3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Dżem brzoskwiniowy z kurkumą bazylią jałowcem i cytryną


Wydrukuj:
4

Składniki

6 słoik/słoiki/słoików

Dżem brzoskwiniowy z kurkumą bzylią jałowcem i cytryną

  • 1000 g brzoskwinie
  • 2 cytryny
  • 300 g cukru
  • 2 torebki galaretki brzoskwiniowej, w proszku, słodzonej
  • 10 liści bazylii, świeżej
  • 8 kulek owoców jałowca
  • 2 łyżeczek kurkumy, mielonej
  • 6
    45min
    Czas całkowity 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

  1. Do Closed lid dodajemy: Brzoswinie obrane,pokrojone na kawałki. Startą skórkę i sok z obu cytryn. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
  2. Gotujemy z założoną miarką
    15 minut 100’C obroty Counter-clockwise operation 1,5
  3. Z Closed lid zdejmujemy miarkę.
    Gotujemy bez przykrycia jeszcze 6-8 minut 90’C Counter-clockwise operation 1,5 żeby dżem odparował i zgęstniał.
  4. Wżący dżem przelewamy do słoików, zakręcamy.
    Odstawiamy do góry dnem na 15 minut.
  5. SMACZNEGO 🤗🤗🤗
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Zamiast cukru można użyć ksylitolu, galaretki mogą być niesłodzone.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy