Składniki
4 słoik/słoiki/słoików
- 1000 g pigwy
- 300 g wody
- 400-600 g cukru / xylitolu, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodkie
- 1 łyżeczka tartego cynamonu
- sok z połówki cytryny
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7Czas całkowity
-
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
umieszczamy w kielichu obraną i wypestkowaną pigwę oraz wodę i miksujemy
10 sekund, obroty 10.
2. gotujemy :
czas 30 minut / obroty 3 / temperatura 100 a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy do 90
3. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 15 minut/obr.3/temp.90
4. przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut
można jeszcze spasteryzować
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Nasiona pigwy sa bardzo trujace dla ludzi jak i zwierzat i muszą być usunięte z owoców.
Ponieważ pigwa zawiera bardzo duzo pektyn nie trzeba dodawać już żadnych zagęstników(dlatego jest najczesciej uzywana do robienia dżemow i galaretek) .
Owoce zawierają całe mnóstwo minerałów (a trzeba dodać, że pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych) : wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę.....
Owoce pigwy zawierają także dużo witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminę A, antyoksydanty.
Wzmacnia odporność, ma właściwości ściągające i dodaje apetytu, dobrze działa na wątrobę. Przeciwdziała biegunce i wymiotom.
Konfiturę można serwowac z tostem i z różnego rodzaju serami (np. Edam, Provolone, Cheddar, Gruyere, Manchego, Gulda lub nawet Brie) Ja najbardziej polecam dodac łyżeczkę przetworu do herbaty, jest pyszna!Jest także doskonałym lekiem na zmarszczki
LEK Z PIGWY NA ZMARSZCZKI: maceruje się skórkę w alkoholu przez 25 dni, potem rozcieńcza do lotionu i nim przemywa się skórę.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzświetna konfitura
świetna konfitura
super
super
Bardzo fajny przepis ja dodałam jeszcze korzeń...
Bardzo fajny przepis
ja dodałam jeszcze korzeń imbiru, suszoną skórkę pomarańczową i kurkumę, bo lubię na bogato;-D
Na zdjęciu konfitura ma konsystencje dżemu a mi...
Na zdjęciu konfitura ma konsystencje dżemu a mi według przepisu wychdzi żadsza.
Wyszedł mi bardzo dobry dżemik, szczerze polecam...
Wyszedł mi bardzo dobry dżemik, szczerze polecam ten przepis.
pyszna
pyszna
Konfitura dobra pierwszy raz robiłam i na pewno...
Konfitura dobra
pierwszy raz robiłam i na pewno jeszcze zrobię
Super przepis.Właśnie
Super przepis.Właśnie zrobilam zapasy na zimę.
Właśnie zrobiłam wraz z mężem
Właśnie zrobiłam wraz z mężem 40 słoiczków. Przepis rewelacja, smak konfiturki - "niebo w gębie"
Właśnie zrobiłam. REWELACJA
Właśnie zrobiłam. REWELACJA
Super pyszna konfitura. Nigdy
Super pyszna konfitura. Nigdy wczesniej nie robilam ale polecam. Przepis trafiony. Dziekuje. Biore sie jescze za robienie z gruszka i imbirem. Pozdrawiam
'Jestes tym co jesz'
Przetestowałam w ubiegłym
Przetestowałam w ubiegłym roku i nie wytrzymała do zimy, jutro więc zabieram się od rana za produkcję i chowam do sejfu
pycha!!!
Cieszę się, polecam szczerze
Informacje o pigwie bardzo
Informacje o pigwie bardzo przydatne
Dzisiaj zamierzam wypróbować
Dzisiaj zamierzam wypróbować przepis.
Na pewno wyjdzie wyśmienity dżemik.
Pozdrawiam
w przyszłym roku na pewno
w przyszłym roku na pewno zrobię dżemik
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Oj to przykro mi :) ale do
Oj to przykro mi
ale do herbatki też uwielbiam i też zrobiłam już kilka słoiczków w tym roku , kupiłam ostatnio nawet pigwę i Biedronce , dużą i aromatyczną super na dżem , polecam do wypróbowania! Pozdrawiam serdecznie!
niestety błonki nawet po
niestety błonki nawet po długim gotowaniu i miksowaniu na obr. 10 są dalej wyczówalne... więc moja pigwa nada się jedynie do herbatki. ale dobre i to
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Najważniejsze, że nie ma
Najważniejsze, że nie ma trujących pestek. Ja wycinam i pestki i błonki do nalewki ale myślę, że nie będą przeszkadzały , TM radzi sobie ze wszystkim
Zgadzam się, że surowa pigwa jest wyjątkowo niesmaczna i cierpka
ale po przerobieniu zmienia się w delicje
przygotowując owoce do
przygotowując owoce do nalewki nie myślałam, że nadadzą się do przerobienia. z owoców pozbyliśmy się tylko pestek a ta błonka z gniazd (jak w jakłkach) została, później zmieliłam pigwę z TM. Czy te błonki nie będą przeszkadzały w jedzeniu? jak próbuję surowych owoców są dość twarde i mało przyjemne w jedzeniu:/
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Bardzo proszę, moja nalewka
o dzięki za radę, jeszcze
o dzięki za radę, jeszcze dziś muszę ją obrobić w tm
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Oczywiście, że można a nawet
witam, mam 2 kg wytłoków po
witam, mam 2 kg wytłoków po nalewce z pigwy. czy można je wykorzystać do takiej konfitury? bo nie wiem co z nią zrobić?
Lidia
http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/
Pięknie dziękuję za ten
Ania ze Szczecina
Oj znowu ta moja ulubiona
Oj znowu ta moja ulubiona pigwa, ale w tym roku niedostępna
będę musiała się rozejrzeć za rok i sobię załatwić pigwę
zapisuje przepis na potem 
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Szkoda że u nas nie ma