3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem z truskawek z hibiskusem


Wydrukuj:
4

Składniki

2 słoik/słoiki/słoików

  • 500 g truskawek
  • 15 g suszonego hibiskusa
  • 70 g wody
  • 100 g cukru trzcinowego / xylitolu
  • 2 łyżki wody różanej, opcjonalnie
  • 1 1 łyżeczka agaru bądź żelatyny
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. wkładamy do kielicha kwiaty hibiskusa, wodę i cukier i gotujemy syrop:

    15 minut/obroty Obroty wsteczne 1,5/ temp.90

     

     

    2.do gorącego syropu dodajemy owoce i ewentualnie dosładzamy do smaku (ja nie słodziłam już, syrop był słodki tmrc_emoticons.) )

    gotujemy do odpowiedniej konsystencji, możemy dodać agar bądź żelatynę lub wydłużyć czas gotowania by woda odparowała

    10minut/obroty Obroty wsteczne 2 /temp.90

     

     

    3.  przelewamy do suchych, wyparzonych słoiczków, stawiamy do góry dnem na 15 minut

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Dzięki hibiskusowi dżem ma intensywny, czerwony kolor, który się utrzymuje a dżem tak szybko nie szarzeje.

Liście hibiskusa dodatkowo dodają ciekawej faktury dżemowi.

Hibiskus bogaty jest w antocyjany, polifenole, flawonoidy, które chronią przed chorobami oraz zachowują młodość, a także w witaminę C oraz kwasy organiczne a otrzymywane z kwiatów ekstrakty pomagają w leczeniu nadciśnienia. Zapewnia prawidłowy poziom złego oraz dobrego cholesterolu. Dzięki wolnym rodnikom, zawartym w wyciągach z suszonych kielichów, hibiskus chroni wątrobę. Działa również przeciwzapalnie, antybakteryjnie, lekko przeczyszczająco, moczopędnie. Z powodu zawartości witaminy C, stosowany jest podczas przeziębień oraz w przypadku obniżonej odporności.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • bardzo proszę, ja używam

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 24, 2012 at 19:12.

    tmrc_emoticons.) bardzo proszę, ja używam hibiskusa od lat ale kiedyś też ktoś mi o nim powiedział.. tmrc_emoticons.;) Dodaję też go do herbaty, albo piję sam hibiskus,  ma super kolor i jest bardzo kwaśny .

    pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dzięki za podpowiedź. To dla

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 21, 2012 at 11:54.

    Dzięki za podpowiedź. To dla mnie coś nowego.tmrc_emoticons.;)

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • gabi49 napisał: Skąd wziąć

    Zgłoszony przez Maszoperia na sierpnia 17, 2012 at 10:51.

    gabi49

    Skąd wziąć te kwiaty  hibiskusa? Dżem wydaje się ciekawy.Big Smile

    Big Smile Ja kupiłam w herbaciarni ale widziałam też w sklepie ze zdrową żywnością, pozdrawiam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Skąd wziąć te kwiaty

    Zgłoszony przez gabi49 na sierpnia 16, 2012 at 21:04.

    Skąd wziąć te kwiaty  hibiskusa? Dżem wydaje się ciekawy.Big Smile

    GaBi


    "Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze