3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pasztet babuni


Wydrukuj:
4

Składniki

8 porcja/porcje/porcji

  • 2 jaja
  • 60 gramów bułki tartej
  • 1/2 płaskie łyżki vegety, wykonanej w Termomixie
  • 60 gramów masła
  • 50 gramów smalcu
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 cebule, średnie
  • 200 gramów wątróbki, pokrojonej na kawałki
  • 600 gramów karkówki, pokrojonej na kawałki
  • 400 gramów boczku, pokrojonego na kawałki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 2 płaskie łyżki soli
  • pieprz, do smaku
  • 6
    1h 40min
    Czas całkowity 50min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    PASZTETU
  1. 1. Do naczynia miksujacego włozyć cebulę, rozdrobnić 5s/obr.4. Składniki zgarnąc kopystką ze ścianek na dno naczynia miksujacego

    2. Dodać mięso z karkówki i boczku (bez wątróbki), listek laurowy, ziele angielskie, smalec masło, wegetę, dusić 30 min/120stopni/obr.1

    3. Dodać wątróbkę, dusić 10min/120stopni/obr.1

    4. Wyjąć z naczynia miksujacego liść laurowy i ziele angielskie. Dodać bułke tartą, zemleć przy pomocy kopystki 90s/obr.7

    5. Dodać jajka, gałkę muszkatułową, sól i pieprz, wymieszać przy pomocy kopystki 45s/obr.5

    6. Masę przełozyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy (ok 30x12x10 cm), powierzchnie wygładzić mokrą łyżką. Piec ok 50 min. (190 stopni C). Kroić i podawać po ostudzeniu

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz