3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Zdrowe Czekoladowe wilgotne ciasto z fasoli bez cukru, tłuszczu, mąki


Wydrukuj:
4

Składniki

10 kawałek/kawałki/kawałków

  • 3 czubate łyżki naturalnego kakao
  • 100 gramów orzechów włoskich
  • 4 czubate łyżki miodu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szczypty soli
  • 1 gorzka czekolada
  • 4 łyżki mleka
  • 4 jaja całe
  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 6
    50min
    Czas całkowity 5min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Fasolę płuczemy na sitku. Wrzucamy do Thermomixa, dodajemy banana i resztę składników (bez orzechów). Miksujemy na gładką masę - nie może być grudek - czyli stopniowo zwiększamy na obroty 8 i miksujemy przez ok 20 sekund) !!!

    2.Gdy masa będzie rozmielona, dorzucamy orzechy i lekko mielimy, tak, by orzchy miały porządaną przez nas wielkość. (czyli obroty 5 przez 7-8sekund)

    3. Do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę.

    4. Pieczemy 45-55 min w 180stopniach - można sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.

    5. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i wykmujmy ciasto za papier (żeby nie zawilgło w gorącej foremce).

    6. Kiedy ciasto ostygnie robimy polewę czekoladową - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością mleka mieszając. Następnie polewamy ciasto rrównomiernie i czekamy aż czekolada zastygnie.

     

    Ciasto jest bardzo zdrowe! Nie zawiera cukru, tłuszczu, mąki!!! Przygotowuje się ekspresowo i nie brudzi żadnych naczyń oprócz dzbana Thermomixtmrc_emoticons.;)

    Po więcej zdrowych przepisów zapraszam na www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com

10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • zrobiłam, upiekłam, polałam czekoladową...

    Zgłoszony przez Bat na lutego 5, 2020 at 14:16.

    zrobiłam, upiekłam, polałam czekoladową polewą, ciasto wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie . Nie dodałam orzechów, bo wnuczka jest uczulona, ale i tak jest pyszne tmrc_emoticons.). piekłam 70 minut, góra , dół 180 stopni tak jak wyczytałam w jednym z komentarzy. POLECAM !!!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • bardzo fajny przepis ułożyłam po kolei bo...

    Zgłoszony przez urobea na stycznia 1, 2020 at 12:57.

    bardzo fajny przepis ułożyłam po kolei bo rzeczywiście prościej i z lekkimi modyfikacjami wyszło idealnie takze wykonanie to co w orginale i mozna wspomóc sie tym co ponizej:
    Do Blokada naczynia miksującego dajemy 2 puszki czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej na sitku; 3 czubate łyżki naturalnego kakao; 4 czubate łyżki miodu; 1, 5 łyżeczki sody oczyszonej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego; 1 szczypta soli; 4 jaja kurze całe; 2 dojrzałe banany
    zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 1,5 minuty obr 4-8 stopniowo zwiekszamy . Powtarzamy jeżeli mamy grudki. Masa ma byc gładka wtedy nie czuć fasoli w cieście.
    100 gr orzechów wkładamy do woreczka i lekku tłuczemy tłuczkiem do mięsa lub wałkujemy walkiem. Lekko tak by czuc były orzechy w cieście.
    do Blokada naczynia miksującegododajemy orzechy oraz jak lubicie żurawinę lub rodzynki co kto lubi
    zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 40 sekund wazne by ustawić obroty wsteczne Obroty wsteczne i obr na 3 lub 4 tak by nie zmieliło orzechów i zurawiny. Mozecie tez ręcznie kopystką .
    Do keksówki wyłozonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekiarnika 180 st góra dół i tu wazna informacja na 70 minut.( tak jak w niektórych komentarzach jak wydłuzycie okres pieczenia ciasto urośnie i dopiecze sie w srodku bedzie lekko wilgotne jak to brownie ale nie zakalcowate)
    po upieczeniu wyjmujemy z foremki i z papieru i odkładamy do wystygnięcia.
    rozpuszczacie tabliczke czekolady z 5 łyzkami mleka . Polewą polewacie ciasto i czekacie az zastygnie
    Smacznego.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam, wyszło super. Drobne modyfikacje...

    Zgłoszony przez MonikaK123 na grudnia 7, 2018 at 21:52.

    Upiekłam, wyszło super. Drobne modyfikacje zgodnie z sugestiami w komentarzach. Orzechy pokruszyłam wałkiem do ciasta nie blendowałam ich, za to dłużej blendowałam samą masę. Piekłam 70 minut Wyszło naprawdę smaczne puszyste i jednocześnie wilgotne. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Ciekawy smak. Dodałam więcej kakao i...

    Zgłoszony przez henrietta na lutego 23, 2018 at 10:08.

    Pyszne! Ciekawy smak. Dodałam więcej kakao i smakuje jak brownie! Trzeba trzymać w piekarniku 55 minut, nawet jak wygląda na wypieczone w przeciwnym razie będzie zakalec.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Świetny przepis. Bardzo smaczne ciasto. Nikt w...

    Zgłoszony przez maya88 na lutego 20, 2018 at 12:50.

    Świetny przepis. Bardzo smaczne ciasto. Nikt w rodzinie nie zgadł z czego jest zrobione tmrc_emoticons.) Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Najważniejsze , że jest bez mąki i cukru,...

    Zgłoszony przez ania3865 na listopada 22, 2017 at 16:51.

    Najważniejsze , że jest bez mąki i cukru, idealne dla cukrzyków.Polecam.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dziś zrobiłam póki co ... z czego ...wie tylko...

    Zgłoszony przez o.nowok na października 11, 2017 at 12:55.

    Dziś zrobiłam tmrc_emoticons.) póki co ... z czego ...wie tylko moja mama tmrc_emoticons.) syn , który gardzi warzywami zajadał się jeszcze ciepłym i bez polewy... wyczuł tylko banana tmrc_emoticons.) zobaczymy jak reszta. Mi smakuje

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • nieeeee... za bardzo było czuć fasolę. A fasola...

    Zgłoszony przez Skiera na października 7, 2017 at 17:18.

    nieeeee... za bardzo było czuć fasolę. A fasola z czekoladą nie jest tym na co miałam ochotę... wylądowało w koszu tmrc_emoticons.(

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wyszło dodałam jeszcze żurawinę i daktyle...

    Zgłoszony przez anilorak85 na września 27, 2017 at 18:48.

    Wyszło tmrc_emoticons.) dodałam jeszcze żurawinę i daktyle Następnym razem muszę tylko mniej zmielić, bo orzechy i bakalie słabo wyczuwalne

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto rzeczywiście wyszło wilgotne w środku,...

    Zgłoszony przez Sylwek na września 27, 2017 at 06:11.

    Ciasto rzeczywiście wyszło wilgotne w środku, jednak nie jestem przekonana do smaku. Fasola jest wciąż wyczuwalna. Oceniam na 3 tmrc_emoticons.-)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Miekkie, wilgotne i idealne małe co nieco w...

    Zgłoszony przez KASIA1972 na września 2, 2017 at 14:50.

    Miekkie, wilgotne i idealne małe co nieco w trakcie trwania diety. Polecam !

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto bardzo dobre. Zgodnie z wcześniejszymi...

    Zgłoszony przez Anna.9 na września 1, 2017 at 20:52.

    Ciasto bardzo dobre. Zgodnie z wcześniejszymi opiniami dołożyłam żurawinę. Polecam, szczególnie osobom, które są na diecie tmrc_emoticons.;) i starają się ograniczać cukier. Mężowi bardzo smakowało, także chyba jest ok.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Sprawdzone upieczone i zjedzone . Dla mnie bardzo...

    Zgłoszony przez venis71 na lipca 28, 2017 at 09:36.

    Sprawdzone upieczone i zjedzone . Dla mnie bardzo smaczne miękki , wilgotne a przede wszystkim mogę takie jeść przy mojej diecie. Poczestowałam koleżanki i poszło dalej , zatem smakowało. Dziekuję za przepis.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Zaskakujco pyszne

    Zgłoszony przez KasiaB na maja 15, 2017 at 18:52.

    Zaskakująco pyszne Big Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Czy ktos ma pomys co doda zamiast jaj Czym je...

    Zgłoszony przez sylssa na maja 10, 2017 at 20:54.

    Czy ktos ma pomysł co dodać zamiast jaj? Czym je zastąpić???

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Właśnie zrobiłam bardzo dobre! Polecam polewę...

    Zgłoszony przez Halszka_ na kwietnia 15, 2017 at 16:44.

    Właśnie zrobiłam tmrc_emoticons.) bardzo dobre! Polecam polewę z mlecznej czekolady i troszkę żurawin do środka tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Dobre ale czekoladowa polewa jest potrzebna bo...

    Zgłoszony przez cynamonovelove na kwietnia 8, 2017 at 20:37.

    Dobre ale czekoladowa polewa jest potrzebna bo jednak samo ciasto jest mało czekoladowe, następnym razem dam trochę więcej kakao do środka. Wychodzi puszyste i delikatne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ciasto przepyszne. Moja rodzina zajdała po kilka...

    Zgłoszony przez Rocho_aga na marca 5, 2017 at 19:15.

    Ciasto przepyszne. Moja rodzina zajdała po kilka kawałków. Minusem - od strony technicznej - są składniki na ciasto wypisane w innej klejności, niż dodaje się podczas przygotowywania. Trzeba byc uwaznym, aby niczego nie zapomnieć.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • ciasto rewalacyjne nikt nie może zgadnąc co jest...

    Zgłoszony przez Zofia1954 na lutego 4, 2017 at 21:17.

    ciasto rewalacyjne nikt nie może zgadnąc co jest podstawa tego ciasta i jakie jest zdziwienie jesli powiem prawdę, faktyvznie kawałki nie mielonych orzechów lepiej dac na samym końcu przynajmniej są wyczuwalne , ja jeszcze dodałam żurawinęCooking 7

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o TM ciasto...

    Zgłoszony przez wgpw2004 na stycznia 6, 2017 at 15:55.

    jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o TM ciasto wyszło wyśmienite a robione było z myślą o dziadku który ma cukrzycę.. 😊 Hmmm wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły POLECAM

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pierwszy raz robię to ciasto ( jest już w...

    Zgłoszony przez Mirona na grudnia 18, 2016 at 18:58.

    Pierwszy raz robię to ciasto ( jest już w piekarniku) i stwierdzam, że przepis jest nie precyzyjny.

    Czy ta czekolada gorzka ma służyć do polewy razem z 4 łyżkami mleka ?

    Informacja, że do fasoli dodajemy banana i resztę składników nie precyzuje , czy do fasoli dodajemy czekoladę i mleko czy nie.

    Warto by było wypisać konkretne składniki, które mają się znaleźć w czaszy theromixa razem z fasolą.

    Za 50 minut będę kosztować i mam nadzieję, że będzie pyszne.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • SUPER CIASTO I CO NAJWAŻNIEJSZE MÓJ...

    Zgłoszony przez JJUUSSTTAA na listopada 16, 2016 at 14:20.

    SUPER CIASTO I CO NAJWAŻNIEJSZE MÓJ CHRZEŚNIAK Z APETYTEM ZAJADA, JA ZAMIAST JEDNEJ PUSZKI FASOLI BO NIE MIAŁAM W DOMU DODAŁAM TAKĄ ILOŚĆ ZALANYCH WRZĄTKIEM DAKTYLI ODCEDZONYCH Z WODY, WYSZŁO FAJNE POLECAM SPRÓBOWAĆ.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Upiekłam dwa razy to ciasto i będę więcej...

    Zgłoszony przez Aliszcze na października 31, 2016 at 22:55.

    Upiekłam dwa razy to ciasto i będę więcej piec, bo jest super. Nikt poczęstowany nim nie potrafi zgadnąć, że główny składnik to czerwona fasola ;0 Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Szybki, łatwy i co

    Zgłoszony przez Moniar83 na września 24, 2016 at 09:34.

    Szybki, łatwy i co najważnijesze ZDROWY przepis tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem dlaczego tak różne

    Zgłoszony przez mojamama na maja 15, 2016 at 13:16.

    Nie wiem dlaczego tak różne ciasta wyszły z tak podobnego przepisu... Osobiście bardziej smakowało mi to

    http://www.przepisownia.pl/słodkie-wypieki-przepisy/ciasto-czekoladowe-magiczna-fasolamagic-beanchocolate-cake/470520

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Robię to ciasto już  trzeci

    Zgłoszony przez patryszka121 na kwietnia 11, 2016 at 18:25.

    Robię to ciasto już  trzeci raz, i dla mnie jest bardzo smaczne,  mało kaloryczne i faktycznie mocno czekoladowe, robię bez polewy a połówki orzechów wykładam na wierzch, bo jak się je zmieli, to są niewyczuwalne. Polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • jest to przepis z tych

    Zgłoszony przez martynika87 na marca 13, 2016 at 21:37.

    tmrc_emoticons.) jest to przepis z tych zdrowych, także smak może na pierwszy raz różnić się od tych tradycyjnych. Przyjemność jedzenia jednak jest jak widaćtmrc_emoticons.;), no i samo zdrowie!

    Autorka bloga www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Nie wiem:), nie probowałam z

    Zgłoszony przez martynika87 na marca 13, 2016 at 21:30.

    Nie wiemtmrc_emoticons.), nie probowałam z innej fasolitmrc_emoticons.) Pozdrawiam!

    Autorka bloga www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • W smaku rzeczywiście bardzo

    Zgłoszony przez alicja205 na lutego 24, 2016 at 21:58.

    W smaku rzeczywiście bardzo dobre chociaz orzechy zaginęły.. tmrc_emoticons.(  Dobrze by było dopracowac przepis.. 

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis jest niedopracowany

    Zgłoszony przez Grażyna Kamińska na lutego 24, 2016 at 20:03.

    Przepis jest niedopracowany tmrc_emoticons.J) blendujemy??? odnosze wrażenie,że autoraka nie ma TM tmrc_emoticons.;) Nowicjusz nie poradzi sobie z tym przepisem tmrc_emoticons.J) Na przepisowni jest kilka innych przepisów na ciasto z fasoli tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Jestem poczatkującym

    Zgłoszony przez alicja205 na lutego 24, 2016 at 18:36.

    Jestem poczatkującym użytkownikiem Thermomixa I dla mnie ten przepis jest nieprecyzyjny tmrc_emoticons.(  Brak jest minut i obrotów na ktorych miksujemy na gładką masę. Niestety wyszły grudki, wsypałam orzechy, a wtedy sie zorientowałam, że są..Próbowałam ratować i orzechy zmiksowałam chyba na miazgę. No cóż..zobaczymy jak w smaku. Na razie jest w piekarniku. Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Bardzo ciekawe ciasto,

    Zgłoszony przez siodemka78 na lutego 23, 2016 at 09:29.

    Bardzo ciekawe ciasto, rzeczywiste wilgotne , tylko smak chyba jak dla mnie nie do końca czekoladowy. Jak to skomentował mój syn cyt: "smak dziwny, ale dobre" i póki co pałaszuje z chęcią co dla mnie jest największym wyznacznikiem.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • lece na zakupy i zrobię

    Zgłoszony przez Zibirak na lutego 19, 2016 at 18:21.

    lece na zakupy i zrobię tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Pyszne! Bardzo łatwe i

    Zgłoszony przez majam123 na lutego 7, 2016 at 15:47.

    Pyszne! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • witam, a czy byłaby opcja dać

    Zgłoszony przez yuiren na stycznia 28, 2016 at 18:02.

    witam, a czy byłaby opcja dać inną fasolę (Np. Adzuki) i nie z puszki tylko normalną, pewnie trzeba by ją namoczyć? Ile jej wtedy dać? tmrc_emoticons.) dzięki i pozdrawiam tmrc_emoticons.)W

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Booskie

    Zgłoszony przez Ewusia1 na stycznia 27, 2016 at 19:49.

    Booskie tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Obłędne! I bardzo smakowite 

    Zgłoszony przez mikulina na stycznia 27, 2016 at 14:54.

    Obłędne! I bardzo smakowite  Love

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze