3
  • thumbnail image 1
  • thumbnail image 2
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Krem bawarski


Wydrukuj:
4

Składniki

6 porcja/porcje/porcji

Krem bawarski

  • 3 listki żalatyny (lub 2 łyżeczki żelatyny w proszku)
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 laska wanilii
  • 200 g mleka
  • 2 żółtka
  • 200-250 g śmietany 30% (schłodzonej)

Gorący mus malinowy

  • 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 6
    25min
    Czas całkowity 25min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31
5

Przygotowanie

    KREM BAWARSKI i MUS MALINOWY
  1. 1. Namocz żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W przypadku żelatyny w proszku użyj ok. 80 g wody.
    2. Wsyp cukier do TM i rozdrobnij 10 sek./obr. 10.
    3. Mleko, żółtka i sól umieść w TM.
    4. Laskę wanilii rozetnij, nożem wyjmij ziarna wanilii i dodaj do mleka i żółtek. Podgrzej 3 min./70°/obr. 4.
    5. Dodaj żelatynę i wymieszaj 1 min./80°/obr. 4.
    6. Przelej masę do czystej miski. Wystudź masę.
    7. Wymyj i dobrze wysusz naczynie TM.
    8. Po wystudzeniu masy – do suchego naczynia załóż motylek, wlej śmietanę i ubij ją na sztywno 40 sek./obr. 3,5 (należy obserwować śmietanę i w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania).
    9. Nastaw obr. 2 i powoli wlewaj do śmietany masę z mleka i żółtek. UWAGA! Masę z bitą śmietaną można także połączyć bez użycia Thermomixa, wówczas należy delikatnie wkładać niewielkie porcje bitej śmietany do miski z masą z mleka i żółtek.
    10. Przygotuj małe foremki (miseczki, kubeczki, kokilki), przepłucz je zimną wodą. Wlej krem bawarski i wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
    11. Aby wyciągnąć krem, należy na parę sekund włożyć foremkę (po sam brzeg) do miski z gorącą wodą, położyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem. (Masę można wlać do szklaneczek lub pucharków i tak serwować, bez odwracania na talerz).
    12. Krem można ozdobić owocami lub gorącym musem malinowym.

    GORĄCY MUS MALINOWY

    Mus malinowy należy przygotować przed podaniem.
    Do naczynia miksującego wrzucamy maliny. Dodajemy cukier waniliowy. Podgrzewamy 8 min/90°/obr. No counter-clockwise operationGentle stir setting.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Można stworzyć wersję z owocami, np. brzoskwiniami.

Można dodać więcej cukru.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy