3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
  • thumbnail image 5
  • thumbnail image 6
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Konfitura z Pigwy


Wydrukuj:
4

Składniki

4 słoik/słoiki/słoików

  • 1000 g pigwy
  • 300 g wody
  • 400-600 g cukru / xylitolu, bądź więcej jeśli lubimy bardzo słodkie
  • 1 łyżeczka tartego cynamonu
  • sok z połówki cytryny
5

Przygotowanie

  1. umieszczamy w kielichu obraną i wypestkowaną pigwę oraz wodę i miksujemy

    10 sekund, obroty 10.

     

    2.  gotujemy  :

    czas 30 minut / obroty 3 / temperatura 100 a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy do 90

     

    3. dodajemy pozostałe składniki i gotujemy jeszcze 15 minut/obr.3/temp.90

     

     

    4.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

    można jeszcze spasteryzować

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Nasiona pigwy sa bardzo trujace dla ludzi jak i zwierzat i muszą być usunięte z owoców.

Ponieważ pigwa zawiera bardzo duzo pektyn nie trzeba dodawać już żadnych zagęstników(dlatego jest najczesciej uzywana do robienia dżemow i galaretek) .

Owoce zawierają całe mnóstwo minerałów (a trzeba dodać, że pigwa nie przyswaja zanieczyszczeń cywilizacyjnych) : wapń, potas, żelazo, miedź, siarkę.....

Owoce pigwy zawierają także dużo witamin: B1, B2, C, PP i prowitaminę A, antyoksydanty.

Wzmacnia odporność, ma właściwości ściągające i dodaje apetytu, dobrze działa na wątrobę. Przeciwdziała biegunce i wymiotom.

Konfiturę można serwowac z tostem i z różnego rodzaju serami (np. Edam, Provolone, Cheddar, Gruyere, Manchego, Gulda lub nawet Brie) Ja najbardziej polecam dodac łyżeczkę przetworu do herbaty, jest pyszna! 

Jest także doskonałym lekiem na zmarszczki tmrc_emoticons.;)
LEK Z PIGWY NA ZMARSZCZKI: maceruje się skórkę w alkoholu przez 25 dni, potem rozcieńcza do lotionu i nim przemywa się skórę. tmrc_emoticons.)


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • pyszna

    Zgłoszony przez majsza797 na października 19, 2017 at 19:49.

    pyszna tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Konfitura dobra pierwszy raz robiłam i na pewno...

    Zgłoszony przez ToczMar na października 6, 2017 at 14:54.

    Konfitura dobratmrc_emoticons.) pierwszy raz robiłam i na pewno jeszcze zrobię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super przepis.Właśnie

    Zgłoszony przez asia2372 na października 15, 2016 at 19:31.

    Super przepis.Właśnie zrobilam zapasy na zimę. tmrc_emoticons.;-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam wraz z mężem

    Zgłoszony przez ASIAZM na listopada 4, 2015 at 07:22.

    Właśnie zrobiłam wraz z mężem 40 słoiczków. Przepis rewelacja, smak konfiturki  - "niebo w gębie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam. REWELACJA

    Zgłoszony przez koko219 na września 27, 2015 at 19:21.

    Właśnie zrobiłam. REWELACJA tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Super pyszna konfitura. Nigdy

    Zgłoszony przez AniaJ. na października 3, 2014 at 10:47.

    Super pyszna konfitura. Nigdy wczesniej nie robilam ale polecam. Przepis trafiony. Dziekuje. Biore sie jescze za robienie z gruszka i imbirem. Pozdrawiam

    'Jestes tym co jesz'

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przetestowałam w ubiegłym

    Zgłoszony przez grzybek75 na września 29, 2014 at 22:12.

    Przetestowałam w ubiegłym roku i nie wytrzymała do zimy, jutro więc zabieram się od rana za produkcję i chowam do sejfu tmrc_emoticons.) pycha!!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Cieszę się, polecam szczerze

    Zgłoszony przez Maszoperia na września 24, 2013 at 21:56.

    tmrc_emoticons.) Cieszę się, polecam szczerze bo dżemik pyszny Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Informacje o pigwie bardzo

    Zgłoszony przez AlexandraZaw na września 24, 2013 at 17:20.

    Informacje o pigwie bardzo przydatnetmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzisiaj zamierzam wypróbować

    Zgłoszony przez AlexandraZaw na września 24, 2013 at 17:19.

    Dzisiaj zamierzam wypróbować przepis. tmrc_emoticons.) Na pewno wyjdzie wyśmienity dżemik.

    Pozdrawiam tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • w przyszłym roku na pewno

    Zgłoszony przez lidien na listopada 11, 2012 at 21:07.

    w przyszłym roku na pewno zrobię dżemik tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj to przykro mi :)  ale do

    Zgłoszony przez Maszoperia na listopada 11, 2012 at 21:03.

    Oj to przykro mi tmrc_emoticons.)  ale do herbatki też uwielbiam i też zrobiłam już kilka słoiczków w tym roku , kupiłam ostatnio nawet pigwę i Biedronce , dużą i aromatyczną super na dżem , polecam do wypróbowania! Pozdrawiam serdecznie!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • niestety błonki nawet po

    Zgłoszony przez lidien na listopada 11, 2012 at 20:57.

    niestety błonki nawet po długim gotowaniu i miksowaniu na obr. 10 są dalej wyczówalne... więc moja pigwa nada się jedynie do herbatki. ale dobre i to tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Najważniejsze, że nie ma

    Zgłoszony przez Maszoperia na listopada 11, 2012 at 20:54.

     Najważniejsze, że nie ma trujących pestek. Ja wycinam i pestki i błonki do nalewki ale myślę, że nie będą przeszkadzały , TM radzi sobie ze wszystkim tmrc_emoticons.;) Zgadzam się, że surowa pigwa jest wyjątkowo niesmaczna i cierpka tmrc_emoticons.( ale po przerobieniu zmienia się w delicje tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • przygotowując owoce do

    Zgłoszony przez lidien na listopada 11, 2012 at 13:15.

    przygotowując owoce do nalewki nie myślałam, że nadadzą się do przerobienia. z owoców pozbyliśmy się tylko pestek a ta błonka z gniazd (jak w jakłkach) została, później zmieliłam pigwę z TM. Czy te błonki nie będą przeszkadzały w jedzeniu? jak próbuję surowych owoców są dość twarde i mało przyjemne w jedzeniu:/ 

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo proszę, moja nalewka

    Zgłoszony przez Maszoperia na listopada 11, 2012 at 13:11.

    tmrc_emoticons.) Bardzo proszę, moja nalewka jeszcze nie gotowa ale też niedługo już zlewam i obrabiam spirytusowe owoce tmrc_emoticons.p  Miłego degustowania tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • o dzięki za radę, jeszcze

    Zgłoszony przez lidien na listopada 11, 2012 at 13:06.

    o dzięki za radę, jeszcze dziś muszę ją obrobić w tm tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oczywiście, że można a nawet

    Zgłoszony przez Maszoperia na listopada 11, 2012 at 13:03.

    tmrc_emoticons.p Oczywiście, że można a nawet trzeba tmrc_emoticons.;) Ja po nalewce (ale kawałki owoców) zostawiam w słoiczku (trzymam w lodówce) na zimę  do herbatki i przegryzania, świetnie też pasują wrzucone do drinków (np.cuba libre ). Taki 'wytłok' zostawiła bym też jako masę do kremów i ciast, przełożenia bądź dodania do np.kremu budyniowego,karpatki... mniam, ale się rozmarzyłam...pozdrawiam! tmrc_emoticons.D

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, mam 2 kg wytłoków po

    Zgłoszony przez lidien na listopada 9, 2012 at 13:28.

    witam, mam 2 kg wytłoków po nalewce z pigwy. czy można je wykorzystać do takiej konfitury? bo nie wiem co z nią zrobić? tmrc_emoticons.)

    Lidia

    http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pięknie dziękuję za ten

    Zgłoszony przez Anka-Hanka na października 10, 2012 at 20:28.

    tmrc_emoticons.) Pięknie dziękuję za ten przepis. Nie miałam pojęcia , że pigwa ma tyle zastosowań.

    Ania ze Szczecina

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Oj znowu ta moja ulubiona

    Zgłoszony przez magi1 na października 9, 2012 at 21:19.

    Oj znowu ta moja ulubiona pigwa, ale w tym roku niedostępna tmrc_emoticons.J) będę musiała się rozejrzeć za rok i sobię załatwić pigwę tmrc_emoticons.D tmrc_emoticons.D zapisuje przepis na potem tmrc_emoticons.D

    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

    Dziękuję tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •   Szkoda że u nas nie ma

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na października 9, 2012 at 20:18.

      tmrc_emoticons.) Szkoda że u nas nie ma pigwy tmrc_emoticons.J) Warto robić przetwory ze względu na lecznicze właściwości pigwy.Dziekuję za przepis i komentarz.Serdecznie pozdrawiam Love

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze