3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Pralinkowa kutia


Wydrukuj:
Stwórz wariant
4

Składniki

70 kawałek/kawałki/kawałków

Masa pralinkowa

  • 800 gramów wody
  • 250 gramów ziaren pszenicy
  • 140 gramów miodu płynnego
  • 50 gramów namoczonych rodzynek
  • 50 gramów obranych migdałów
  • 20 gramów orzechow wloskich
  • 3 suszone śliwki, bez pestek
  • 3 suszone morele, bez pestek
  • 3 suszone daktyle, bez pestek
  • 250 gramów mleka
  • 120 gramów wiórków kokosowych
  • 20 gramów skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 6
    6h 30min
    Czas całkowity 6h 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

  1.  

     

    1. Pszenicę zalać 300 gramami gorącej wody i odstawić na 6 godzin, aż dobrze napęcznieje.

     

    2. Do naczynia miksującego wkładamy daktyle, morele, śliwki 3sek/obr.7. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na bok.

     

    3. Do naczynia miksującego wkładamy orzechy włoskie i migdały. 3 sek/obr.7. Przekładamy do naczynia z rozdrobnionymi bakaliami.

     

    4. Do naczynia miksującego wsypujemy mak i wlewamy mleko 15min/100°C/obr.1,5. Następnie rozdrobnić 1min/obr.10. Przekładamy do naczynia z bakaliami.

     

    5. Do naczynia miksującego wlewamy resztę wody, wsypujemy pszenicę i gotujemy 30min/95°C/obr.1,5. Pozostawić do napęcznienia.

     

    6. Za pomocą koszyczka odcedzić napęczniałą i lekko ciepłą pszenicę.

     

    7. W naczyniu miksującym łączymy masę makową z bakaliami, orzechami, skórką kandyzowaną i pszenicą 30sek/Counter-clockwise operationobr.3.

     

    8. Powstałą masę wstawiamy do lodówki a następnie formujemy pralinki.

     

    Smacznego tmrc_emoticons.)

     

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Ilość i rodzaj bakalii można modyfikować w zależności od upodobań.

Pralinki zamiast w wiórkach kokosowych można obtoczyć na przykład w zmielonych migdałach


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz