Składniki
3 słoik/słoiki/słoików
:-:
- 900 g wody
- 2 małe cytryny obrane
- 2000 g skórek i gniazd nasiennych z jabłek, Jabłka zużyte w innym przepisie
- 450 g cukru
-
6
1h 15min
Czas całkowity 1h 15minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
-
-
9Przyjęcie Bufet Wakacje Urodziny Urodziny dziecka Grill Prezent Dzieci w kuchni Śniadanie Drugie śniadanie Podwieczorek Kolacja Kolacja Przekąska Wegetariańska Przepis dla dzieci Bez nabiału Bez jajek Bez alkoholu Dla niemowląt (4/6-12 miesięcy) Bez glutenu Bez laktozy Wiosna Lato Jesień Zima Walentynki Karnawał Wielkanoc Dzień Matki Halloween Boże Narodzenie Sylwester Dzień Ojca Dzień Babci i Dziadka Łatwe Naturalne Kreatywne Niedrogie Przepis szefa kuchni Przepis dla dużej rodziny Dodatek Deser Pasta/dżem Lody Praliny/słodycze Tort Ciasto Ciastka
Przygotowanie
w naczyniu miksującym umieszczamy 800g/700g skórek i gniazd nasiennych, cytryny pokrojone w ćwiartki, wodę, na przystawce Varoma umieszczamy resztę skórek i gniazd nasiennych 1200g/1300g gotujemy 45min./Varoma/
"Obroty wsteczne" /obr. 2
Zdejmujemy pokrywę przystawki Varomy, kopystką lekko odciskamy zawartość i wyrzucamy resztki, w misce o pojemności ok 3l umieszczamy duży durszlak wykładamy go gazą lub inną tkaniną i wylewamy zawartość z naczynia miksującego, wyciskamy sok z masy (potrzebujemy jej jak najwięcej) starając się nie dopuścić aby gęste wypływało do soku.
Zawartość miski wlewamy do naczynia, dodajemy cukier, na pokrywie stawiamy koszyczek i gotujemy 30 min./Varoma/
"Brak obrotów wstecznych" /obr. 4
Galaretkę wylewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami (ale nie za długo, bo będzie jak na zdjęciu
)
Smacznego
:-:
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Varoma
kup teraz -
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Przepis zgapiłem z książki Najlepsze przepisy użytkowników przepisowni zaadaptowałem go do swoich potrzeb. Bo kiedy wiaderkami wynosi się z domu odpadki jabłkowe, to znając przepis na galaretkę aż żal je wyrzucać!
Galaretkę można używać jako dodatku do dziczyzny i serów, można zrobić glazurę do tarty owocowej lub innego ciasta (wystarczy rozpuścić niewielką ilość galaretki i rozsmarować na wierzchu ciasta.
Bądźmi kreatywni i wykorzystajmy dary natury jakimi są między innymi naturalnie pozyskane pektyny!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzMonia i Heniu:...
Monia i Heniu:
Dziękuję za wspaniały przepis.
Kilkanaście słoiczków już stoi na półkach, dwa poszło jako nadzienie do rogalików.
Sugeruję sprawdzać czy galaretka się zetnie- jedną porcję opisałam jako sos jabłkowy
Serdecznie polecam
Aż niewiarygodne, że
Aż niewiarygodne, że nieświadomie pozbywamy się takich przydatnych smakołyków!
Mańka - najpiękniejsza z całej wsi
TAK. Gotujemy to, co
TAK. Gotujemy to, co normalnie się wyrzuca - tam jest najwięcej pektyn
Jeśli coś Ci nie wychodzi użyj Thermomixa
Ale to tak naprawdę z
Ale to tak naprawdę z pestkami i z tymi ostrymi łupinkami, całe "ogryzki"? Przepraszam, jeśli głupie to pytanie, ale trud aż uwierzyc, że to co sie ZAWSZE wyrzuca mogłoby się jednak przydać
Przepis super, polecam!
Przepis super, polecam!
Wypròbuje i ja :bigsmile:
Wypròbuje i ja

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni

Heniu, dobrze że ktoś
Heniu, dobrze że ktoś czuwa! Masz rację - trzeba wykorzystywać dary natury do końca
I znowu muszę się rzucić w wir pracy
Szóstka za przypomnienie
Pozdrawiam