3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

PARFAIT Z CHAŁWY


Wydrukuj:
4

Składniki

8 kawałek/kawałki/kawałków

PARFAIT Z CHAŁWY

  • 500 g śmietany 30%
  • 50 g cukru
  • 300 g chałwy waniliowej
  • 3 żółtka
  • 50 g figi, suszonej
  • 40 g daktyli, suszonych
  • 40 g rodzynek sułtanek
  • 40 g orzechów włoskich
  • 500 g wody

DEKORACJA

  • 30 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao
  • 30 g bezy
  • 100 g borówek amerykańskich
  • 6
    12h 20min
    Czas całkowity 12h 20min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    PARFAIT Z CHAŁWY
  1. 1. Bakalie odważyć i pokroić ( z figi odciąć twarde końcówki) - umieścic w innym naczyniu
    2. Do naczynia miksujacego wlać wodę i zagotować funkcją czajnika.
    3. Wodą zalać bakalie i pozostawić aby zmiękły.
    4. Do naczynia miksujacego wlać 150g. śmietany podgrzeać 6min./obr.1 śmietane przelać do inego naczynia i schłodzić w lodówce.
    6. Do czystego i suchego naczynia włożyc cukier miksowac 6s./obr.10
    7. W naczyniu z cukrem pudrem umieścić motylek, dodać zóltka i utrzeć 1min./obr.3,5
    8. Dodać wystudzoną śmietanę 10s/obr.2
    9. Bakalie przecedzić za pomocą koszyczka, dobrze odcisnąć przełożyć do większego naczynia.
    10. Do bakalii dodać pokrojoną w kostkę chałwę, i wlać masę z naczynia miksujacego.
    11. Do suchego i czystego naczynia włożyc motylek wlać pozostałą śmietanę i ubić na sztywno ( obr.3- bez ustawienia czasu, do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji)
    12. Ubitą śmietane przełożyc do pozostałych składników i za pomocą kopystki delikatnie wymieszać.
    13. Masę przełożyc do foremki wyłożonej folią spożywczą ( mozna użyc silikonowej formy) wkładamy do zamrażalki na 12h.
    14. Po wyjeciu z zamrażali dekorujemy pokruszoną czekoladą ( rozdrabniamy w naczyniu 10s./obr.8 ), bezą (pokruszyć w rekach) oraz borówkami.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • edytka_33: 100°C to temperatura do podgrzania...

    Zgłoszony przez Artur pl na sierpnia 23, 2019 at 11:56.

    edytka_33: 100°C to temperatura do podgrzania śmietany w pozycji 4 przepisu.Dziękuję serdecznie za odnaleziemię przypadkowego braku .Niestety przepis został zablokowany i nie potrafię zrobić poprawek.Pozdrawiam Serdecznie Artur

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Brak informacji w jakiej temperaturze podgrzać...

    Zgłoszony przez edytka_33 na sierpnia 23, 2019 at 08:11.

    Brak informacji w jakiej temperaturze podgrzać śmietanę

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze