thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
1h 15min
Czas całkowity
1h 15min
porcja/porcje/porcji
3 słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy

Składniki

:-:

  • 900 g wody
  • 2 małe cytryny obrane
  • 2000 g skórek i gniazd nasiennych z jabłek, Jabłka zużyte w innym przepisie
  • 450 g cukru

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Varoma
    Varoma
    kup teraz
  • Koszyczek
    Koszyczek
    kup teraz
  • Kopystka
    Kopystka
    kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium
    kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    :-:
  1. w naczyniu miksującym umieszczamy 800g/700g skórek i gniazd nasiennych, cytryny pokrojone w ćwiartki, wodę, na przystawce Varoma umieszczamy resztę skórek i gniazd nasiennych 1200g/1300g gotujemy 45min./Varoma/Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 2

  2. Zdejmujemy pokrywę przystawki Varomy, kopystką lekko odciskamy zawartość i wyrzucamy resztki, w misce o pojemności ok 3l umieszczamy duży durszlak wykładamy go gazą lub inną tkaniną i wylewamy zawartość z naczynia miksującego, wyciskamy sok z masy (potrzebujemy jej jak najwięcej) starając się nie dopuścić aby gęste wypływało do soku.

  3. Zawartość miski wlewamy do naczynia, dodajemy cukier, na pokrywie stawiamy koszyczek i gotujemy 30 min./Varoma/Brak obrotów wstecznych"Brak obrotów wstecznych" /obr. 4

  4. Galaretkę wylewamy do przygotowanych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry nogami (ale nie za długo, bo będzie jak na zdjęciu tmrc_emoticons.D )

  5. Smacznego

Porady

Przepis zgapiłem z książki Najlepsze przepisy użytkowników przepisowni zaadaptowałem go do swoich potrzeb. Bo kiedy wiaderkami wynosi się z domu odpadki jabłkowe, to znając przepis na galaretkę aż żal je wyrzucać!

 

Galaretkę można używać jako dodatku do dziczyzny i serów, można zrobić glazurę do tarty owocowej lub innego ciasta (wystarczy rozpuścić niewielką ilość galaretki i rozsmarować na wierzchu ciasta.

Bądźmi kreatywni i wykorzystajmy dary natury jakimi są między innymi naturalnie pozyskane  pektyny!

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Komentarze

Are you sure to delete this comment ?