3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Limonkowy jagielnik z matcha


Wydrukuj:
4

Składniki

10 porcja/porcje/porcji

Ciasteczkowy spód

  • 30 g masła
  • 120 g ciastek kokosowych

Jagielnik

  • 165 g kaszy jaglanej
  • 500 g mleka kokosowego, lub inne
  • 120 g cukru, można użyć erytrolu lub ksylitolu
  • śmietanka kokosowa, z 1 puszki mleka kokosowego
  • 1,5 limonki (sok i skórka)
  • 10 g herbaty matcha
  • 8 g żelatyny w proszku

Ozdoba

  • galaretka
  • owoce
  • 6
    1h 0min
    Czas całkowity 1h 0min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
      W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
5

Przygotowanie

    Ciasteczkowy spód
  1. Dno tortownicy fi18-20cm wyłozyć papierem do pieczenia, nadmiar wypuścić poza obręcz.
  2. Do naczynia włożyć 30g masła, 3min/60°C/obr.Mieszanie
  3. dodać 120g ciasteczek, 20sek/obr4,5
  4. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać, ugnieść, odstawić do lodówki
  5. Jagielnik
  6. Do naczynia wlożyć 165g kaszy jaglanej
  7. dodać 500g mleka kokosowego
  8. gotować 20 min/95°C/obr. 1
  9. Do miseczki odważ 10g żelatyny, zalej zimną wodą do przykrycia, odstaw na 10 minut
  10. o ugotowaniu, zostaw zamkniętą kaszę w naczyniu miksującym na 15 minut
  11. Dodaj 120g cukru, śmietankę kokosową, matcha, skórkę i sok z limonki. Ustaw 1min/obr8 zwiększaj do 10 W razie ppotrzeby wydłuż miksowanie
  12. Namoczoną żelatynę rozpuść w mikrofali lub garnuszku, tylko przez chwilę do rozpuszczenia. Płynną żelatynę dodaj do naczynia miksującego, wymieszaj 20s/obr.3
  13. Tak przygotowaną masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód, równamy i wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
  14. W międzyczasie gotujemy galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu u odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.

    Jagielnik ozdabiamy ulubionymi owocami zalewamy galaretką, odstawiamy do ponownego zgęstnienia.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz
11

Porady

Aby uzyskać śmietankę kokosową nalezy puszkę z mlekiem wstawić do lodówki na 12h

Jagielnik można ozdobić owocami i zalac galaretką przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ja lubię transparentną do tego jagielnika)
Zamiennie można go także ozdobić roztopioną czekoladą z odrobiną mleka


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz