3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
  • thumbnail image 3
  • thumbnail image 4
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

STRUDEL ŚLIWKOWY


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

CIASTO

  • 300 g mąka pszenna
  • 80 g wody, ciepłej
  • 80 g masło
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 szczypty soli
  • 1 szczypty cukru
  • 1 jako

FARSZ

  • 1500 g śliwki węgierki, mogą być mrożone
  • 100 g Miód
  • 1 żółtko, do przesmarowania strudla

SOS KARMELOWY

  • 150 g cukru
  • 50 g masła
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    CIASTO
  1. 1. Do naczynia włożyc wszytskie składniki potrzene na ciasto ( masło należy wczesniej rozpuścić- dodawać letnie) Dough mode/2min.
    2. Ciasto przegnieść na stolnicy, owinąć folią spożywczą pozostawic na 15 min. w temperaturze pokojowej.
    3. Rozwałkować ciasto na prostokąt.
    4. Na rozwiniete ciasto dać śliwki ( jeżeli śliwki były mrozone, odmrozić je wcześniej i odcisnąć z nich ndmiar soku)
    5. Śliwki oblać miodem.
    6. Zwijamy i formujemy strudla, wierzch smarujemy żółtkiem za pomocą pędzelka.
    7. Pieczemy w temp.160C około 40min.
  2. SOS KARMELOWY
  3. 1. Do garnuszka dajemy cukier, podgrzewamy do momentu skarmelizowania i uzysknia złotego koloru ( uważjąc by nie przypalić)
    2. Dodajemy masło, które mocno spieni całość.
    3. Gdy juz się rozpuści dodajemy śmietanę ostro mieszając.
    4. Sosem polewamy gotowy Strudel.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Strudel podawać na ciepło, polany ciepłym sosem.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy