PRZEPIS NA THERMOMIX ®
Składniki
10 kawałek/kawałki/kawałków
- 3 czubate łyżki naturalnego kakao
- 100 gramów orzechów włoskich
- 4 czubate łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 2 dojrzałe banany
- 1 szczypty soli
- 1 gorzka czekolada
- 4 łyżki mleka
- 4 jaja całe
- 2 puszki fasoli czerwonej
-
6
50min
Czas całkowity 5minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
Przygotowanie
1. Fasolę płuczemy na sitku. Wrzucamy do Thermomixa, dodajemy banana i resztę składników (bez orzechów). Miksujemy na gładką masę - nie może być grudek - czyli stopniowo zwiększamy na obroty 8 i miksujemy przez ok 20 sekund) !!!
2.Gdy masa będzie rozmielona, dorzucamy orzechy i lekko mielimy, tak, by orzchy miały porządaną przez nas wielkość. (czyli obroty 5 przez 7-8sekund)
3. Do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę.
4. Pieczemy 45-55 min w 180stopniach - można sprawdzać wykałaczką czy ciasto jest upieczone w środku.
5. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i wykmujmy ciasto za papier (żeby nie zawilgło w gorącej foremce).
6. Kiedy ciasto ostygnie robimy polewę czekoladową - tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczamy w rondelku z niewielką ilością mleka mieszając. Następnie polewamy ciasto rrównomiernie i czekamy aż czekolada zastygnie.
Ciasto jest bardzo zdrowe! Nie zawiera cukru, tłuszczu, mąki!!! Przygotowuje się ekspresowo i nie brudzi żadnych naczyń oprócz dzbana Thermomix
Po więcej zdrowych przepisów zapraszam na www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzzrobiłam, upiekłam, polałam czekoladową...
zrobiłam, upiekłam, polałam czekoladową polewą, ciasto wyszło bardzo smaczne, nie za słodkie . Nie dodałam orzechów, bo wnuczka jest uczulona, ale i tak jest pyszne
. piekłam 70 minut, góra , dół 180 stopni tak jak wyczytałam w jednym z komentarzy. POLECAM !!!
bardzo fajny przepis ułożyłam po kolei bo...
bardzo fajny przepis ułożyłam po kolei bo rzeczywiście prościej i z lekkimi modyfikacjami wyszło idealnie takze wykonanie to co w orginale i mozna wspomóc sie tym co ponizej:
"Blokada naczynia miksującego" dajemy 2 puszki czerwonej fasoli odsączonej i przepłukanej na sitku; 3 czubate łyżki naturalnego kakao; 4 czubate łyżki miodu; 1, 5 łyżeczki sody oczyszonej; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego; 1 szczypta soli; 4 jaja kurze całe; 2 dojrzałe banany
"Blokada naczynia miksującego" dodajemy orzechy oraz jak lubicie żurawinę lub rodzynki co kto lubi
"Obroty wsteczne" i obr na 3 lub 4 tak by nie zmieliło orzechów i zurawiny. Mozecie tez ręcznie kopystką .
Do
zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 1,5 minuty obr 4-8 stopniowo zwiekszamy . Powtarzamy jeżeli mamy grudki. Masa ma byc gładka wtedy nie czuć fasoli w cieście.
100 gr orzechów wkładamy do woreczka i lekku tłuczemy tłuczkiem do mięsa lub wałkujemy walkiem. Lekko tak by czuc były orzechy w cieście.
do
zamykamy naczynie i nastawiamy pokrętło na 40 sekund wazne by ustawić obroty wsteczne
Do keksówki wyłozonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekiarnika 180 st góra dół i tu wazna informacja na 70 minut.( tak jak w niektórych komentarzach jak wydłuzycie okres pieczenia ciasto urośnie i dopiecze sie w srodku bedzie lekko wilgotne jak to brownie ale nie zakalcowate)
po upieczeniu wyjmujemy z foremki i z papieru i odkładamy do wystygnięcia.
rozpuszczacie tabliczke czekolady z 5 łyzkami mleka . Polewą polewacie ciasto i czekacie az zastygnie
Smacznego.
Upiekłam, wyszło super. Drobne modyfikacje...
Upiekłam, wyszło super. Drobne modyfikacje zgodnie z sugestiami w komentarzach. Orzechy pokruszyłam wałkiem do ciasta nie blendowałam ich, za to dłużej blendowałam samą masę. Piekłam 70 minut Wyszło naprawdę smaczne puszyste i jednocześnie wilgotne. Polecam
Pyszne! Ciekawy smak. Dodałam więcej kakao i...
Pyszne! Ciekawy smak. Dodałam więcej kakao i smakuje jak brownie! Trzeba trzymać w piekarniku 55 minut, nawet jak wygląda na wypieczone w przeciwnym razie będzie zakalec.
Świetny przepis. Bardzo smaczne ciasto. Nikt w...
Świetny przepis. Bardzo smaczne ciasto. Nikt w rodzinie nie zgadł z czego jest zrobione
Polecam
Najważniejsze , że jest bez mąki i cukru,...
Najważniejsze , że jest bez mąki i cukru, idealne dla cukrzyków.Polecam.
Dziś zrobiłam póki co ... z czego ...wie tylko...
Dziś zrobiłam
póki co ... z czego ...wie tylko moja mama
syn , który gardzi warzywami zajadał się jeszcze ciepłym i bez polewy... wyczuł tylko banana
zobaczymy jak reszta. Mi smakuje
nieeeee... za bardzo było czuć fasolę. A fasola...
nieeeee... za bardzo było czuć fasolę. A fasola z czekoladą nie jest tym na co miałam ochotę... wylądowało w koszu
Wyszło dodałam jeszcze żurawinę i daktyle...
Wyszło
dodałam jeszcze żurawinę i daktyle Następnym razem muszę tylko mniej zmielić, bo orzechy i bakalie słabo wyczuwalne
Ciasto rzeczywiście wyszło wilgotne w środku,...
Ciasto rzeczywiście wyszło wilgotne w środku, jednak nie jestem przekonana do smaku. Fasola jest wciąż wyczuwalna. Oceniam na 3
Miekkie, wilgotne i idealne małe co nieco w...
Miekkie, wilgotne i idealne małe co nieco w trakcie trwania diety. Polecam !
Ciasto bardzo dobre. Zgodnie z wcześniejszymi...
Ciasto bardzo dobre. Zgodnie z wcześniejszymi opiniami dołożyłam żurawinę. Polecam, szczególnie osobom, które są na diecie
i starają się ograniczać cukier. Mężowi bardzo smakowało, także chyba jest ok.
Sprawdzone upieczone i zjedzone . Dla mnie bardzo...
Sprawdzone upieczone i zjedzone . Dla mnie bardzo smaczne miękki , wilgotne a przede wszystkim mogę takie jeść przy mojej diecie. Poczestowałam koleżanki i poszło dalej , zatem smakowało. Dziekuję za przepis.
Zaskakujco pyszne
Zaskakująco pyszne
Czy ktos ma pomys co doda zamiast jaj Czym je...
Czy ktos ma pomysł co dodać zamiast jaj? Czym je zastąpić???
Właśnie zrobiłam bardzo dobre! Polecam polewę...
Właśnie zrobiłam
bardzo dobre! Polecam polewę z mlecznej czekolady i troszkę żurawin do środka
Dobre ale czekoladowa polewa jest potrzebna bo...
Dobre ale czekoladowa polewa jest potrzebna bo jednak samo ciasto jest mało czekoladowe, następnym razem dam trochę więcej kakao do środka. Wychodzi puszyste i delikatne.
Ciasto przepyszne. Moja rodzina zajdała po kilka...
Ciasto przepyszne. Moja rodzina zajdała po kilka kawałków. Minusem - od strony technicznej - są składniki na ciasto wypisane w innej klejności, niż dodaje się podczas przygotowywania. Trzeba byc uwaznym, aby niczego nie zapomnieć.
ciasto rewalacyjne nikt nie może zgadnąc co jest...
ciasto rewalacyjne nikt nie może zgadnąc co jest podstawa tego ciasta i jakie jest zdziwienie jesli powiem prawdę, faktyvznie kawałki nie mielonych orzechów lepiej dac na samym końcu przynajmniej są wyczuwalne , ja jeszcze dodałam żurawinę
jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o TM ciasto...
jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o TM ciasto wyszło wyśmienite a robione było z myślą o dziadku który ma cukrzycę.. 😊 Hmmm wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły POLECAM
Pierwszy raz robię to ciasto ( jest już w...
Pierwszy raz robię to ciasto ( jest już w piekarniku) i stwierdzam, że przepis jest nie precyzyjny.
Czy ta czekolada gorzka ma służyć do polewy razem z 4 łyżkami mleka ?
Informacja, że do fasoli dodajemy banana i resztę składników nie precyzuje , czy do fasoli dodajemy czekoladę i mleko czy nie.
Warto by było wypisać konkretne składniki, które mają się znaleźć w czaszy theromixa razem z fasolą.
Za 50 minut będę kosztować i mam nadzieję, że będzie pyszne.
SUPER CIASTO I CO NAJWAŻNIEJSZE MÓJ...
SUPER CIASTO I CO NAJWAŻNIEJSZE MÓJ CHRZEŚNIAK Z APETYTEM ZAJADA, JA ZAMIAST JEDNEJ PUSZKI FASOLI BO NIE MIAŁAM W DOMU DODAŁAM TAKĄ ILOŚĆ ZALANYCH WRZĄTKIEM DAKTYLI ODCEDZONYCH Z WODY, WYSZŁO FAJNE POLECAM SPRÓBOWAĆ.
Upiekłam dwa razy to ciasto i będę więcej...
Upiekłam dwa razy to ciasto i będę więcej piec, bo jest super. Nikt poczęstowany nim nie potrafi zgadnąć, że główny składnik to czerwona fasola ;0 Polecam
Szybki, łatwy i co
Szybki, łatwy i co najważnijesze ZDROWY przepis
Nie wiem dlaczego tak różne
Nie wiem dlaczego tak różne ciasta wyszły z tak podobnego przepisu... Osobiście bardziej smakowało mi to
http://www.przepisownia.pl/słodkie-wypieki-przepisy/ciasto-czekoladowe-magiczna-fasolamagic-beanchocolate-cake/470520
Robię to ciasto już trzeci
Robię to ciasto już trzeci raz, i dla mnie jest bardzo smaczne, mało kaloryczne i faktycznie mocno czekoladowe, robię bez polewy a połówki orzechów wykładam na wierzch, bo jak się je zmieli, to są niewyczuwalne. Polecam
jest to przepis z tych
Autorka bloga www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com
Nie wiem:), nie probowałam z
Nie wiem
, nie probowałam z innej fasoli
Pozdrawiam!
Autorka bloga www.healthylifeconnoisseur.blogspot.com
W smaku rzeczywiście bardzo
W smaku rzeczywiście bardzo dobre chociaz orzechy zaginęły..
Dobrze by było dopracowac przepis..
Przepis jest niedopracowany
Przepis jest niedopracowany
blendujemy??? odnosze wrażenie,że autoraka nie ma TM
Nowicjusz nie poradzi sobie z tym przepisem
Na przepisowni jest kilka innych przepisów na ciasto z fasoli 
Jestem poczatkującym
Jestem poczatkującym użytkownikiem Thermomixa I dla mnie ten przepis jest nieprecyzyjny
Brak jest minut i obrotów na ktorych miksujemy na gładką masę. Niestety wyszły grudki, wsypałam orzechy, a wtedy sie zorientowałam, że są..Próbowałam ratować i orzechy zmiksowałam chyba na miazgę. No cóż..zobaczymy jak w smaku. Na razie jest w piekarniku. Pozdrawiam
Bardzo ciekawe ciasto,
Bardzo ciekawe ciasto, rzeczywiste wilgotne , tylko smak chyba jak dla mnie nie do końca czekoladowy. Jak to skomentował mój syn cyt: "smak dziwny, ale dobre" i póki co pałaszuje z chęcią co dla mnie jest największym wyznacznikiem.
lece na zakupy i zrobię
lece na zakupy i zrobię
Pyszne! Bardzo łatwe i
Pyszne! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
witam, a czy byłaby opcja dać
witam, a czy byłaby opcja dać inną fasolę (Np. Adzuki) i nie z puszki tylko normalną, pewnie trzeba by ją namoczyć? Ile jej wtedy dać?
dzięki i pozdrawiam
W
Booskie
Booskie
Obłędne! I bardzo smakowite
Obłędne! I bardzo smakowite
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi