3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

KLUSKI JAGLANE DO ZUP, SOSÓW WARZYWNYCH LUB MIĘSNYCH


Wydrukuj:
4

Składniki

KLUSKI JAGLANE

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 3 jajka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1000 g wody do ugotowania kaszy + woda do ugotowania klusek
5

Przygotowanie

  1. 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć 150 g kaszy jaglanej, koszyczek postawić w kuchennym zlewie, kilkakrotnie przelać kaszę wrzącą wodą
    2. do naczynia miksującego wlać 1000 g wody, + 1 łyżeczkę soli, włożyć koszyczek z przepłukaną kaszą, na pokrywie naczynia miksującego umieścić miarkę, gotować kaszę 15 min./Varoma/obr.1
    3. ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę zostawić do całkowitego ostudzenia
    4. opłukać naczynie miksujące
    5. do naczynia miksującego włożyć ostudzoną kaszę, jajka, mąkę ziemniaczaną, 1/2 łyżeczki soli, masę rozdrobnić 30s/obr. 4-8 stopniowo je zwiększając
    6. w garnku zagotować wodę, dodać 1/2 łyżeczkę soli
    7. do robienia klusek dobrze jest użyć dedykowanych przystawek np. Tupperware "kluseczkomania" lub nakładać masę na wodę jak kluski lane lub kluski kładzione - małą łyżeczką
    8. kluski gotować na średniej mocy palnika ok 2-3 minut od wypłynięcia na powierzchnię
    9. kluski odcedzić do koszyczka, przelać delikatnym strumieniem ciepłej wody z kranu
    10. przełożyć do miski, można + łyżeczkę masła i delikatnie wymieszać żeby kluski nie zlepiły się
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Mam pytanie, po co jest sól dodana do wody do...

    Zgłoszony przez Lamka na kwietnia 4, 2020 at 22:32.

    Mam pytanie, po co jest sól dodana do wody do gotowania na parze kaszy?

    Lamka

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze