3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pyszna szarlotka


Wydrukuj:
4

Składniki

1 porcja/porcje/porcji

Pyszna szarlotka

  • 310 gramów mąki pszennej
  • 2 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia

  • 250 gramów masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 900 gramów jabłek, prażonych ze słoika
  • 1 płaskich łyżeczek cynamonu, mielonego
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 6
    2h 45min
    Czas całkowity 1h 45min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto kruche
  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto (310 g mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250g zimnego masła pokrojonego na kawałki, 3 łyżki cukru pudru, 1 jajko) umieszczamy w naczyniu miksującym, ustawiamy 40 sekund / obrót 4.
  2. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części (60% i 40%) – ok. 390g i 255g
  3. Formujemy 2 kule, każdą owijamy w folię spożywczą, umieszczamy w zamrażarce na 30 min.
  4. Blachę o wymiarach ok. 24cm x 24cm lub tortownicę o średnicy 27 cm (dno) wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni (góra - dół).
  6. Większą część ciasta (60%) wykładamy na spód blachy odrywając kawałek po kawałku lub ścierając na grubych oczkach tarki.
  7. Wyrównujemy dłonią. Pieczemy ok. 18 minut na złoty kolor w temp. 190 stopni góra-dół.
  8. Kontynuować wykonanie ciasta. Naszykować jabłka.
  9. Masa jabłkowa
  10. Słoik gotowych jabłek prażonych przełożyć do miski. Dodać do smaku cukier waniliowy (ok. 3 łyżeczek – w zależności od preferencji słodkości) oraz 0,5 – 1 małej łyżeczki cynamonu mielonego. Całość wymieszać.
  11. Ciasto wyjąć z piekarnika przestudzić.

    Masę jabłkową wyłożyć na ciasto.
  12. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki pozostałą część surowego ciasta.
  13. Piec 30-40 minut w temperaturze 190 stopni góra-dół.
  14. Ciasto podawać na ciepło posypane cukrem pudrem i z gałką ulubionych lodów lub na zimno.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Ciasto podałam z lodami pistacjowymi.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy