
Składniki
foremkę keksową
- pieprz
- soli
- 150 bułki tartej
- 3 łyżki kaszy manny
- 4 jajka
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 1łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 żółtego sera
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka (50-60g )
- 3 szklanki cukini startej i odciśniętej
- 500 g pieczarek
- majeranek
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
1. Pieczarki, marchewkę i cukinię obrać. Każde po kolei zmiksować po 5-10s./obr.5 przekładając do oddzielnych pojemników.
2. Zetrzeć ser żółty 10s./obr.5-6. przełożyć do oddzielnej miseczki.
3. Cebulę posiekać w
"Blokada naczynia miksującego" 4s./obr.5 i poddusić na łyżce oleju 2 min./Varoma/obr.2, dodać pieczarki i dusić do momentu, aż sok odparuje.
4. Do dużej miski przełożyć cukinię i marchewkę, dodać uduszone pieczarki, ser żółty, natkę pietruszki, olej, żółtka jaj, kaszę mannę. Doprawić do smaku przyprawami. Gęstość kontrolować poprzez stopniowe dodawanie bułki tartej. Bułkę odawać do momentu uzyskania gęstej masy.
5. Do czystego i suchego
"Blokada naczynia miksującego" wlać białka i ubić 2 min./obr.4.
Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C przez godzinę, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
* jako akcent na zbliżające się święta, do pasztetu przed pieczeniem można włożyć ugotowane na twardo jajka.
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
z tymi pieczarkami to jakiś błąd po zmienie wyglądu strony. przepis poprawiłam .
pieczarek portobello co to za pieczarki?nie moga byc zwykłe?ile gram cukini?średnie to rożnie wyglądaja,hmmm
A czy taki pasztecik mozna wlożyć do słoików i zapasteryzować? ;o)
Gabrysiu pasztet jest pyszny !!!
[[wysiwyg_imageupload:1697:]]
Agatko, napisz jak smakuje. Ja też mam zamiar go zrobić, bo po tradycyjnym, mięsnym niezbyt komfortowo się czuję.
Pasztet upiekłam
właśnie się studzi ....
[[wysiwyg_imageupload:1695:]]