Tu jesteś:
4
Składniki
KLUSKI JAGLANE
- 150 g kaszy jaglanej
- 3 jajka
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki soli
- 1000 g wody do ugotowania kaszy + woda do ugotowania klusek
-
6
23min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego. -
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Jedzenie na wynos Przepis dla dużej rodziny Przepis dla 2 osób Przepis dla studenta Przepis dla starszych osób Przystawka Danie główne Starter Drugie danie Dodatek Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez alkoholu Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Lato Jesień Zima Łatwe Naturalne Szybkie Niedrogie Bufet Dzieci w kuchni Gotowanie na co dzień Drugie śniadanie Obiad Podwieczorek Kolacja Rodzaj posiłku Gotowanie Gotowanie na parze z Varomą
5
Przygotowanie
- 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć 150 g kaszy jaglanej, koszyczek postawić w kuchennym zlewie, kilkakrotnie przelać kaszę wrzącą wodą
2. do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, + 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z przepłukaną kaszą, na pokrywie naczynia miksującego umieścić miarkę, gotować kaszę 15 min./Varoma/obr.1
3. ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę zostawić do całkowitego ostudzenia
4. opłukać naczynie miksujące
5. do naczynia miksującego włożyć ostudzoną kaszę, jajka, mąkę ziemniaczaną, 1/2 łyżeczki soli, masę rozdrobnić 30s/obr. 4-8 stopniowo je zwiększając
6. w garnku zagotować wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli
7. do robienia klusek dobrze jest użyć dedykowanych przystawek np. Tupperware "kluseczkomania" lub nakładać masę na wodę jak kluski lane lub kluski kładzione - małą łyżeczką
8. kluski gotować na średniej mocy palnika ok 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię
9. kluski odcedzić do koszyczka, przelać delikatnym strumieniem ciepłej wody z kranu
10. przełożyć do miski, można + łyżeczkę masła i delikatnie wymieszać żeby kluski nie zlepiły się
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMam pytanie, po co jest sól dodana do wody do...
Mam pytanie, po co jest sól dodana do wody do gotowania na parze kaszy?
Lamka