Tu jesteś:
4
Składniki
24 porcja/porcje/porcji
Chlebek indyjski Roti
- 620 g mąki, każdy rodzaj, plus odrobina do podsypania podczas wałkowania
- 20 g olej roślinny, rzepakowy lub oliwa z oliwek
- 500 g wody, wrzącej
- 1/2 łyżeczki soli, opcjonalnie
-
6
45min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- Do naczynia wsypać mąkę, dodać olej, sól i wrzącą wodę.
Ustawić 2 minuty interwał "Ciasto" . - Wyjąć ciasto z "Blokada naczynia miksującego" przy pomocy kopystki.
Przestudzone ciasto podzielić na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz podzielić na pół. W ten sposòb ciasto zostało podzielone na ćwiartki.
Każdą ćwiartkę ciasta podzielić na 6 kawałków. - Z kazdego kawałka uformować kulkę, spłaszczyć ją i obtoczyć w mące.
Spłaszczoną kulkę rozwałkować na blacie posypanym odrobiną mąki na cienki placek.
Placki suszyć na gorącej i suchej patelni (bez tłuszczu!!!).
Jak placek będzie złoty od spodu, przewrócić na drugą stronę.
Powstające podczas pieczenia pęcherze powietrza przyciskać łopatką.
Placki dosyć szybko się pieką, dlatego należy ich pilnować.
Tak samo uczynić z pozostałymi kawałkami ciasta.
Ciasto
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Gorące placki po upieczeniu można posmarować masłem, masłem ziołowym, czosnkowym według upodobania.
Podawać do dań kuchni indyjskiej np. Butter chicken
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz