3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PASTA Z SOCZEWICY


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Do przygotowania pasty będą potrzebe

  • 200 g soczewicy, uprzednio namoczonej (ja moczę kilka godzin)
  • 4 srednie marchewki
  • 70 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej, może być szczypta chilli, lub do smaku
  • 1 szczypty kurkumy, mielonej, opcjonalnie
  • 2 szczypty szafranu indyjskiego, opcjonalnie
  • 25 g oleju, do smażenia cebuli i czosnku
  • 2 łyżki olaju, do smażenia marchewki
  • sól, do smaku
  • woda
5

Przygotowanie

  1. Gotujemy uprzednio namoczoną soczewicę. Wsypujemy ją do koszyczka, który ustawiamy w TM, wlewamy wodę by sięgała cm ponad soczewicę. Ustawiamy: czas: 30min/100st.C/obroty:3

     

  2. W czasie, gdy soczewica się gotuje, obieram cebulę i czosnek oraz marchew.

    Marchew tarkuję i smażę na dwóch łyżkach oleju. Przesmażam chwilę i dodaję odrobinę wody, by się podtuszyła i zmiękła. Pod koniec tuszenia dodaję curry, paprykę słodką, ostrą lub chilli, kurkumę, szafran i sól.

    Po ugotowaniu soczewicy, wyjmuję koszyczek, by ociekła.

    Po opłukaniu naczynia miksującego wrzucam cebulę i czosnek, miksuję drobno: 4s/obr.5, następnie wlewam 25g oleju i duszę 3min/120stC/obr1

    Cebulę z czosnkiem wrzucam do miski z utuszoną marchewką.

    Nie myjąc naczynia wrzucam odsączoną soczewicę i delikatnie siekam: 3min/obr5

  3. Posiekaną soczewicę mieszam z pozostałymi składnikami. Próbuję na smak czy nie brakuje niczego. Przeważnie jeszcze dosalam i dodaję odrobinę innych przypraw by pasta nabrała wyrazistości.

    Życzę smacznego!

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Można wszystkie sładniki zmiksować na gładką masę, albo pozostawić tak jak w przepisie każdy składnik wyczuwalny.

Można też marchewkę rozdrobnić w TM zamiast tarkować i przesmażyć. Jednak ja podałam przepis tak jak ja zazwyczaj robię.

Najważniejsze w przepisie jest to, by dostosować go do własnych możliwości, preferencji smakowych, czy po prostu wygody.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Smolarek napisał: Pyszna

    Zgłoszony przez Misha na marca 30, 2016 at 23:13.

    Smolarek

    Pyszna pasta

    Cieszę się, że smakowała

     

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ja najpierw moczę (tak też

    Zgłoszony przez Misha na marca 30, 2016 at 23:12.

    Ja najpierw moczę (tak też napisałam w składnikach)

    Ważę już namoczoną.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • 200 g soczewicy suchej czy po

    Zgłoszony przez koala 77 na stycznia 10, 2016 at 21:13.

    200 g soczewicy suchej czy po namoczeniu? 

    Wygląda pysznie  Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszna pasta

    Zgłoszony przez Smolarek na stycznia 10, 2016 at 19:11.

    Pyszna pasta

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze