Tu jesteś:
4
Składniki
12 porcja/porcje/porcji
SERNIK
- 150 gramów masła
- 5 jajek
- szczypta soli
- 200 gramów cukru, (lub trochę mniej)
- 20 gramów cukru waniliowego
- 1 kilogram sera / twarogu mielonego w wiaderku, najlepiej półtłusty lub tłusty, np. Wieluń-Mój Ulubiony, Piątnica, Mlekpol
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej, (kopiaste)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, (płaskie)
- masło do natłuszczenia tortownicy
- bułka tarta do obsypania tortownicy
-
6
1h 0min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 6
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym! -
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
5
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 175 stopni Celsjusza (góra-dół).
- 150 gramów masła rozpuść na patelni lub w mikrofalówce.
- Weź 5 jajek - oddziel białka od żółtek.
Do czystego i suchego naczynia miksującego załóż MOTYLEK, dodaj 5 białek i szczyptę soli, zamknij naczynie i nastaw czas 4 min / obr. 3,5.
Przełóż pianę z białek do innego naczynia.
Nie myj naczynia miksującego. - Do naczynia miksującego załóż MOTYLEK, wrzuć 5 żółtek, dodaj ok. 200 gramów cukru i 20 gramów cukru waniliowego.
Czas 3 min / obr. 3,5. - ŚCIĄGNIJ MOTYLEK.
Do utartych żółtek dodaj 1 kilogram sera z wiaderka, 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia oraz lekko przestudzone masło.
Przy pomocy kopystki wymieszaj masę 30 sek / obr. 3-6. - Otwórz naczynie i dodaj ubite wcześniej białka. DELIKATNIE WYMIESZAJ tylko kopystką (bez użycia noża miksującego).
- Tortownicę o średnicy 23-26 cm (lub średnią blaszkę) wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
Wylej masę i wstaw do piekarnika na ok. 45-50 minut, temperatura 175*C.
Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku na ok. pół godziny (możesz zostawić uchylone drzwiczki piekarnika).
10
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Motylek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
11
Porady
Żeby sernik nie opadł, należy do piekarnika wstawić naczynie z wodą.
Niemniej jednak zdarza się, że sernik opadnie. Ot, życie.
Smacznego!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzNaprawdę pyszny lekki i delikatny sernik bez...
Naprawdę pyszny lekki i delikatny sernik bez spodu. Dodaję go do ulubionych.