1 SERNIK

3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

SERNIK


Wydrukuj:
4

Składniki

12 porcja/porcje/porcji

SERNIK

  • 150 gramów masła
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 200 gramów cukru, (lub trochę mniej)
  • 20 gramów cukru waniliowego
  • 1 kilogram sera / twarogu mielonego w wiaderku, najlepiej półtłusty lub tłusty, np. Wieluń-Mój Ulubiony, Piątnica, Mlekpol
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, (kopiaste)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, (płaskie)
  • masło do natłuszczenia tortownicy
  • bułka tarta do obsypania tortownicy
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
    • Appliance TM 31 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 31
5

Przygotowanie

  1. Nastaw piekarnik na 175 stopni Celsjusza (góra-dół).
  2. 150 gramów masła rozpuść na patelni lub w mikrofalówce.
  3. Weź 5 jajek - oddziel białka od żółtek.
    Do czystego i suchego naczynia miksującego załóż MOTYLEK, dodaj 5 białek i szczyptę soli, zamknij naczynie i nastaw czas 4 min / obr. 3,5.
    Przełóż pianę z białek do innego naczynia.
    Nie myj naczynia miksującego.
  4. Do naczynia miksującego załóż MOTYLEK, wrzuć 5 żółtek, dodaj ok. 200 gramów cukru i 20 gramów cukru waniliowego.
    Czas 3 min / obr. 3,5.
  5. ŚCIĄGNIJ MOTYLEK.
    Do utartych żółtek dodaj 1 kilogram sera z wiaderka, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz lekko przestudzone masło.
    Przy pomocy kopystki wymieszaj masę 30 sek / obr. 3-6.
  6. Otwórz naczynie i dodaj ubite wcześniej białka. DELIKATNIE WYMIESZAJ tylko kopystką (bez użycia noża miksującego).
  7. Tortownicę o średnicy 23-26 cm (lub średnią blaszkę) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
    Wylej masę i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut, temperatura 175*C.
    Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na ok. pół godziny (możesz zostawić uchylone drzwiczki piekarnika).
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Miarka MT
    Miarka MT
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Żeby sernik nie opadł, należy do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Niemniej jednak zdarza się, że sernik opadnie. Ot, życie. tmrc_emoticons.)
Smacznego!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Naprawdę pyszny lekki i delikatny sernik bez...

    Zgłoszony przez Bożena Faron na maja 31, 2022 at 21:47.

    Naprawdę pyszny lekki i delikatny sernik bez spodu. Dodaję go do ulubionych. Smile

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze