3
  • thumbnail image 1
Wyślij do wydruku
[X]

Wyślij do wydruku

Galaretka Jabłkowa


Wydrukuj:
4

Składniki

3 słoik/słoiki/słoików

:-:

  • 900 g wody
  • 2 małe cytryny obrane
  • 2000 g skórek i gniazd nasiennych z jabłek, Jabłka zużyte w innym przepisie
  • 450 g cukru
  • 6
    1h 15min
    Czas całkowity 1h 15min
    Pieczenie / Gotowanie
  • 7
    Łatwy
    Czas całkowity
  • 8
    Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
5

Przygotowanie

    :-:
  1. w naczyniu miksującym umieszczamy 800g/700g skórek i gniazd nasiennych, cytryny pokrojone w ćwiartki, wodę, na przystawce Varoma umieszczamy resztę skórek i gniazd nasiennych 1200g/1300g gotujemy 45min./Varoma/Counter-clockwise operation/obr. 2

  2. Zdejmujemy pokrywę przystawki Varomy, kopystką lekko odciskamy zawartość i wyrzucamy resztki, w misce o pojemności ok 3l umieszczamy duży durszlak wykładamy go gazą lub inną tkaniną i wylewamy zawartość z naczynia miksującego, wyciskamy sok z masy (potrzebujemy jej jak najwięcej) starając się nie dopuścić aby gęste wypływało do soku.

  3. Zawartość miski wlewamy do naczynia, dodajemy cukier, na pokrywie stawiamy koszyczek i gotujemy 30 min./Varoma/No counter-clockwise operation/obr. 4

  4. Galaretkę wylewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami (ale nie za długo, bo będzie jak na zdjęciu tmrc_emoticons.D )

  5. Smacznego

10

Akcesoria, których potrzebujesz

11

Porady

Przepis zgapiłem z książki Najlepsze przepisy użytkowników przepisowni zaadaptowałem go do swoich potrzeb. Bo kiedy wiaderkami wynosi się z domu odpadki jabłkowe, to znając przepis na galaretkę aż żal je wyrzucać!

 

Galaretkę można używać jako dodatku do dziczyzny i serów, można zrobić glazurę do tarty owocowej lub innego ciasta (wystarczy rozpuścić niewielką ilość galaretki i rozsmarować na wierzchu ciasta.

Bądźmi kreatywni i wykorzystajmy dary natury jakimi są między innymi naturalnie pozyskane  pektyny!


Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY…


Komentarze

Odpowiedz
  • Monia i Heniu:...

    Zgłoszony przez Ewamaja na września 17, 2017 at 18:55.

    Monia i Heniu:
    Dziękuję za wspaniały przepis.
    Kilkanaście słoiczków już stoi na półkach, dwa poszło jako nadzienie do rogalików.
    Sugeruję sprawdzać czy galaretka się zetnie- jedną porcję opisałam jako sos jabłkowy tmrc_emoticons.-)
    Serdecznie polecam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Aż niewiarygodne, że

    Zgłoszony przez mikulina na sierpnia 23, 2015 at 22:19.

    Aż niewiarygodne, że nieświadomie pozbywamy się takich przydatnych smakołyków! 

    Mańka - najpiękniejsza z całej wsi tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • TAK. Gotujemy to, co

    Zgłoszony przez Monia i Heniu na sierpnia 21, 2015 at 13:33.

    TAK. Gotujemy to, co normalnie się wyrzuca - tam jest najwięcej pektyn tmrc_emoticons.D

    Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa tmrc_emoticons.;)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Ale to tak naprawdę z

    Zgłoszony przez elluchna na stycznia 16, 2015 at 00:35.

    Ale to tak naprawdę z pestkami i z tymi ostrymi łupinkami, całe "ogryzki"? Przepraszam, jeśli głupie to pytanie, ale trud aż uwierzyc, że to co sie ZAWSZE wyrzuca mogłoby się jednak przydać tmrc_emoticons.)

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Przepis super, polecam!

    Zgłoszony przez megr07 na października 17, 2014 at 19:06.

    Przepis super, polecam!

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  • Wypròbuje i ja :bigsmile:

    Zgłoszony przez veronicab71 na listopada 21, 2013 at 19:25.

    Wypròbuje i ja Big Smile Big Smile Big Smile

    Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.) tmrc_emoticons.;)                            

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze
  •  Heniu, dobrze że  ktoś

    Zgłoszony przez smoczek na października 24, 2013 at 16:15.

     Heniu, dobrze że  ktoś czuwa! Masz rację - trzeba wykorzystywać dary natury do końca tmrc_emoticons.;) I znowu muszę się rzucić w wir pracy tmrc_emoticons.) Szóstka za przypomnienie Big Smile Pozdrawiam

    Zaloguj się lub utwórz nowe konto aby dodawać komentarze