroty pozycja 7  czas 4-5 sek  przy uzyciu kopystki.Skórka w  smazonych powidłach to cała atrakcja.

    Zyczę przyjemności w fantazjowaniu  kulinarnym przy uzyciu Thermomixa. tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.)

     

     

     

    dana08

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze