3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

STRUDEL ŚLIWKOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • 300 g mąka pszenna
  • 80 g wody, ciepłej
  • 80 g masło
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty cukru
  • 1 jako

FARSZ

  • 1500 g śliwki węgierki, mogą być mrożone
  • 100 g Miód
  • 1 żółtko, do przesmarowania strudla

SOS KARMELOWY

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do naczynia włożyc wszytskie składniki potrzene na ciasto ( masło należy wczesniej rozpuścić- dodawać letnie) Ciasto/2min.
    2. Ciasto przegnieść na stolnicy, owinąć folią spożywczą pozostawic na 15 min. w temperaturze pokojowej.
    3. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
    4. Na rozwiniete ciasto dać śliwki ( jeżeli śliwki były mrozone, odmrozić je wcześniej i odcisnąć z nich ndmiar soku)
    5. Śliwki oblać miodem.
    6. Zwijamy i formujemy strudla, wierzch smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka.
    7. Pieczemy w temp.160C około 40min.
  2. SOS KARMELOWY
  3. 1. Do garnuszka dajemy cukier, podgrzewamy do momentu skarmelizowania i uzysknia złotego koloru ( uważjąc by nie przypalić)
    2. Dodajemy masło, które mocno spieni całość.
    3. Gdy juz się rozpuści dodajemy śmietanę ostro mieszając.
    4. Sosem polewamy gotowy Strudel.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Strudel podawać na ciepło, polany ciepłym sosem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy