3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Ocet owocowy


Wydrukuj:
4

Składniki

1 butelka/butelki/butelek

Ocet owocowy

  • 1000 g jabłek lub pigwy/pigwowca, pokrojonych w ćwiartki bez gniazd nasiennych
  • 2 litry przegotowanej chłodnej wody, lub z filtra
  • 8 łyżeczek cukru
  • 6
    1min
    Czas całkowity 1min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
5

Przygotowanie

  1. Owoce umieść wClosed lid 10s./obr. 3,5
    Następnie surowiec przełóż do słoja i zalej wodą wymieszaną z cukrem.
    Słoik przykryj ręcznikiem papierowym lub ściereczką bawełnianą i zabezpiecz gumką.
    Odstaw na 6 tygodni.Raz dziennie przemieszaj owoce drewnianą lub plastikową łyżką. Po ok 6 tygodniach.Gdy owoce opadną na dno, a zaczyn przy mieszaniu przestanie syczeć i się burzyć. Zlej nastaw do butelki przez koszyczek i gazę. Nie dokręcaj nakręti do końca, bo ocet ciągle pracuje.
    Ocet przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
    Wspaniały dodatek do surówek i sałatek i nie tylko ... tmrc_emoticons.)
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Słój musi być większy, bo zaczyn podnosi się w trakcie fermentacji Uwaga – w czasie robienia się octu może na jego powierzchni pojawić się biały nalot – jeśli jest on na całej powierzchni – wystarczy mieszać go codziennie aby nie odciął powietrza - to jest tak zwany kożuszek fermentacyjny


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy