Składniki
70 kawałek/kawałki/kawałków
Masa pralinkowa
- 800 gramów wody
- 250 gramów ziaren pszenicy
- 140 gramów miodu płynnego
- 50 gramów namoczonych rodzynek
- 50 gramów obranych migdałów
- 20 gramów orzechow wloskich
- 3 suszone śliwki, bez pestek
- 3 suszone morele, bez pestek
- 3 suszone daktyle, bez pestek
- 250 gramów mleka
- 120 gramów wiórków kokosowych
- 20 gramów skórki kandyzowanej z pomarańczy
-
6
6h 30min
Czas całkowity 6h 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
-
-
9
Przygotowanie
1. Pszenicę zalać 300 gramami gorącej wody i odstawić na 6 godzin, aż dobrze napęcznieje.
2. Do naczynia miksującego wkładamy daktyle, morele, śliwki 3sek/obr.7. Przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na bok.
3. Do naczynia miksującego wkładamy orzechy włoskie i migdały. 3 sek/obr.7. Przekładamy do naczynia z rozdrobnionymi bakaliami.
4. Do naczynia miksującego wsypujemy mak i wlewamy mleko 15min/100°C/obr.1,5. Następnie rozdrobnić 1min/obr.10. Przekładamy do naczynia z bakaliami.
5. Do naczynia miksującego wlewamy resztę wody, wsypujemy pszenicę i gotujemy 30min/95°C/obr.1,5. Pozostawić do napęcznienia.
6. Za pomocą koszyczka odcedzić napęczniałą i lekko ciepłą pszenicę.
7. W naczyniu miksującym łączymy masę makową z bakaliami, orzechami, skórką kandyzowaną i pszenicą 30sek/
"Obroty wsteczne" obr.3.
8. Powstałą masę wstawiamy do lodówki a następnie formujemy pralinki.
Smacznego
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Miarka MT
kup teraz
Porady
Ilość i rodzaj bakalii można modyfikować w zależności od upodobań.
Pralinki zamiast w wiórkach kokosowych można obtoczyć na przykład w zmielonych migdałach
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzRzeczywiście, przepraszam,
Rzeczywiście, przepraszam, 300 gram
W składnikach brak maku - ile
W składnikach brak maku - ile należy go dodać?