3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Gorące czekoladowe ciasteczko


Wydrukuj:
4

Składniki

4 porcja/porcje/porcji

Gorące ciasteczko czekoladowe

  • 80 g masło
  • 40 g cukier
  • 40 g cukier trzcinowy
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstrakt z wanilii
  • 130 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 74 g groszek czekoladowy
  • 6
    25min
    Czas całkowity 10min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    • Appliance TM 6 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 6
    • Appliance TM 5 image
      Przepis jest tworzony dla
      TM 5
      Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
  • 9
5

Przygotowanie

    Ciasto
  1. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Do włożyć 80 g masła pokrojonego na kawałki, 40 g cukru i 40 g cukru trzcinowego i mieszamy 90 sek/obr 3.
  2. Do włożyć 1 jajko. Mieszamy 30 sek/obr 2.
  3. Do włożyć 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 130 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli. Ustawiamy wyrabiane ciasta 60 sek
  4. Do włożyć 74 g groszku czekoladowego. Mieszamy 30 sek/obr 1
  5. Z przełożyć uformowane ciasto na płytkim (ok. 4 cm) naczyniu żaroodpornym, średnicy ok. 20 cm. Równomierne rozłożyć uformowane ciasto na naczyniu
  6. Naczynie żaroodporne z ciastem włożyć do piekarnika na 10-15 minut. Tak, żeby brzegi ciasteczka były chrupkie i suche, a środek ciasteczka miekki i mokry.
  7. Deser podawać z polewą czekoladową i lodami waniliowymi. Spożywać na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu.
10

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
11

Porady

Czas pieczenia może sie różnić, polecam czekać aż ciasto z wierzchu będzie twarde i złotobrązowe, brzegi były twarde i suche, a środek miekki i mokry.


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Nie ma żadnych komentarzy