3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Marcepanowe kulki (marcepan)


Wydrukuj:
4

Składniki

Marcepan

  • 250 g migdałów, ze skórką
  • 250 g Cukier puder
  • 2 łyżki ekstraktu migdałowego, naturalnego
  • 3 łyżki wody

Polewa

  • 150 g gorzka czekolada
  • 50 g śmietana, min. 30% tłuszczu
  • 20 g masło, niesolone
  • 6
    30min
    Czas całkowity 30min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

  1. 1. Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut.
    2. W tym czasie możemy zrobić cukier puder (250g cukru 20s/obr10).
    3. Migdały obieramy ze skórki.
    4. Do naczynia wkładamy migdały, rozdrabniamy 25s/obr7.
    5. Dodajemy cukier puder, wodę i ekstrakt migdałowy, miksujemy 40s/obr4.
    6. Z powstałego marcepanu formujemy kulki.
    7. Robimy polewę (rozdrabiamy czekoladę 10s/obr8, dodajemy śmietanę i masło 2min/50stC/obr3)
    8. Kulki maczamy w czekoladzie i odkładamy do lodówki.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Gotowy marcepan przechowujemy w lodówce.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy