thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45h 0min
Czas całkowity
85h 0min
porcja/porcje/porcji
1 porcja/porcje/porcji
Poziom
Łatwy

Składniki

ciasto

  • 4 białka
  • 1 szczypty soli
  • 4 żółtka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 60 g mąka
  • 1 paczuszek proszku do pieczenia, (15g)
  • 20 g kakao
  • 100 g mielone orzechy
  • 100 g mielone migdały
  • mleko, ( w razie jakby masa była za gesta)

krem

  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżeczki fix (do usztywnienia śmietany), (san-apart)
  • 500 g serek homogenizowany, (quark)
  • 125 g mascarpone
  • 50 g cukier

dekoracja

  • 100 g dżem truskawkowy
  • 500-600 g truskawek

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Motylek
    Motylek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

  1. Ustaw piekarnik na 170°
    W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" zakladamy motylek, wlewamy bialka, szczypte soli 3-4 min/ obr 4,przekladamy mase do innego naczynia, nastepnie ucieramy maslo z cukrem na pulchna mase czas 40sek/obr 6. Za pomocą kopystki zdjac maslo ze scianek naczynia i czynnosć powtorzyc,zalożyc motylek, zamknąc naczynie miksujące, ustawic czas 6 minut /obr 3. Przez otwor w pokrywie dodac po jedym zoltku, nastepnie wymieszana make z proszkiem do pieczenia, kakao, mogdaly, orzechy. Jak masa bedzie za gesta dolac odrobine mleka. Wyjmujemy motylek ustawiamy Mieszanie"Mieszanie" i mase mieszamy lekko z wczesniej ubitym bialkiem. Wszystko przekladamy do formy 24" (dno pokryte papierem do pieczenia) pieczemy w tem 170° C 35-40 min (sprawdzamy patyczkiem), uchylamy po upieczeniu lekko piekarnik i zostawiamy do ostygniecia.
    W Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" założyć motylek wylozyc marscapone, serek homo, cukier ubić 3 min/ obr. 3. do otrzymania gęstego kremu. Kremowke ubic mikserem recznym (jest jej za malo na thermomix tmrc_emoticons.D) i wymieszac delikatnie z masa
  2. Po ostygnieciu ciasta wycinamy srodek ciasta, zostawiajac krawedzie i dno,
  3. ktore smarujemy dzemem truskawkowym, wykladamy truskawkami, nastepnie
  4. na gore wykladamy krem,
  5. na koniec wszystko sczcelnie obsmarowac pokruszonym ciastem , wycietym ze srodka.
    Ciasto obsypane stawiamy do lodowki na 2-3 h(ja postawilam na cala noc tmrc_emoticons.D )
    SMACZNEGO

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Kopiec truskawkowy

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy
Are you sure to delete this comment ?

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY

Znajdź podobne: