Tu jesteś:
4
Składniki
6 słoik/słoiki/słoików
Dżem brzoskwiniowy z kurkumą bzylią jałowcem i cytryną
- 1000 g brzoskwinie
- 2 cytryny
- 300 g cukru
- 2 torebki galaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej
- 10 liści bazylii, świeżej
- 8 kulek owoców jałowca
- 2 łyżeczek kurkumy, mielonej
-
6
45min
Czas całkowity 45minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do "Blokada naczynia miksującego" dodajemy: Brzoswinie obrane,pokrojone na kawałki. Startą skórkę i sok z obu cytryn. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
- Gotujemy z założoną miarką
15 minut 100’C obroty "Obroty wsteczne" 1,5 - Z "Blokada naczynia miksującego" zdejmujemy miarkę.
Gotujemy bez przykrycia jeszcze 6-8 minut 90’C "Obroty wsteczne" 1,5 żeby dżem odparował i zgęstniał. - Wrzący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy.
Odstawiamy do góry dnem na 15 minut. - SMACZNEGO 🤗🤗🤗
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Zamiast cukru można użyć ksylitolu lub stevi, galaretki mogą być niesłodzone.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz