Tu jesteś:
4
Składniki
8 kawałek/kawałki/kawałków
CIASTO
- 300 g mąka pszenna
- 80 g wody, ciepłej
- 80 g masło
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szczypty soli
- 1 szczypty cukru
- 1 jako
FARSZ
- 1500 g śliwki węgierki, mogą być mrożone
- 100 g Miód
- 1 żółtko, do przesmarowania strudla
SOS KARMELOWY
- 150 g cukru
- 50 g masła
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
6
1h 0min
Czas całkowity 20minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
5
Przygotowanie
- 1. Do naczynia włożyc wszytskie składniki potrzene na ciasto ( masło należy wczesniej rozpuścić- dodawać letnie)
"Ciasto" /2min.
2. Ciasto przegnieść na stolnicy, owinąć folią spożywczą pozostawic na 15 min. w temperaturze pokojowej.
3. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
4. Na rozwiniete ciasto dać śliwki ( jeżeli śliwki były mrozone, odmrozić je wcześniej i odcisnąć z nich ndmiar soku)
5. Śliwki oblać miodem.
6. Zwijamy i formujemy strudla, wierzch smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka.
7. Pieczemy w temp.160C około 40min. - 1. Do garnuszka dajemy cukier, podgrzewamy do momentu skarmelizowania i uzysknia złotego koloru ( uważjąc by nie przypalić)
2. Dodajemy masło, które mocno spieni całość.
3. Gdy juz się rozpuści dodajemy śmietanę ostro mieszając.
4. Sosem polewamy gotowy Strudel.
CIASTO
SOS KARMELOWY
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Strudel podawać na ciepło, polany ciepłym sosem.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedz