3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Wegański deser na zimno bez cukru w stylu sernika


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

spód:

  • 150 gramów daktyli, suszonych, bez pestek
  • 60 gramów migdałów, w płatkach
  • 40 gramów orzechów nerkowca
  • 2 łyżki wody

nadzienie:

  • 200 gramów orzechów nerkowca
  • 60 gramów migdałów, w płatkach, wcześniej namoczone w wodzie ok. 4 h.
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 400 gramów śmietanki kokosowej, gęstej
  • skórka otarta z cytryny
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 gramów borówek amerykańskich
  • 1 łyżeczki babki jajowatej, łuski

polewa:

  • 80 gramów borówek amerykańskich
  • 30 gramów oleju kokosowego
  • 100 gramów orzechów nerkowca
  • 15 gramów syropu z agawy

dekoracja:

  • borówki amerykańskie
  • liście świeżej mięty
  • 6
  • 7
    Średni
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Do naczynia miksującego włożyć daktyle, zemleć 8s/Obr.8. Następnie do zmielonych daktyli dodać migdały, orzeszki nerkowca i 2 łyżki wody i miksować 10s/Obr.8. Gotową masę przełożyć do tortownicy ok. 20 cm wcześniej wyłożoną papierem lub folią i dobrze ugnieść. Z gotowym, wyłożonym spodem, tortownicę schłodzić w lodówce.
  2. 2. Do czystego naczynia włożyć odsączone orzechy nerkowca, śmietankę kokosową, olej kokosowy, skórkę z cytryny, syrop klonowy, wanilię i łuski babki jajowatej. Miksować 10s/Obr.8. Następnie zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie 10s/Obr.8.
  3. 3. Do gotowej masy „serowej” dodać borówki i delikatnie przemieszać kopystką. Następnie przełożyć do tortownicy i wstawić do lodówki.
  4. 4. Do naczynia włożyć orzeszki nerkowca, zemleć 10s/Obr.10. Dodać pozostałe składniki polewy i miksować 30s/Obr. Od 4 przekręcając do 6. Zgarnąć kopystką i powtórzyć miksowanie 30s/Obr. Od 4 przekręcając do 6.
  5. 5. Gotową masę polać po wierzchu lekko zastygniętego sernika i udekorować borówkami oraz listkami mięty. Pozostawić do stężenia w lodówce na ok. 12h.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy